vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.15. 

Az összefogás jegyében kampányoltak az RMDSZ jelöltjei és Tőkés László

Együtt kampányolt a múlt hét végén Nagybányán Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, akik az RMDSZ színeiben indulnak jelöltként júniusban az európai parlamenti választásokon. A két politikus együtt kezdte kampány- körútját a nagybányai piacon, ahol az összefogás fontosságát tolmácsolták a választóknak – olvasható az RMDSZ tájékoztató hírlevelében. Kovács hangsúlyozta: az RMDSZ és az EMNT közötti egyezség nem csak papíron létezik, hanem valós összefogásról van szó, amelyet már régóta várnak a romániai magyarok.

 „Hosszú távra tervezzük a magyar összefogást, így nemcsak június 7-ig dolgozunk együtt, hanem azt akarjuk, hogy a választás után se legyen széthúzás a romániai magyar közösségben" – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ-lista egyik befutó helyét elfoglaló európai parlamenti képviselő-jelölt Kolozs megyei kampánykörútján. A jelenleg is EP-képviselői mandátummal rendelkező Winkler a bulgáriai törökök példáját említette, akik – mint mondta – 2007-ben számarányukhoz képest majdnem háromszor jobb eredményt értek el az EP-választáson.

 Winkler a múlt vasárnapi Szilágy megyei kampánykörútján kijelentette: nem mindegy, hogy kik kerülnek az Európai Parlamentbe, hiszen „a romániai magyarok érdekeit sem a román, sem a magyarországi képviselők nem érvényesítik". „Erdélyi magyar képviselőnek kell ott lennie, és ha összefogunk, hírt adhatunk arról, hogy létezik egy másfél millió fős erdélyi magyar közösség , amelynek álmai, vágyai vannak, és életképes jövőképpel rendelkezik" – hangoztatta a politikus.

 

(Forrás: erdely.ma)