vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.20. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 20. száma!

Csurka István: Lakásleválasztás (2.oldal)

Stumpf felteszi a keresztkérdést: És a férjét, Baló Györgyöt? – ti. kategorizálja-e kényszeresen. Őt tipikusan magukfajtának tartják a radikáljobbos közegben, amelyben amúgy is mindig kérdés, hogy ki az ügynök. Balóné Morvai Krisztina válasza erre a kissé zavaros keresztkérdésre, lenyűgöző. Majd anyaságát emeli pajzsként maga elé. Ezt merje kikezdeni valaki. – A gyerekeknek az a legjobb, ha mindkét szülő neveli őket, de életvitelszerűen már nem élünk együtt. Egy házban két külön háztartást vezetünk. Íme, egy igazi, áldozatra is kész anya. Merhet itt még valaki, különösen egy férfi, tovább kérdezni? Hogy mégis hogyan van ez? Hogyan van a ház elválasztva, és mi az elhidegülés oka? Kinek van valakije, ki a hűtlen, vagy ki unt meg kit? Miért nem bírják már az éjszakákat egymás mellett tölteni? Egy házban két háztartás a gyermekekért ez egyenesen hősies, de hogyan van a lakás elválasztva? Fallal vagy firhanggal? Nekünk erős a gyanúnk, hogy csak az utóbbival. Lelóg a hosszú-hosszú golyó füzér, mint régen a nyári konyhák ajtajában, csak félre kell csapni, és már odaát vagyok a másik életvitelszerűségben. Hétfőn, szerdán, pénteken Baló főz a gyerekeknek, sóletet libaaprólékkal, kedden, csütörtökön, szombaton Krisztina görhét öregtarhonyával. A házasságok nem így szoktak megromlani, politikai okokból, ez mese. Ez a házaspár példás együttélésben, valószínűleg kölcsönös szeretetben él egy közös célért, ami kétségtelenül tiszteletre méltó, az azonban, hogy Krisztina kényszeresen hazudik a különélésről, egyáltalán nem az. Az a közös műsor része. Baló György, a régi és a mai liberálbolsi rendszer tájékoztatási főembere, nem lehet jobbikos. Ő csak ellenezheti azt. Morvai Krisztina nemzeti, radikális elkötelezettségét viszont az teszi hősiessé, hogy még házassága megromlását is vállalja az ügy érdekében. De a dolog százszázalékosan egyeztetve van nemcsak Baló Györggyel, hanem a megbízók széles körével és a titkosszolgálatokkal is.

 

Erős MKP kell a magyar érdekképviselethez – Oláh János interjúja Csáky Pállal (4.oldal)

Mi nem titkoljuk, hogy jövőre kormányzásra készülünk, mindent megteszünk azért, hogy a Szlovák Nemzeti Párt ne kerüljön be újra a kormányba. Megkérdezem: melyik politikai partner venne komolyan egy olyan parlamenti frakciót, ahonnan csak úgy bármikor kilépnek képviselők, ha nem az ő elképzelésük válik valóra? Lehetne így stabil kormányzást ígérni és megvalósítani? Természetesen nem. A felelősségteljes, kiszámítható politizálás lehet az egyedüli érték, amely minket egy következő koalícióban is megbecsült partnerré tesz.

 

Idős emberek halálára spekulál a kormány (5.oldal)

Az MSZP már több brutális támadást is indított a nyugdíjasok ellen, de ez a mostani egy nagyon aljas támadás – szögezte le Iván László országgyűlési képviselő.

Gondoljunk bele, Magyarországon a hatvanévesnél idősebbek közül több mint ötven százalék idült betegségben szenved, több mint tíz százalékuk kétfélében, és négy százalékuk három vagy több betegséggel kénytelen élni. Ezeknek az embereknek az életük fenntartása is nehézséget okoz, a szociális elnyomorodás pedig csak fokozza gondjaikat. Ez PPP kormányzás, pótkormánnyal, pártkormánnyal, préskormánnyal.

 

John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai c. könyvének ismertetése Győri Bélától (7.oldal)

A globális birodalom a köztársaság végzete. Ne legyen kétségünk, a köztársaság maga az Amerikai Egyesült Államok. A könyv szerzője John Perkins meg egy egyesült államokbeli magánvállalkozás közgazdasági szakértője. Azt írja könyvében, hogy „a gazdasági bérgyilkosok jól fizetett szakemberek, akik dollármilliárdokat csalnak ki a világ országaitól. A Világbank, az USAID az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége és más külföldi segélyszervezetek pénzét a világ természeti erőforrásait ellenőrző nemzetközi nagyvállalatok és néhány gazdag család zsebeibe töltik. Eszközeik között meghamisított pénzügyi jelentések, manipulált választások, megvesztegetés, erőszak, szex és gyilkosság is szerepel. Én tudom, én is gazdasági bérgyilkos voltam.”

