vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.26. 

Csíkban ünnepli a trikolórt Băsescu?

A Hargita Népe értesülései szerint Csíkszeredába érkezik 26-án Traian Băsescu román államfő, programja ezúttal egy katonai parádén való részvételre korlátozódik. Június 26. ugyanis a román lobogó ünnepe, az elnök ezen a napon adná át a Csíkszeredában állomásozó 61. hegyivadász dandárnak a harci zászlót. Csíkszereda önkormányzatát az elnöki hivatal nem értesítette a látogatásról.

 Nyolc hónappal azt követően, hogy Sólyom László magyar államfővel együtt részt vett az ’56-os forradalom csíkszeredai megemlékezésén, a hét végén várhatóan újra a megyeszékhelyre érkezik Traian Băsescu. A román államfő látogatásának hírét Eckstein-Kovács Péter kisebbségügyi elnöki tanácsos lapunknak sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta. Ennél határozottabbak voltak a csíkszeredai hegyivadász-alakulatnál, ahol a vizitre készülnek ugyan, de pontos választ a Cotroceni-palotából ők sem kaptak. „Még nem biztos, hogy lesz elnöki látogatás – válaszolta lapunk megkeresésére Laurenţiu Andrieşei őrnagy, a 61. hegyivadász dandár közkapcsolatokért felelős tisztje. – Ha azonban a magas rangú vendég részt vesz az ünnepségünkön, azt is a katonai szabályok szerint tartjuk.” Június 26. a román trikolór ünnepe, és amint azt Andrieşei magyarázta, ekkor kapja meg az alakulat a bátorságot jelképező harci zászlót is. „Katonai szempontból két hasonló esemény, jelentőségük azonban különbözik” – tette hozzá az őrnagy, vázolva az ünnepi programot is, melyen többek között felvonulás, a román katona szobra előtti tisztelgés és zászlófelvonás lesz.  

„Megalázott magyarok”

 Băsescu esetleges látogatását, katonai parádén való részvételét nem fogadják kitörő örömmel az elöljárók. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere például lapunktól értesült a várható vizitről, de – amint fogalmazott – nem is érdekli az. „Tőlem fel is út, le is út. Băsescu október 23-án számomra megmutatta, hogy nincs mit kezdenünk vele. Ősszel más jelöltet keresek magamnak, elég volt belőle az öt év” – fogalmazott a városvezető.

 Korodi Attila RMDSZ-es képviselőt némiképp megdöbbentette az államfő tervezett látogatása. „Ha eljön Csíkba, és katonai parádén vesz részt, túlzott jelentőséget tulajdonít a katonaságnak. Főleg olyan körülmények között, amikor a Székelyföld folyamatos militarizálási folyamaton megy keresztül, a hadsereg és csendőrség létszáma növekszik, és ez tudatos betelepítést jelent, akkor ezt a látogatást csak a székelyföldi magyarság megalázásaként és megszégyenítéseként tudom értékelni” – fogalmazott a HARGITA NÉPÉnek Korodi. Szerinte a tavasszal tett látogatása óta, „melyen az államfő fűt-fát megígért”, semmi sem teljesült. Korodi meglátásában a látogatás, főleg az elnökválasztás évében „egyértelmű jelzés a román társadalom egy rétegéhez, mellyel akár a nagy-romániás szavazókat akarja megszólítani”.

 Băsescu és az autonómia

 Traian Băsescu az utóbbi négy év alatt több alkalommal megfordult Székelyföldön, egy-egy látogatásán több merész kijelentést is tett a székelyföldi autonómiával kapcsolatban. Tavaly ősszel például Csíkszeredában még meglehetősen árnyaltan fogalmazott, mondván: „A közös jövőről is beszélnünk kell, ennek érdekében pedig jóvá kell tenni a múlt hibáit. Mindenki szabadságvágyát tiszteletben kell tartani, mindnyájunknak jogunk van megőrizni kultúránkat, nyelvünket, szokásainkat.” Az államfő hozzáfűzte, hogy itt is olyan autonómiára van szükség, mint az ország más térségeiben, e téren pedig adós maradt a jelenlegi kormány.

 Néhány hónappal később, idén februárban hivatalos látogatást tett magyar partnerénél, Sólyom Lászlónál. Akkor röviden, de annál egyértelműbben fogalmazott: Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam. Majdnem két hétre rá Băsescu Kovásznára indult, de Predeálon még megállt egy kicsit autonómiázni, és kijelentette: az alkotmány első cikkelye szerint lehetetlen a területi autonómia. Az elnök szerint egyes politikusok ebben a témában félrevezetik a Székelyföldön élőket. „Kötelességemnek érzem az embereknek elmagyarázni, hogy nem kezdeményezhetnek alkotmányellenes cselekedeteket” – mondta az államfő. Kovásznára megérkezve ama meggyőződésének adott hangot, miszerint az RMDSZ keveset tett Székelyföld fejlesztéséért, amíg hatalmon volt, de ő megígérte, támogatni fogja a székelyföldi infrastruktúrafejlesztéseket. Az alkotmánymódosítás kapcsán visszafogottabban fogalmazott, ezúttal nem azt mondta, hogy kizárt dolog az egységes nemzetállam fogalmának megváltoztatása, hanem hogy kevés ennek a valószínűsége.

 

(Forrás: honline.ro)