vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

Băsescu: ezer „új román állampolgár" hetente

Románia jelenleg hetente mintegy 75 moldovainak nyújt állampolgárságot, legkésőbb 2010-ig azonban ugyanennyi idő alatt ezer főre kívánja növelni a pozitívan elbírált igénylések számát – jelentette ki Traian Băsescu egy az EU-tagállamok nagyköveteivel folytatott megbeszélésről kiszivárgott dokumentum szerint.

 A Realitatea hírtévé közölte: ebben Ausztria bukaresti nagykövete tesz jelentést hazája külügyminisztériumának az államfő és a román fővárosba akkreditált EU-diplomaták közötti találkozón elhangzottakról. Eszerint a román elnök kifejtette: ahhoz, hogy 2010-ben Románia hetente ezer moldovai személy állampolgárság-igényét bírálhassa el pozitívan, jelentősen növelnie kell apparátusát, mivel jelenleg mindössze 50–75 kérés kivizsgálására van lehetőség. Băsescu megerősítette: a chişinăui román nagykövetségen 600 ezer kérelem vár elbírálásra, ami becslése szerint 800 ezer és egymillió közötti igénylőt jelent.

 Ezeket a kéréseket még nem továbbították az igazságügyi tárcához, amely ez év végéig 25 ezer esettel tud foglalkozni. Băsescu leszögezte: a romániai intézkedést egyetlen EU-tagállam sem kifogásolta hivatalosan, Bukarest pedig valamennyi, a „történelmi események” folyamán állampolgárságát vesztett románnak visszaadja az állampolgárságot. Az államfő nem rejtette véka alá, hogy Bukarest politikai megfontolásból könnyítette meg a határon túli románok honosítását, megpróbálva „esélyt adni” például a Moldovai Köztársaságban élő fiataloknak.

 A német újraegyesítéssel példálózva Băsescu arra is felhívta a figyelmet: noha a második világháború után Romániát is felosztották, Bukarest számára nem adatott meg a lehetőség, hogy a „két állam, egy nemzet” valóságáról beszéljen. Az elnök különben a hét végén a román és a moldovai önkormányzatok képviselőinek Piatra Neamţ-i tanácskozásán fölöslegesnek nevezte a Chişinău által szorgalmazott kétoldalú határegyezmény aláírását, ez ugyanis szerinte felérne a Moldovát a Szovjetúnióhoz csatoló Ribbentrop–Molotov-paktum „szentesítésével”.

 

(Forrás: kronika.ro)