vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

„Szerbiában nincsen fasizmus”

A statisztikáról és a nácizmusról vitáztak a Szerbiai Képviselőházban.

Nem tartja megfelelőnek a statisztikáról és a népszámlálásról szóló törvénytervezetet a parlamenti ellenzék, ugyanis Koszovóban nem lehet majd alkalmazni, derült ki május 19-én a Szerbiai Képviselőházban. A következő napirendi pontban pedig kijelentették, nem támogatják a szélsőjobboldali szervezetek rendezvényeit és az általuk használt jelképeket betiltó törvényeket, mert akkor azt a látszatot keltenék, hogy a szerbek vallási, faji, nemzeti vagy más alapon üldöznének másokat.

 Az ellenzék szerint a törvénytervezet elfogadhatatlan, mert azt sejteti, hogy a szerbek vallási, faji, nemzeti vagy más alapon képesek üldözni másokat Az ellenzék szerint a törvénytervezet elfogadhatatlan, mert azt sejteti, hogy a szerbek vallási, faji, nemzeti vagy más alapon képesek üldözni másokat

A Szerbiai Képviselőház május 19-ei ülésén is folytatódott az ellenzék azon meglátásának hangoztatása, hogy a kormány által beterjesztett törvénytervezetek egyáltalán nem megfelelőek Szerbia számára. A parlamenti ellenzék népnemzeti vonala továbbra sem támogat egyetlen törvénytervezetet, a statisztikáról és a 2011-es népszámlálásról szóló beterjesztést például azért, mert nem lehet majd Koszovóban alkalmazni azokat, valamint meggyőződésük szerint fennáll annak a lehetősége, hogy politikailag, illetve párthovatartozásilag befolyásolható lesz a megkérdezett. Az említett törvény amellett, hogy Szerbia euroatlanti integrációjának egyik feltétele, nagyobb biztonságot szavatol a megszerzett adatoknak. A jelenleg hatályban lévő törvényt még 1972-ben fogadták el, és az azóta megváltozott gazdasági, társadalmi szervezetek miatt is új törvényt kellett meghozni, jegyezte meg indoklásában Diana Dragutinović pénzügyminiszter.

 – Nem lehet reprezentatív a statisztika, ha kimarad belőle az ország 15 százaléka – ellenkezett Zlata Đerić, az Új Szerbia frakciócsoportból.

 A népnemzeti képviselők legnagyobb ellenkezését viszont a következő napirendi pont, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által beterjesztett szélsőjobboldali szervezetek rendezvényeit és az általuk használt jelképeket betiltó törvénytervezet váltotta ki. Olena Papuga, a VSZL képviselője szerint nagyon fontos a politikai pártok támogatása, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a fasizmusnak és a nácizmusnak nincsen helye a szerb társadalomban. Szavai szerint ehhez hasonló törvények minden modern demokratikus társadalomban megtalálhatóak.

 – A demokrácia nem anarchia, a szabadság pedig nem azonos az eszmei zűrzavarral – emelte ki a VSZL képviselője.

 Mint megjegyezte, a szélsőjobboldali ideológiák a 90-es évek hagyatéka Szerbiában, és időszerűvé vált a szembesülés azokkal az eszmékkel, amelyek legitimmé tették a polgárok üldözését és gyilkolását.

 A törvénytervezet ellen azonban nemcsak az ellenzék szólalt fel, hanem a hatalmi koalícióból a Szerbiai Szocialista Párt képviselői is. Milisav Petronijević szocialista képviselő kijelentette, hogy pártja teljes egészében a neonáci és a fasiszta ideológiák propagálása, valamint a szervezeteik ellen van, de mégsem fognak szavazni a törvénytervezetre, ugyanis Szerbiában nincsen fasizmus.

 Tomislav Nikolić, a Hajrá, Szerbia frakcióvezetője értelmetlennek és szégyenteljesnek nevezte a törvénytervezetet.

 – A törvénytervezet szerint Szerbia nem fasiszta-náci ország, viszont azt sejteti, hogy nálunk mégis megjelent, fejlődött és támogatókra is lelt, mintha mi szerbek vallási, faji, nemzeti vagy más alapon képesek lennénk üldözni bárkit is – méltatlankodott Nikolić.

 Miroslav Markičević, az Új Szerbia képviselője szerint a VSZL által beterjesztett törvénytervezet a szerb parlamentarizmus legveszélyesebb és legszégyenteljesebb törvénye. Mint megjegyezte, segítségével az ellenzéki pártok gondolatait és a kritikáit könnyen gyűlöletbeszéddé lehet majd minősíteni.

 

(Forrás: magyarszo.com)