 

Harmincnyolc évig ellenőrizte, korlátozta a magyarországi egyházakat az 1951-ben létrehozott Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH). Húsz évvel ezelőtt, 1989-ben az akkor már szerveződő pártok egyre erőteljesebben követelték az ÁEH megszüntetését. 1989. május 10-én Németh Miklós miniszterelnök bejelentette, hogy „jogutód nélkül” megszűnik a hivatal. Az ÁEH történetéről, üldöző, akadályozó, ellenőrző és befolyásoló szerepéről, s arról, hogy a hazai katolikus papság kollaborált-e a hatalommal P. Kálmán Peregrin ferences egyháztörténésszel beszélgetett Medveczky Attila. (9.oldal)

– Azt nem tartja furcsának, hogy jelenleg az utódpárt holdudvarába tartozó történészek próbálják az egyházat a volt békepapok miatt támadni?

-Úgy veszem észre, ez a vád a politikai élet minden oldalán megjelenik. Az egyháznak valóban szégyene a különböző szinteken megjelenő kollaboráció. Azt azonban nem lehet állítani, hogy ez általános lett volna, mert akkor mit mondunk a vértanúkra, a meghurcoltakra, akik azért mégiscsak többen voltak, mint azok, akik saját érdekeik miatt behódoltak. Ez egy olyan felnagyított médiafogás, mint az USA-beli pedofilbotrány, ahol végül kiderült, a katolikus egyház a legkevésbé érintett a kérdésben, bár ennek ellenére a sajtó előtt mégis mindenért ő a hibás.

 

Múltidézés –Medveczky Attila művészinterjúja Rochlitz István fotóművésszel (12.oldal)

– Lencsevégen az Árpád-kor templomai címmel nyílt meg kiállítása a Pasaréti Ferences Alapítvány által működtetett Kájoni János Házban április 19-én. Ez az első egyházi jellegű kiállítása?

– A témán belül ez az ötödik, s egyházi berkeken belül a második kiállításom.

– Az Árpád-kor 1301-ig tartott. Mi ennek a kornak az építészeti jellemzője?

– A román stílus. Természetesen a román stílusú templomépítészet 1301-ben nem áll meg, hanem folytatódik. A román kor szelleme nálunk elhúzódik, s a gótika csak később lesz uralkodó stílus, mint Nyugat-Európában. Tehát a fotókon elsősorban románkori templomok, erődtemplomok láthatók.

– Honnan volt az ötlet, hogy templomokat, s azon belül Árpád-koriakat fényképezzen?

-Két évvel ezelőtt, a városmisszió idején kerestek fel azzal, hogy fotóimból rendezzek egy kiállítást, s adjak be pályázatot az V. kerületi önkormányzathoz. Három nap állt rendelkezésemre arra, hogy kitaláljam: milyen témájú kiállításhoz hozzak anyagokat. Ekkor vetődött fel bennem a gondolat, hogy az Árpád-kor templomait örökítsem meg.

 

Mire garancia a Fidesz? Szőcs Zoltán írása (15.oldal)

Nem a Fidesz erejében, leendő választási győzelmeiben kételkedem – Orbánék befutását fixre vehetjük, mivel a szocialisták iránti tömeggyűlölet sokkal nagyobb már, mint a Fidesz ilyen-olyan dolgaival szembeni averzió, ezért azok is rájuk szavaznak majd, akik amúgy, a Gyurcsány/Bajnai-veszély hiányában nem biztos, hogy ezt tennék –, kételkedésem más irányú: a győztes, újra hatalomba kerülő Fidesz vajon mennyire lesz bátor, képes vagy hajlandó egy alapjaiban más, a mostanitól mindenben eltérő gazdaságpolitikai, pénzpolitikai, adósságpolitikai program meghirdetésére és megvalósítására? Ha a Fidesz győzelme nem jelent majd többet annál, semmint hogy a „válságkezelő kormányzat” elnökét Bajnai helyett Orbánnak hívják, de az ugyanabban az IMF-dagonyában, ugyanazon helybenjárást fogja elkezdeni, amit ezek abbahagytak, akkor kár volt az egész választási hajcihő.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!