vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.22. 

Győzött a nemzeti összefogás

A Fidesz–KDNP jelöltje, a MIÉP által is támogatott dr. Páva Zsolt nyert a pécsi polgármester-választáson. Az új városvezetőt 36 570 (65,8 százalék) választópolgár támogatta, míg az MSZP által indított Szili Katalin 18 981 voksot (34,1 százalék) kapott. Páva magabiztosan, közel kétharmados fölénnyel győzött a baranyai megyeszékhelyen.

 – Gratulálunk, polgármester úr! Hogyan értékeli a végére nagyon eldurvult kampányt?

 – Köszönöm szépen az önök támogatását is. Nem volt könnyű átélni az utolsó néhány napot, valóban nagyon eldurvult a kampány. Pécsett most nem folyt fair play küzdelem a szocialisták részéről. Volt itt tudatos törvénysértés, a választási bizottság, sőt a bíróság határozataival való szembemenés, gyalázkodó röplapok terjesztése és sorolhatnám. De Pécsett vasárnap az emberek egy időközi polgármester-választáson véleményt mondtak erről. A kampányban történt néhány eset, amelynek országos tanulsága is van. A szocialisták itt is ugyanazt csinálják, amit az országgal tesznek, egészen egyszerűen csalnak és hazudnak. Minderről papírjaik, sőt papírhegyeik vannak. Mind a bíróság, mind a helyi választási bizottság több ítéletével kimondta: az MSZP megsértette a választási törvényt, s ezt éppen az a jelölt tette, aki emellett az Országgyűlés elnöke. Ezt a fajta gusztustalan, lejártó, az emberi méltóságot semmibe vevő kampányt sosem tapasztaltuk még a megyeszékhelyen. Ez egy kívülről a városra erőltetett, Pécstől idegen mentalitás volt. Ennek betetőzéseként pénteken, a kampánycsend előtt 2000 szocialista aktivista szállta meg a várost. Az MSZP megtámadta Pécset. Előzőleg Gyurcsány Ferenc mondta, hogy Pécs egy bástya, és meg kell védeni. Majd jöttek a zsoldos csapatok, és olyan érzése volt az embernek, mintha egy háborúba keveredtünk volna. Azt hiszem, a pécsiek erre is megadták a választ. Valódi nemzeti összefogás volt, és győztünk. Fel kell készülni az agresszív, rágalmazó stílusra, mert lehet, hogy a szocialisták ilyen kampánnyal mennek neki az országgyűlési választásoknak. Az MSZP nehéz helyzetben van, és ebben a szituációban semmitől nem riad vissza.

 – Elégedett a választási részvétellel?

 – Egy időközi polgármesteri választáson nagyon jó arány a 44 százalék. A pártok igyekeztek országos jelentőségűvé tenni a választást, de azt hiszem, a pécsi emberek a saját városuk ügyeit helyezték előtérbe, a helyi gondokra figyeltek. Azt kell mondanom, nem számítottunk ilyen magas részvételre. Ez az arány erős társadalmi támogatottságot, az emberek általi legitimációt ad.

 – Szili Katalin, az MSZP legnépszerűbb politikusa, azt mondta, hogy a válság miatt kapott ki.

 – Csakhogy a válságot ők idézték elő. Most próbálkoznak menteni a menthetőt. Nagyarányú győzelmünk egyik oka nyilván az országos helyzet, a másik pedig a jó kampányüzenetünk, hogy a pécsiekkel, a civilekkel kell összefognunk, mert ez hozhatja meg a város felemelkedését. A harmadik ok az, hogy a negatív kampány visszaütött a kitalálójára.

 – Új időszámítás kezdődik Pécsett, mi a legfontosabb, amit el kell végeznie?

