vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.08. 

Bugár nevetséges lehet

Amióta nem Bugár Béla vezeti az MKP-t, erős nyomás nehezedik rá, hogy legyen egy új párt vezetője, de legalábbis arca – írja a SME május 5-i kommentárjában. Úgy tűnik, Bugár az elmúlt napokban megbékélt azzal, hogy nem lesz újra az MKP elnöke, azonban továbbra is hezitál, tegyen-e föl mindent egy lapra és folytassa-e politikai karrierjét egy másik pártban.

 A kommentár szerzője, Peter Morvay úgy látja, két elképzelés van arról, milyen lenne az új párt. Bugár számára azonban mindkét változat buktatókat és kockázatot rejt magában.

 A SME szerint az egyik verzió szerint az új párt is egy magyar párt lenne, amely pragmatikusabb és liberálisabb, sokkal inkább gazdasági és regionális irányultságú lenne, mint a mostani MKP. Hasonló, mint a valamikori Magyar Polgári Párt. „A gond ezzel nemcsak az, hogy Bugár a múltban maga is segített ezt a pártot és programját elsüllyeszteni. Nem is az, hogy ma már nélkülöznie kellene a valamikori kisebbségi liberálisokat, akik már vagy kivesztek a szlovákiai közéletből, vagy a sokkal megszokottabb elvtelen politikus típusává változtak át.“ Morvay szerint azonban a legnagyobb probléma az, hogy Bugár és új pártja ellen fordulna az az állapot, melyet ő maga is évekig épített és támogatott – azaz az MKP szinte teljes ellenőrzése a szlovákiai magyar közélet felett, a független média és civil szféra hiánya. „És főként az a mélyen gyökerező meggyőződés, miszerint az egység mindenek felett, aki ezt megzavarja és bírálja, a nemzeti ügy árulója, a nemzeti célok veszélyeztetője, akit ki kell közösíteni.“

 A másik elképzelés egy nemzetek feletti szlovák-magyar pártról szól, amely mindkét etnikum elégedetlen választóit próbálná megszólítani. Főként a politikai pályával kacérkodó tiszteletreméltó szlovák demokraták és értelmiségiek, és a perifériára szorult politikusok próbálják rábeszélni Bugárt erre a változatra. Azt remélik, hogy a hiányzó támogatottságot pont a népszerű Bugár hozza majd meg, illetve a fegyelmezett kisebbségi szavazók, akik követnék őt – írja a lap, megjegyezve, ez a verzió is buktatókkal teli. Egyrészt túl széles réteget kellene összefognia, a Polgári Demokratikus Párttól (OKS) kezdve, Palkóékon és Radičován keresztül, ami valószínűleg nem fog menni. Ennél is rosszabb, hogy egyelőre semmi sem utal arra, hogy Bugár távozása után elegendő kisebbségi szavazó is elfordulna az MKP-tól, akik hajlandóak lennének azokra a KDH-ból kilépő politikusokra szavazni, akik az SNS-szel közös álláspontokról beszélnek.

 Bugár mindezt tudja, és ellentétben azokkal, akik nyomást gyakorolnak rá, neki van vesztenivalója. „Egy olyan párthoz való csatlakozással, mely gyorsan hajótörést szenvedne, nemcsak az a mítosz rombolódna le, amelyet olyan sokáig épített. Elsősorban nevetségessé tenné magát“ - zárul a SME kommentárja.

 

(Forrás: bumm)