vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.15. 

A református irodalomtudomány klasszikusai –A reformáció könyvritkaságai

A nagyközönség által eddig még nem látott könyvritkaságokat és iratokat, többek között Kálvin János reformátor kézjegyével ellátott nyugtát láthatnak az érdeklődők Budapesten a Philobiblon könyvkereskedő cég és az Alexandra Antikvárium kiállításán.

A Reformáció évszázadai - Válogatás magyarországi magángyűjteményekből című tárlatot Sebők Marcell történész, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára május 12-én nyitotta meg az antikvárium művészboltjában, s minden nap megtekinthető lesz május 25-ig; az esemény kapcsolódik a Kálvin Emlékévekhez, ami idén a svájci reformátor születésének 500. évfordulóját ünnepli - közölte.

Mint mondta, Magyarországon a XVI. századi reformáció hittérítői és követőik hozták létre az első nyomdákat, Heltai Gáspár Kolozsváron, Mantskovit Bálint Vizsolyon, Huszár Gál Debrecenben. A nyomtatványok közül láthatók lesznek a kiállításon híres reformátorok, többek között Heltai Gáspár, Bornemissza Péter, Szenczi Molnár Albert és Károli Gáspár kötetei.

Gréczi Emőke utalt arra, hogy a teljes vizsolyi Biblia kiállítását az előkészületek utolsó pillanatában biztonsági okokból lemondta tulajdonosa, de a tárgyak között lesz egy olyan kötet, amelyből csupán néhány lap hiányzik. Teljes terjedelmű, hiánytalan vizsolyi Bibliából nincs több ötnél az országban, de a töredékesek is "rettenetesen ritkák" - fogalmazott.  Ezen kívül is számos ritkaságot mutatnak be, például az első bibliafordítások közül Heltai Gáspár részletekben kiadott Szentírás-fordításai közül két füzetet, amelyekből az egyik Mózes történetét dolgozza fel. Látható lesz Aiszóposz fabuláinak első magyar kiadása is, ugyanis Heltai Gáspár fordításában a reformáció fedezte fel újra ezeket az állatmeséket, mivel erkölcsi mondanivalójuk volt - folytatta.

Közlése szerint megtekinthető lesz a református irodalomtudomány több klasszikusa, egyebek mellett Bod Péter monográfiáinak egy példánya. A nagy református fejedelmek, Bethlen Gábor, Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György iratait, például adományleveleit is közzé teszik, és bemutatnak egy olyan - Magyarországon egyedülálló - nyugtát, amelyet Kálvin János írt alá Genfben.

A szervező hozzátette: a tárlathoz készült egy DVD, amely többek között Balogh Judit, a Miskolci Egyetem adjunktusa reformációtörténeti tanulmányát és a kiállított tételek listáját tartalmazza. Az adathordozón megtalálható, de a tárlaton is látható térképek pedig azt ábrázolják, hogy a 16-17. századi Magyarországon merre terjedt a reformáció.

A kiállításon arra is van lehetőség, hogy közgyűjtemények vásároljanak a könyvekből. A tendencia egyébként az, hogy lassanként a közgyűjteményekbe vándorolnak az értékes, egyedi darabok, mert ott könnyebben megoldható a szakszerű tárolás és a biztonsági feltételek teljesítése - mondta Gréczi Emőke.

 

(Forrás: reformatus.hu)