vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.19. 

Székelyföldön fele annyit keresnek, mint Bukarestben

A román fővárosi alkalmazottak bérezésének alig felét éri el a székelyföldi munkavállalók fizetése. A megyék a bérezés szerinti toplistája szerint egy bukaresti lakos tavaly átlagosan 1700 lejt keresett havonta, ezzel szemben sok más megyében ennek az összegnek alig felét kapják kézhez az alkalmazottak.

 Magas a fizetés Ilfov (1500 lej) és Konstanca (1300 lej) megyékben, ezzel szemben a Bihar vagy Hargita megyei alkalmazott havi átlagbére nem haladja meg a 900 lejt – áll a Business Standard gazdasági lap elemzésében. A lap szerint a különbség a megyékben működő vállalkozások számából ered.

 Idén ugyancsak a román fővárosban lesz a legmagasabb a bérnövekedés, Bukarest várható 11 százalékát az erdélyi megyék közül mindössze Szeben lépi át, ahol a várható béremelkedés 12 százalék körül lesz.

Szakértők szerint a bérek a nagyvárosban mindig magasabbak, a bukaresti átlagot pedig a nagyvállalatok vezetőinek bérezési szintje emeli fel. A legtöbb nemzetközi cég ugyanis a fővárosban nyit képviseletet, a fővároshoz képest más városokban igen alacsony a nagyvállalatok székhelyeinek száma.

 

(Forrás: Paprika Rádió / kronika.ro)