vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.08. 

Ünnepi mise Révkomáromban

Hivatalosan április 26-án kezdődött a május 3-án befejeződő 18. Komáromi Napok rendezvénysorozata. A végére még egy ősbemutatót is tartogattak a szervezők.

Vasárnap 18 órakor a felvidéki Észak-Komáromban, a Duna Menti Múzeumban mutatták be Medveczky Szabolcs Komáromi Ünnepi Mise című darabját. A komolyzenei hangverseny ősbemutatóján felléptek: Bellai Eszter, a Győri Nemzeti Színház magánénekese (szoprán), Simon Krisztina, a Magyar Állami Operaház szólistája (alt), a Vox Femina kórus, a Concordia vegyes kar, a Győri Nemzeti Színház női kara, a Comorra kamarazenekar, illetve a Brigetio kamarazenekar. Vezényelt: Medveczky Ádám Liszt-díjas, érdemes művész.

                Már 17.30-kor megtelt a múzeum nagyterme a komolyzene rajongóival, s ki ezután érkezett annak csak állóhely jutott. A majdnem egy órás zenei kuriózumot hatalmas érdeklődéssel és figyelemmel, csendben hallgatta végig a nagyérdemű, aki a rendezvény végén tíz percig tartó vastapssal jutalmazta a szerzőt és a fellépő művészeket. Egy idős hölgy azt mondta nekem: „eleinte féltem, mikor meghallottam, hogy egy fiatal szerzőről van szó, de mikor felcsendültek a Kyrie dallamai, megnyugodtam. Nem egy kortárs zenei zűrzavar uralkodott a teremben, hanem angyali, tiszta melódia.” Valóban : Medveczky Szabolcs művében nincs semmi zavaró, semmi fülsértő, magamutogató diszharmónia. A szerző a nagy komponista elődök –Liszt, Berlioz – munkásságát tisztelve, útján haladva modern hangszereléssel írt fülbemászó, de korán sem könnyed dallamokat. Csak remélni tudjuk, hogy erről az útról semmilyen mai beteges divat nem fogja eltántorítani. (Képen: -balról jobbra – Simon Krisztina, Medveczky Szabolcs, Bellai Eszter és Medveczky Ádám.)

 

emma