vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

"Orbán sérti Szlovákia területi épségét"

Robert Fico diplomáciai úton arra kéri Orbán Viktor Fidesz-elnököt, hagyjon fel az érzelemkeltéssel, s ne sértse meg Szlovákia területi épségét. A szlovák miniszterelnök május 25-én Kassán azt követően nyilatkozott erről, hogy múlt szombaton a Fidesz és az MKP az európai parlamenti (EP) választások előtt együtt tartott kampányrendezvényt Esztergomban. Orbán és Csáky Pál, az MKP vezetője fiktív területi egység szintjére emeli a Kárpát-medencét, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie - adott hangot aggodalmának Fico. A miniszterelnök szerint ez a szlovák kormány számára komoly problémát jelent. Fico azt is elmondta, magyarországi látogatásra készül, amelytől tisztességes tárgyalást és megállapodást vár. Meglepi azonban annak az embernek az igyekezet, aki Magyarország miniszterelnöke akar lenni. Fico támogatna egy olyan elképzelést, hogy rendkívüli parlamenti ülésszakot hívjanak össze, amelyen egyértelmű állásfoglalást kellene elfogni a területi épség megsértésével kapcsolatban.

 A TA3 hírtelevíziónak Berényi József, az MKP elnökhelyettese reagált a kormányfő kijelentéseire, szerinte éppen a kormányfő szítja indulatokat a kijelentéseivel, és felesleges konfliktust gerjeszt Magyarország esélyes miniszterelnökével szemben.

 Éppen most zajlanak Robert Fico és Bajnai Gordon találkozásának előkészületei, az MKP elnökhelyettese szerint nem vezet a megoldás irányába az ilyen hangulatkeltés a szlovák kormányfő részéről.  

Csáky Pál szerint Szlovákiát Robert Fico és Ján Slota üzletelései, a jogállam alapjainak megrendítése és a politikai kultúra színvonalának csökkentése veszélyezteti, reagált Csáky Pál az újságíróknak a kassai sajtótájékoztatón elhangzottakra.

 

(Forrás: kitekinto.hu)