vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

Magyarországi tej miatt maradtak hoppon a Kolozs megyei gazdák

A kolozsvári Napolact Friesland cég, a régió legnagyobb, tejtermékeket gyártó vállalata lemondott arról a mintegy 15 ezer liternyi tejről, melyet Kolozsvár környéki cégektől gyűjtöttek be – mondta Daniel Morar, a Translact vezetője, akinek cége eddig a Napolact beszállítója volt.

 „Utoljára május 10-én kerestek meg telefonon, és közölték, hogy nem veszik át többé a tejet. A piac leállt, ezért inkább Magyarországról hozzák a tejet, mert olcsóbb. Mi 80-90 baniért adjuk literét, ők Magyarországról 70 baniért importálják szállítási költséggel, mindennel együtt" – mondta el Morar.

 A Translact vezetője szerint több tíz Kolozs megyei tejtermelő marad több száz liter tejjel a nyakán naponta. Egyesek akár 400 liter tejet is termelnek naponta, mások 2-3 litert szállítottak be. Csak a Translact vállalat napi 15-16 ezer liter tejet vásárolt fel a Kolozs megyei gazdáktól. A Napolact Friesland képviselői nem kívántak nyilatkozni az esetről, írja a manna.ro. A holland tejipari vállalat a magyarországi piacon is jelen van Friesland Hungária Zrt. néven. Vezető márkái közé tartozik a Milli és a Pöttyös Túró Rudi, utóbbiból évente több százmillió darabot adnak el. A Friesland Hungária Zrt. vezetését januárban átvevő Johan Priem egyben a romániai Friesland leányvállalatért is felel.

 

(Forrás: Nagyvárad.ro / manna.ro)