vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

Forgalomkorlátozások a csíksomlyói búcsú alatt

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően a pünkösdi búcsú előtti pénteken csak este hat órától zárják le a Szék útját. A továbbiakban részletes tudnivalók következnek a hét végére érvényes csíkszeredai forgalmi korlátozásokról.

 Tilos lesz péntektől a megállás – és értelemszerűen a parkolás is – a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában. Az említett utcákban péntek este hat órától szombat reggel hat óráig csak a kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedők és környékbeli utcákban (Apor Péter, Csobotfalvi, Ferencesek, Kájoni János, Malom, Lovarda, Nyírfa, Bánya, Somlyó pataka, Köves, Barátság, Somlyó, Szentkirály, Sarkadi Elek, Szék, Szék II, Székely Mózes, Fodorkert, Kas, Tas, Huba, Töhötöm) állandó lakhellyel rendelkező lakosok járművei közlekedhetnek.

 Szombaton tilos lesz a gépjármű-közlekedés a Nagyrét (a Lukoil benzinkúttól a Márton Áron utcáig), a Taploca és a Márton Áron utcában (a Román Fejlesztési Banktól – BRD – a Szék útjáig), a Szék úton, a Kájon János utcában (a 2-es és 22-es házszámok között), a Pálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig), valamint a Nagymező utcában. Vasárnap délután négy óráig tilos a járműforgalom a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában.  

Még egy hír a forgalomkorlátozásról: szombattól vasárnap 16 óráig a Nagymező utcába csak a csíkszeredai rendőrség, a csendőrség, a sürgősségi felügyelőség, a mentőszolgálat, valamint az AVE Huron Kft. és a Mozgássérültek Egyesülete, illetve a polgármesteri hivatal engedélyével rendelkező járművek hajthatnak be.

 Előnyben a gyalogosok

A városba keleti, északi és nyugati irányból (Gyimesek, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely felől) autóbusszal érkezők a vasútállomás szomszédságában ideiglenesen kialakított parkolóban hagyhatják a buszokat. A déli irányból érkezők (Tusnádfürdő felől) a Brassói úton parkolhatnak. A Taploca utcában munkálatok miatt nem lehet parkolni. Felkérik ugyanakkor a helybélieket, valamint a pünkösdi búcsú idejére a városba érkezőket, hogy járjanak gyalog a város területén, a forgalmi torlódások elkerülése érdekében.

 Tilos az alkohol

Kereskedelmi tevékenység csak magánterületeken folytatható a Szék és Csobotfalvi úti udvarokon, a tulajdonos beleegyezésével. Közterületen (járdán, úton) tilos az ilyen irányú tevékenység. Ugyanakkor szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok árusítása, kivételt csak a szálláshelyet is biztosító vendéglátóhelyek képeznek, de ezek is csak az elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki szeszes itallal. Tilos a kereskedelmi tevékenység a Szék útján, a Kájoni János utcában a 2-es és 22-es házszámok között, a Pálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig) és a Nyeregbe vezető út mentén.  

Minden árusnak, kereskedelmi cégnek és magánszemélynek kötelező kereskedelmi engedélyt kiváltani, kereskedelmi illetéket fizetni. Bővebb információk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának 7-es irodájában, valamint a 0266–315120/117-es telefonszámon igényelhetők.

 

(Forrás: erdely.ma)