vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.01. 

Traian Băsescu az RMDSZ kongresszusán

A nemzeti kisebbségek hídszerepet töltenek be a más országokhoz fűződő viszonyban is – fejtette ki április 25-én Kolozsváron Traian Băsescu államelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kilencedik kongresszusán. Az államfő érdekes helyzetbe került, amikor a nagyobb ellenzéki párt elnökét, Crin Antonescut a kongresszus hosszú perceken át tapsolta, kimutatva ezzel az RMDSZ hovatartozását.

Markó Béla RMDSZ-elnök köszöntője után a román államelnök kijelentette: feltétel nélküli támogatója a gyors decentralizációs folyamatnak, a helyi közigazgatási autonómiának. Szerinte a nemzeti kisebbségek „hozzáadott értéket" jelentenek az egész ország számára, és egyben hídszerepet is betöltenek a más országokhoz fűződő viszonyban. A decentralizációs folyamat mellett tett hitet a kongresszuson ugyancsak felszólaló Emil Boc miniszterelnök.

Az elmúlt két esztendő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára az önállóság, az egység és a tudatosság próbája volt, amelyet ellenzéki szerepben is meg kell őrizni – mondta Markó Béla.

 A politikus szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal tető alá hozott megállapodás azt a célt szolgálta, hogy a politikai egység eszközével tartós magyar jövőt lehessen építeni Romániában.

 A kongresszuson az RMDSZ alapszabályát és programját is módosították.

 

(Forrás:Marosvásárhelyi Rádió)