vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.26. 

Üvegablakra festett történelmi múlt – A Refi a Debreceni Egyetem ablakán

A magyar királyság középcímere, Debrecen városának Isten bárányát ábrázoló emblémája, valamint a Református Kollégium képe is díszíti a Debreceni Egyetem aulájának középső ólomüveg ablakát. A második világháborúban elpusztult, közelmúltban helyreállított ablakok 2012-re, az egyetem felállításának centenáriumára, illetve az épület megnyitásának hetvenedik évfordulójára egykori pompájában fogadja látogatóit.

Hét évtizedes múltat őriz a Debreceni Egyetem főépületi aulájának II. világháborús detonációtól megsemmisült, majd rekonstruált és a napokban visszahelyezett, középső ólomüveg ablaka. A Szent Korona országainak jelképeiből egyesített magyar királysági középcímerrel, a debreceni kollégium képével, pajzstartó angyalokkal és az egykori névadó Tisza Isván családi címerével is díszített festett műalkotás hűen megőrizte az egyetem és a cívisváros múltját, és építészeti kinccsé varázsolta az egyetem főépületét.

 Az 1930-as évek neves üvegfestője, Róth Miksa tervezte a képeket. A felújítást Vincze László nyugalmazott rektori titkár kezdeményezte. "Hosszas kutatás után ha nem is az eredeti tervekre, de vázlatokra és fekete-fehér fotókra bukkantam az egyetemi Kézirattárban, amelyek kiindulópontként szolgálhattak az ablakok rekonstruálásához" - összegezte röviden kutatómunkáját az egyetem egykori munkatársa, aki egyúttal az üvegablakok történetének megírására is vállalkozott.

 Vincze László vizsgálatának nyomán a restaurálást Velledits Lajos, a Magyar Restaurátorkamara alelnöke irányította, míg Fényi Tibor történész, a budapesti Róth Miksa Emlékház igazgatója művészettörténeti kontextusba helyezte az üvegfestményeket. A műremeken látható városi, egyetemi és államcímerek heraldikai elemzésére pedig a Szálkai Tamás történész PhD-hallgatót, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagját kérték fel. A rekonstrukció teljes folyamatát a Debreceni Egyetem műszaki-fejlesztési igazgatósága koordinálta.

 "A régi-új ólomüveg ablakok nemcsak a helység díszéül szolgálnak, a színes elemek fénytörő textúrája, elhelyezésük jól átgondolt konstrukció részét képezve, mitikus fényt árasztva ragadja magával a szemlélőt. Az intézmény vezetősége három éven belül a további négy üvegablak felújítását is befejezi, amivel az egyetem egykori pompájában ünnepelheti majd az épület megnyitásának 70. évfordulóját, és törvényi felállításának centenáriumát" – mondta Fésüs László, az egyetem rektora.

 

(Forrás: reformatus.hu)