vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.26. 

Újabb vasútvonalakon szűnhet meg a közlekedés?

Nem zárta ki Hónig Péter közlekedési miniszter, hogy a megszorítások részeként újabb vasútvonalakon szűnhet meg jövőre a közlekedés. A kormány 40 milliárd forint elvonását vállalta a MÁV-tól az IMF-fel és az Európai Unióval kötött hitelszerződés módosításában. A konkrét tervekről egyelőre hallgat a pénzügyminiszter. A MÁV szerint az átszervezésről júliusban dönthet a kormány.

További járatritkításokon gondolkodik a pénzügyminiszter. Oszkó Péter múlt héten a köztelevízió reggeli adásában jelentette be: a párhuzamos vasúti és távolságibusz-járatok felszámolásával vetne véget a közösségi közlekedés szerinte pazarló gazdálkodásának. A MÁV átszervezését és 40 milliárd elvonását a kormány az IMF-fel és az Európai Unióval kötött hitelszerződés módosításában vállalta.

 A szaktárca vezetője egyelőre titkolja, hogy mely területeket érinti majd a tervezett forráskivonás. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter elmondta, a MÁV-átalakítással kapcsolatos munkálatok még folyamatban vannak. Az esetleges járatritkításról nem nyilatkozott.

 A vasúttársaság nem kommentál. Egy hónappal ezelőtti közleményükre hivatkoznak, amely szerint a MÁV határidőre beküldte a gazdálkodása átalakításáról, annak lehetséges irányairól szóló szakmai javaslatát a közlekedési minisztériumnak. A szaktárca jelenleg tanulmányozza a felvetéseket, a MÁV csak a jóváhagyó döntés után nyilatkozhat majd.

 

(Forrás: hírTV)