 – Őszinte, egyenes beszédet ígérhetek. Először a költségvetés struktúráját kell átalakítani. A még mindig meglévő pazarló elemeket ki kell venni. Legkevesebb egymilliárd forint, de inkább több az az éves tétel, amit az önkormányzat külső támogatásként átutal cégeknek, vállalkozásoknak, alapítványoknak. Nagyon szigorú revíziót kell végeznünk annak eldöntésére, hogy ezek közül mi tartható meg. Szerintem a külső megbízások háromnegyedét törölni lehet a költségvetésből. Ez már önmagában jelentős megtakarítást hozhat. Cégeink gazdálkodását is felül kell vizsgálni, és el kell érni, hogy az egységesülő holdingvállalkozás keretében már egy minimális profit megtermelésére is képesek legyenek. A harmadik tétel az, hogy legalább egymilliárd forint van az intézményi körben fellelhető tartalékok között. Egy nagyon takarékos, a tételek felhasználását nyomon követő számítógépes rendszerben ezek a megtakarítások úgy is elérhetőek, hogy az intézményrendszer működése továbbra is sértetlen marad. Ennél nehezebb feladat az, hogy ebben a városban elmaradtak a munkahely-teremtési programok. Az utolsó beruházás Pécsett tizenegy éve történt, amikor én voltam a polgármester.

 – Pécs európai kulturális főváros lesz 2010-ben.

 – Az európai kulturális főváros ügyében két momentumot említenék. Az egyik az, hogy a pályázatot pécsi civilek írták meg. Minden ebben az ügyben járatos szakember és laikus egyaránt azt állítja, hogy ez a pályázat nagyon sikeres. Kizárólag pécsi civilek látták el ingyenesen ezt a munkát, és eredményeként Pécs lett az első a megmérettetésen. A civilek lelkesen bíztak abban, hogy a kivitelezés tekintetében is komoly szerep vár rájuk. Sajnos ez elmaradt, ezt a közösséget, amelyik nagyon koherensen együtt tudott működni a várossal, a városvezetés, függetlenül attól, hogy ki volt a polgármester, Toller László vagy Tasnádi Péter, kirekesztette. Ez a civil erő annyira kedvetlenné vált, hogy visszavonult, és már nem foglalkozik az üggyel. Nagyon nagy hiba volt ez, amin változtatni szeretnék. A másik probléma az volt, hogy rossz nézőpont alapján közvetítette a városvezetés az ügyet a pécsi polgárok felé. Azt az érzetet keltették, hogy az EKF egy gazdasági program, olyan pénzek, európai uniós támogatások özöne fog a városra zúdulni, hogy valóságos mannaesőben lesz részünk. És ebben a helyzetben tényleg fürödni fogunk a tengernyi pénzben, ami Pécs összes problémáját megoldja. Úgy lett beállítva a program, hogy pénzhez való könnyű hozzájutást fog az itt lakóknak hozni. Pedig nem erről van szó. A rendezvénysorozat kulturális és művészeti események sokszínűségéről szól egy éven keresztül, amellyel egy ország, egy város meg tudja mutatni magát Európának. A hibás felfogás odavezetett, hogy megjelentek a finanszírozási problémák, a beruházások elhúzódtak, a pénzek nem időben érkeztek be. Ezért van hihetetlen csalódás a pécsiekben, mert kudarcként élik meg ezt a történést. Azért van a rengeteg probléma és gond, mert a hitegetés, amit az önkormányzat tett, valótlan volt. Át kell állítani az emberek gondolkodásmódját és az önkormányzatét is olyan irányba, hogy ez egy kulturális programokról szóló esemény.

 – A Bajnai-kormány megszorító intézkedései az önkormányzatokat sem kímélik. Hogyan lehet túlélni ezeket a megszorításokat?

 – Van lehetőség, jobban kell a saját erőnkre hagyatkoznunk. A mi városunkban vannak olyan tartalékok, amiket még tudunk hasznosítani. Reméljük, hogy a jelenlegi kormánytöbbség által kialakított barátságtalan körülmények között sem vallunk szégyent.

 

Oláh János József