vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.26. 

Klinikák zárt kapukkal?

Az egyetemi klinikák nem hajlandók fogadni az ellátási területükön kívül eső betegeket, ha nem változik a jelenlegi finanszírozási rendszer. Emelkedett az egyetemi klinikák finanszírozása, az elmúlt év azonos időszakához képest 4,1 milliárd forinttal - közölte ugyanakkor Székely Tamás egészségügyi miniszter június 24-én, szerdán az Egyetemi Klinikák Szövetségének előző napi közleményére reagálva.

A négy egyetem kedden, a Magyar Kórházszövetség közleménye nyomán tiltakozó levelet adott ki, amelyben azt írják: az áprilisi finanszírozás alapján világossá vált, hogy a rendelkezésre álló pénzből a klinikák képtelenek biztosítani a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást.

 Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem főigazgatója szerint minden törvényi lehetőségük megvan arra, hogy ne vállalják a progresszív ellátó szerepét, és a jövőben ne fogadják azokat a betegeket, akiknek a területi ellátási elv alapján az adott szakmában nem a klinikák a súlyponti kórházuk.

 A szaktárca sajtóosztálya erre reagálva közölte: az orvosi egyetemek 2009. I. fél évében 4,1 milliárd forinttal kaptak többet, mint 2008 ugyanezen időszakában - olvasható a Népszabadságban.

 Emelkedett az egyetemi klinikák finanszírozása, az elmúlt év azonos időszakához képest 4,1 milliárd forinttal - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán az Egyetemi Klinikák Szövetségének előző napi közleményére reagálva.

 Az egészségügyi tárca vezetője adatokat ismertetve kifejtette: tavaly a négy egyetem első 6 havi finanszírozása összesen 45,5 milliárd forint volt, míg az idei év azonos időszakában 49,6 milliárd, azaz összességében az egyetemek az Egészségbiztosítási Alapból 4,1 milliárd forinttal magasabb összegű finanszírozásban részesültek.

 Székely Tamás közölte, hogy a fenti adatokat és az új típusú finanszírozás első hónapjának eredményét is figyelembe véve nem felel meg a valóságnak a szövetség azon állítása, amely szerint az egyetemi klinikák nem tudják biztosítani a betegellátást és a területükön kívülről érkező páciensek ellátását.

 Politikai indíttatás?

 Az Egyetemi Klinikák Szövetségének elnöki tisztét betöltő Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem (SE) rektorának címzett levelében a tárcavezető külön kitért az SE finanszírozására. Eszerint az egyetem kedvező finanszírozása kiemelkedik ebből a körből, hiszen a tavalyi I-VII. havi finanszírozását az idei I-VII. havival összehasonlítva kijelenthető: összességében 1,496 milliárd forinttal több pénzhez jutottak. Hozzátette, hogy az új típusú finanszírozás első kifizetésével is a tavalyi júliusi OEP-bevételükhöz képest 58 millió forinttal többet kapnak.

 Székely Tamás úgy véli, hogy "váratlanok és nehezen értelmezhetőek" azon állítások, amelyek csökkenő forrásokról, forráskivonásról szólnak. "Az feltételezhető, hogy vagy nincsenek valamennyi információ birtokában, vagy levelük politikai indíttatású volt. A továbbiakban is az átláthatóság jegyében rendelkezésre állnak az önök számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai, amelyek előmozdíthatják azt, hogy a valós számok birtokában történjen az önök részéről is a közvélemény tájékoztatása" - olvasható a levélben.

A tárcavezető azt kéri a szövetségtől: ragaszkodjon a tényszerűséghez és a politikamentességhez, mert ezek hiánya nem szolgálja a betegellátás zavartalanságát.

 

Székely Tamás megjegyzi, hogy a szövetség állásfoglalása az Egészségügyi Minisztériumhoz hivatalosan nem érkezett meg, az abban foglaltakról csak a sajtóból értesült.

 

(Forrás: dunatv.hu)