vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.08. 

A pályán kívülről…

Beszélgetés Soltész Imre önkormányzati képviselővel

Bizonyos, hogy sok helyi polgárnak jól ismert ez a név. Hosszú éveken át a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) képviselőjeként tagja volt önkormányzatunk testületének. Rokonszenves egyéniségét, őszinte, nyílt, igazságszerető és szókimondó stílusát ismerhettük meg a testületi üléseken és a Péteri Szavak hasábjain. A 2006-os választásokon nem került be a testületbe, azóta ez a hang, ez a stílus nagyon hiányzik a testületi munkából. A közelmúltban otthonában kerestük meg, hogy beszélgessünk városunk közéletéről és más kérdésekről a független, a senkinek el nem kötelezett polgár szemszögéből.

 – Milyennek látja „pályán kívülről” a jelenlegi testület munkáját?

 – Véleményem szerint az utóbbi három ciklus munkáját kellene vennünk, mert fals, nem kielégítő információt kapnak a polgárok abban az esetben, ha csak a jelenlegi ciklus két évét nézzük. Ugyanis az előző két ciklusban a szocialista frakció és az alkalmanként őket támogató „odaszavazók” (SZDSZ– Zöldek, stb. akadályozták az említett ciklusokon át a város érdemi fejlődését.

 – Miből gondolja ezt Ön?

 – Abból, hogy nagyon sok építő jellegű beruházást, fejlesztést akadályoztak meg a tudatos hátráltatások jóvoltából. A jelenlegi ciklusban már könnyű legénykedni az óriási hitelfelvétel hátterében, és egy olyan testülettel, melynek jó néhány tagját az állásajánlatokkal „megvettek”. Volt, akit kilóra, és volt, akit dekára. Így tudja a polgármester az akaratát, a befolyását érvényesíteni. Ha ez nem elég, akkor hatalmi nyomással, vagy arroganciával is keresztülviszi azt. Ezért nincs érdemi vita a testületi üléseken, és ilyen légkörben nincs, vagy nincsenek megvitatva a napirendi pont, vagy pontok.

 – Az önkormányzatnak svájci frankban felvett hiteléről mi a véleménye?

 – Nagy felelőtlenség volt felvenni, mert a visszafizetés a következő ciklusokra hárul, vagyis ezzel feléljük gyermekeink és unokáink jövőjét. A kölcsönt, ha tetszik, ha nem, vissza kell fizetni. Azt még nem tudjuk, hogy honnan lesz rá pénz, ez esetben a városnak a vagyonával kell fizetni, melyre nagy esélyt látok.

 – Képviselő úr, tapasztalatai alapján milyennek ítéli meg városunk közbiztonságát?

 – Sajnos, helyi vonatkozásban is rossz. Nálunk is veszélyben vannak a szőlő- és kiskertek gazdáinak a termései az ú. n. „megélhetési bűnözés” miatt. A betörés sem ismeretlen Péteren: tudok olyan üzletről, ahová 5-ször törtek be. A rendőrséget minden eszközzel (pénzzel is!), támogatni kell, hogy a feladatait el tudja látni. A kormánynak ilyen veszélyeztetett helyzetben 7 milliárd forintot (!) nem az állami szervek bútoraira és egyéb eszközeinek vásárlására kell fordítani.

 – Ön labdarúgóedző és a gyermekek képzésével is foglalkozik. Helyi viszonylatban az oktatás helyzetét hogyan értékeli?

 – Óriási hiba volt, hogy pl. a Lévay-iskolában az első osztályba már nem vettek fel gyerekeket. A Sajón-túlról járó tanulókat nem kellett volna más-más iskolában elhelyezni. Ezzel az érintett iskoláknak és a gyerekeknek is ártottak, mert a megszokott környezetükből szakították ki őket. Ez az intézkedés komoly szakmai hiba volt.

 – A közmeghallgatáson az Üveggyárat hasznosító Sajó-Glass Kft. adótartozásáról is volt szó. Ezt az ügyet jelen pillanatban miként látja?

 – Ebben az esetben a gyár építményadójáról van szó, melynek az ügyét két részre kell bontani. Az új tulajdonos az építményadójának csak egy részét fizette be. Ez esetben nem lehet elhallgatni a polgármesteri hivatal felelősségét sem. Erre az előző polgármester sem fejtett ki megfelelő nyomást, valamiért nem erőltette ezt az ügyet. A probléma másik részét pedig azért nem értem, hogy a kft. új vezetése miért kapott adómentességet, amikor évek óta nem fizettek egy fillért sem.

 – Képviselő úr, közismert, hogy az ország milyen súlyos állapotban van. Ebben a helyzetben az önök pártjában történik-e olyan fontos esemény, amelyről beszámolhatunk?

 – A MIÉP február 15-én Országos Tisztújító és Alapszabály Módosító Gyűlését tartotta meg Budapesten. Ezen a gyűlésen nagy megtiszteltetés ért, mert megválasztottak az országos elnökség tagjának. (A gyűlésen az 1994 óta végzett munkámat ismerték el.) Ezen a gyűlésen létrejött a Megyei Szervezetek Elnökeinek Testülete, amely remélhetően az eddigiektől eredményesebb és hatásosabb munkát fog végezni.

 – Az Önök pártja és személy szerint Ön hogyan látják hazánk rendkívül nehéz helyzetét?

 – A mi pártunk is előre hozott választásokat szeretne, de látjuk, hogy a parlamenti pártok egy része abban érdekelt, hogy a Gyurcsány-kormány maradjon továbbra is hatalmon, de minél tovább marad, annál több kárt okoz az országnak. Az MSZP nem a magyar emberek érdekeit képviseli, hanem elsősorban a neoliberális tőke érdekeit.

 – Az ellenzéki pártok minden ésszerű próbálkozása kudarcba fulladt, nem tudja a Fidesz sem kikényszeríteni a mielőbbi választásokat, még mielőtt totális csődbe jut az ország.

 – 2010 közeleg. A MIÉP milyen programmal készül a várvavárt választásokra, lehet-e már az elképzelésekről valamit megtudni?

 – Új programmal készülünk, melynek alapja a magyar nemzet érdekeinek szolgálata. Ebből megemlítek néhány nagyon fontosat:

Küzdelem az ország idegenekkel történő betelepítése ellen.

Az országot súlyos válságba vivő felelős személyek elszámoltatását és szigorú megbüntetését akarjuk. Megmaradni, megőrizni és megvédeni kívánjuk a családokat azoktól, akik ki akarják fosztani hazánkat. Földjeink megtartásával megvédeni életterünket. Rendbe kell tenni a gazdaságot, munkahelyeket teremteni dolgozni akaró embereknek, hogy legyen jövője tönkretett népünknek és gyermekeinknek. Magyar szívű és magyar lelkületű embereket akarunk a parlamentbe!

 

Dankó József