vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.01. 

Miért hagyják el az emberek a vallásukat?

Egy friss felmérés eredményei szerint az amerikaiaknak körülbelül a fele élete során legalább egyszer vallást vagy felekezetet vált.A tavalyi hasonló felmérés adatai szerint az amerikaiak negyede változtatta meg vallását vagy felekezetét. A Pew Forum on Religion & Public Life április 27-én nyilvánosságra hozott adatai ennél nagyobb átáramlást mutatnak: ma a hívek mintegy 50%-a tartozik más valláshoz vagy felekezethez, mint gyermekkorában, ha ideszámítjuk azokat is, akik vargabetűvel – vallás- illetve felekezetváltás(ok) után – tértek vissza eredeti hitükhöz. A vizsgálat megállapította, hogy a kilépések, áttérések és megtérések az esetek túlnyomó többségében 24 éves kor előtt következnek be – írja a CNS.

 A CNA hírügynökség is összefoglalót közöl a felmérésről, amelyből kiderül, hogy a katolikus családban nevelkedettek 15%-a lett protestáns – közel kétharmaduk evangéliumi közösséghez, egyharmaduk valamelyik nagyobb protestáns egyházhoz csatlakozott –, 14% pedig semmilyen vallást nem gyakorol.

 A 973 személy megkérdezésével készült vizsgálat a valláselhagyás okaira is rákérdezett. Azok közül, akik protestánsok lettek, a legtöbben (71%) azzal indokolták döntésüket, hogy a katolikus egyházban kielégítetlenek maradtak a lelki igényeik; 70%-uk mondta azt, hogy új vallása szimpatikusabb volt, 54%-uk fogalmazott úgy, hogy fokozatosan eltávolodott a katolikus hittől.

 A vallástalanná lett egykori katolikusok 71%-a egyszerűen eltávolodott az egyháztól; kétharmaduk mondta azt, hogy nem hisz a vallási tanításokban. Mintegy 56%-uk nem fogadja el az abortusszal, illetve homoszexualitással kapcsolatos egyházi álláspontot (a felmérés nem választotta szét a két területet). 48%-uk elutasítja a születésszabályozásra vonatkozó katolikus tanítást, 39%-uk nehezményezi, ahogyan az egyház a nőkkel bánik. 43%-uk jelezte, hogy katolikusként lelki igényei kielégítetlenek maradtak.

 A felmérés eredményeire reagálva Donald W. Wuerl washingtoni érsek a gyermekek és a fiatalok szentmisére járásának fontosságát emelte ki: „A kamaszkor döntő a vallási fejlődés szempontjából, és mint a felmérés is mutatja, ami ezekben az években történik, hosszú távon meghatározó. Segítenünk kell a fiatalokat és a szülőket, hogy világosan lássák, mennyire fontos a hetenkénti részvétel a szentmisén, hogy a fiatalok felismerjék: Jézus ott jelen van számukra most és mindenkor."

 

(Forrás: Magyar Kurír)