vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

Újabb tiltakozó akciók lesznek

A csíkszeredai megmozduláshoz hasonlóan, más megyékben is szervez tiltakozó akciókat az RMDSZ – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök május 26-ai, bukaresti sajtótájékoztatóján.

A szövetségi elnök ismételten kifejtette, a magyarság egyik nagyon fontos követelése és a méltányos, jó együttélés alapvető feltétele a magyar szakemberek jelenléte a dekoncentrált intézményekben. Szerinte, a közösséget érintő döntéseket, legyen szó akár oktatásról, kultúráról, vagy más fontos területről, csakis az adott közösség aktív közreműködésével lehet meghozni, a kormány hírhedt 37-es rendelete által pedig éppen ennek az együttélésnek az elve sérül.

 A szövetségi elnök hangsúlyozta, a hétvégi, csíkszeredai tüntetés jelentőségét támasztja alá az, hogy nemcsak a politikusok fejtették ki tiltakozásukat, hanem a nagyszámban összegyűlt lakosság, az óvatos becslések szerint is legalább 15 ezres tömeg. Éppen ezért is találta meglepőnek a román sajtó, azon belül is a televíziók részéről érkező csekély sajtóvisszhangot.

 Véleménye szerint szemmel látható volt, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyarok számára mennyire kényes kérdésről van szó, hogy a légkör egyértelműen feszült, hogy az emberek dühösek. „Ezek az intézkedések csak felerősítik az autonómia követeléseket: mindenki számára nyilvánvaló, ha a kormány rossz döntéseket hoz, és figyelmen kívül hagyja a magyar lakosság törekvéseit, akkor a helyi közösségek kell döntési jogköröket kapjanak, mert ők jobb döntéseket hoznának”-mutatott rá. A kérdés kényességét a történelmi tapasztalattal indokolta: 1989 előtt, az említett három megyében ugyanilyen módszerekkel távolították el a magyar szakembereket, ahogy azt a kommunista párt ezirányú politikája megkövetelte. A két kormányzópárt az elvakult, funkciókért folyó harc közepette elhanyagolja az ország érdekeit: a jó együttélés feltételeinek biztosítását - bírálta a kormány tevékenységét az RMDSZ elnöke.

 Markó Béla azt is elmondta, a Csíkszeredai Kiáltványt az Európai Unió bukaresti nagyköveteinek is átnyújtotta, angol és román nyelven, hétfői találkozójukon. A tiltakozás-sorozat itt nem fejeződik be, a kiáltványt további illetékesekhez is eljuttatják, és hasonló jellegű megmozdulásokra más megyékben is sor fog kerülni. A problémák sorát újabbak is gyarapítják, fogalmazott, például Erdély infrastrukturális fejlesztésének kérdése: a kormány, és leginkább a szállítási minisztérium, fokozatosan csökkenti az utak rehabilitálására szánt pénzösszegeket.

 A választási kampány kapcsán elmondta, egyedül az RMDSZ összpontosít az európai parlamenti választásokra, míg a román pártok az elnökválasztási kampányukat készítik elő. Mindez hozzájárul a várhatóan alacsony választási részvételhez, amelyet a felmérések is alátámasztani látszanak. A magyar közösségben biztatóak az előjelek, pozitív visszhangja volt a Magyar Összefogásnak, az első öt jelölt külön kampányol, egész Erdély befedése érdekében. Több nagyobb rendezvényre is sor fog kerülni a hátralevő időben, a kampányzáró rendezvény helyszíne, június 3-án, Marosvásárhely lesz.

 Belpolitikai kérdésekről szólva közölte, az RMDSZ nagy valószínűséggel csatlakozni fog a liberális párt honvédelmi témájú egyszerű indítványához, az RMDSZ pedig a közigazgatás kérdésében szándékszik egyszerű indítványt benyújtani, amihez úgyszintén várja a liberálisok támogatását.

 

(Forrás: erdon.ro)