vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

Nyakig a pácban Slota és Csáky pártja

A felmérések szerint nem kérdés, hogy a Robert Fico vezette Smer nagy győzelmet arat a júniusi európai parlamenti választáson. A szavazás vesztese a korrupciós botrányokba keveredett Szlovák Nemzeti Párt és a belső vitáktól terhelt Magyar Koalíció Pártja lehet.

 „Remélem, hogy a választás után is két képviselőnk lesz az Európai Parlamentben, de ha három lenne, az lenne a legjobb” – mondja Bauer Edit, aki, akárcsak öt éve, most is a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) listavezetője. 2004-ben hétezer szavazaton múlt, hogy ugyanannyi képviselőt küldjenek az EP-be, mint a négy, előttük végzett szlovák párt.

Az már most biztos, hogy Duka Zólyomi Árpád, Szlovákia másik magyar EP-képviselője nem hosszabbít, mivel neve szerepel egy ügynöklistán, ezért pártja nem indítja. (Duka Zólyomi egyébként következetesen tagadja, hogy besúgó lett volna az előző rendszerben.) A második helyen Mészáros Alajos, Szlovákia egykori svédországi nagykövete áll, a harmadik Lancz Attila, aki már 2004-ben kijutott az Európai Parlamentbe, igaz, csak képviselői asszisztensként.

A szlovákiai választási rendszer sajátossága miatt egyáltalán nem biztos, hogy a listán legelöl állók szereznek mandátumot. 2004-ben például hiába szerzett csak két mandátumot az MKP, mégis a harmadik helyezett Duka Zólyomi költözhetett. A választók ugyanis az általuk választott listán belül is kiválaszthatják jelöltjüket, így a preferenciaszavazatokkal előre lehet lépni a listán.

 Csáky ellen tiltakoznak

A közelmúltban a Magyar Koalíció Pártjának három tagja – Bugár Béla (a párt előző elnöke), Gál Gábor és A. Nagy László – kilépett a párt frakciójából, így tiltakozva a pártelnök Csáky Pál stílusa ellen, korábban pedig Simon Zsolt volt mezőgazdasági miniszter hagyta ott az MKP-t. Kérdés, milyen hatással lesz ez a magyar párt választási szereplésére. „A szlovákiai magyar választó egységpárti – mondja Bauer Edit. – Ha sikerülne az egységet újrateremteni, akkor nyert ügyünk lenne a választáson, azonban attól tartok, hogy ez nem sikerül, akkor pedig nincs más lehetőség, mint szembenézni a helyzettel.” [Nem volt mindig egységes a szlovákiai magyarság 1998-ban alakult politikai pártja, ami a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, az Együttélés és a Magyar Polgári Párt fúziójából jött létre.]

Az inkább Csáky felé húzó Bauer Edit szerint Bugárék időzítése rossz volt, de nem neheztel rájuk, „ha valaki neheztel – mondta –, az a szlovákiai magyar közösség. Kezd kialakulni egy olyan vélemény, hogyha valaki elmegy, az lépésével a szlovákiai magyar közösséget támadja.”

 Ami azt illeti, Bugáréknak nem lett volna könnyű választásmentes időszakot találniuk a távozásra. A szlovákiai választók éppen túlvannak egy kétfordulós elnökválasztáson, ősszel pedig egy várhatóan szintén kétfordulós megyei választás jön. Bauer szerint a sok választás miatt lesz az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb részvételű – a felmérések szerint húsz százalékos – a szlovákiai választás, ami öt éve még ennél is alacsonyabb, csupán 18 százalékos volt.

 

(Forrás: felvidek.ma)