vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

Horvátországi önkormányzati választás

A Bellyei járásban önálló listát indít a HMDK, amelyet Micheli Zsolt vezet, az elöljáró-helyettesi posztért pedig egyetlen magyar, a HMDK-s Cickai Csaba indul.

Micheli Zsolt Várdaróc polgármestere. A településen teljes támogatottságot élvez, amin nem is kell csodálkozni, hiszen a mostoha körülmények ellenére is maximálisan tudott élni a lehetőségekkel.

- Az elmúlt négy évben mindannyian úgy tapasztaltuk, hogy nem fejlődtek településeink - mondja Micheli Zsolt (képen) , a HMDK által támogatott lista vezetője. - Járásunk néhány évvel ezelőtt egyike volt a legjobban fejlődőeknek, az elmúlt időszakban viszont inkább visszafejlődés volt tapasztalható, és ezt legjobban magyar falvaink sínylették meg. Nem épültek új utak, járdák, nem folytatódott a közvilágítás kiépítése, három évbe telt, amíg végre átadták az új ravatalozókat, ami a várdaróci vízvezetékre is vonatkozik. Civil szervezeteink működését, a magyar kultúra ápolását, megőrzését veszélyeztették azzal, hogy nevetségesen kis összegekkel (1000 kúna) támogatták őket, és ugyanez vonatkozik falunapi rendezvényeinkre is. Ilyenre egyetlen másik járásban sincs példa! Az pedig szintén felháborító, hogy a magyar kultúregyesületeket meg sem hívták a járási rendezvényekre. Ezeken fogunk mi gyökeresen változtatni. A legfontosabb, hogy végre kilépjünk a "sötétségből", vagyis hogy minden településen megépüljön a teljes közvilágítás, hogy minden utcánkban aszfaltút legyen. Mi meg fogjuk építeni a régóta ígért utakat, rendezni fogjuk a faluközpontokat. Laskón kultúrotthont építünk. Mindezt csak akkor valósíthatjuk meg, ha magyarságunk összefog, mert csakis közös erővel tudunk falvaink szebb és jobb jövőjéért tenni. Ezért csak jelmondatunkat tudom ismételgetni: Egységben az erő - teszi hozzá Micheli Zsolt.

Cickai Csaba: a járás magyarságának érdekeit fogom képviselni

A Bellyei járásban csak egy magyar indul az elöljáró-helyettesi posztért Cickai Csaba személyében. Nyolc éve vesz részt a járási képviselő-testület munkájában, korábban tanácselnöki tisztséget is betöltött. Abban a ciklusban újították föl a várdaróci kultúrotthont, épültek meg a ravatalozók Kopácson és Várdarócon, a közvilágítás egy része Laskón, több méter vízvezeték, és abban az időben vettek föl több magyar nemzetiségű dolgozót a kommunális vállalatba. Aztán négy éven keresztül ellenzéki szerepbe kényszerült.

- Nagyon nehéz volt az elmúlt négy évben elviselni, hogy nem folytatódnak az általunk megkezdett projektek, mint amilyen például a közvilágítás, a szennyvíz- és gázvezeték-hálózat, és leállt a földeladási program is. És sorolhatnám tovább azokat a projekteket, amelyek mind folyamatban voltak a mi vezetésünk idején - mondja Cickai Csaba elöljáró-helyettes jelölt. - A négy év alatt csak morzsák jutottak magyar településeinknek. Azt szeretnénk, hogy mindhárom falu egyformán fejlődhessen, hogy a magyaroknak is legyen joguk beleszólni a járási ügyekbe, hogy ismét jó legyen az együttműködés a helyi választmányokkal, és a jövőben ne zárják ki őket a döntésekből. Nagyobb infrastrukturális fejlesztések pedig minisztériumi pályázatok nélkül nem valósulhatnak meg. Erre jó bizonyíték a HDZ-vel közösen megírt pályázatunk, amelynek révén 720 szemeteskukát sikerült beszereznünk, amelyeket a napokban már szét is osztottunk településeinken. Gondoljanak bele, mi mindenre lennénk képesek együtt? Nagyon össze kell tehát fognunk, hogy behozzuk az elmúlt négy év lemaradását - fejezte be mondandóját Cickai Csaba.

 Hercegszőlősi járás

 Nem egyenlők az esélyek, de Sipos Zoltán vállalja a küzdelmet

 A Hercegszőlősi járásban a magyar lista mellett a HMDK elöljárójelöltet is indított Sipos Zoltán személyében, aki nagy fába vágta a fejszéjét. Sója Dénest kell legyőznie, aki már 12. éve, vagyis három ciklusban áll a járás élén, és így minden eszköz (hatalom és pénz) a rendelkezésére áll célja eléréséhez. Annak tudatában, hogy az esélyek nem egyenlőek, Sipos Zoltán mégis indul. Az okokról az alábbiakat nyilatkozta lapunknak.

"ELEGÜNK VAN AZ ELNYOMÁSBÓL ÉS A FENYEGETÉSEKBŐL!"

- A mi járásunk egyszerűen élhetetlen. És itt nem az infrastrukturális fejletlenségre gondolok, hanem a közhangulatra. Egyszerűen megmérgezték az emberi kapcsolatokat.

A járás területén működő civil szervezeteket, egyesületeket kettős mércével kezelik. Egyesek kiváltságos helyzetbe kerültek, míg a többit mostohagyereknek tekintik, megbélyegzik. Ennek véget kell vetni. Most az a helyzet, hogy azok a szervezetek, amelyek nem értenek mindig egyet a járási vezetéssel, és nem bólogatnak folyton, csak morzsákat kapnak a támogatásokból. Ha nem fogunk össze, ha nem rendezzük újra sorainkat, magyar mivoltunkban tovább fogunk süllyedni. Ezért szálltam "ringbe", és megtiszteltetés számomra, hogy indulhatok a választásokon, valamint örülök, hogy a HMDK felismerte, sürgősen változtatni kell a helyzeten. Egyszerűen tűrhetetlen, hogy személyeket zárnak ki kultúrotthonokból, hogy fenyegetnek, hogy az emberek saját magukat, a véleményüket nem merik vállalni, mert egyszerűen félnek, rettegnek a megtorlástól. Munkahelyük elvesztésével, megélhetésük ellehetetlenítésével fenyegetik, és például a földvásárlásoknál is diszkriminálják őket. A Baranya-háromszög nem túl tágas határain belül sikerült kialakítaniuk egy kis diktatórikus körzetet.

Arra a kérdésre, hogy mi van, ha nem nyernek, a következőket válaszolta.

-Bízunk benne, hogy az emberek belátják: itt az idő, változtatni kell. Természetesen május 17-e után is ki fog sütni a nap, csak az a kérdés, hogyan szórják majd sugarai a meleget. Mi azt szeretnénk, ha mindenkit egyaránt melegítenének - fejezte be mondandóját a járási elöljárójelölt.

 

(Forrás: Új Magyar Képes Újság)