vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

Vízummentesség: Macedóniának biztos, Szerbiának valószínű

Szerbia eleget tett a vízumrendszer liberalizálására vonatkozó brüsszeli feltételek többségének, áll az Európai Bizottság jelentésének nem hivatalos verziójában. Értesülések szerint Macedónia az Európai Bizottság értékelése szerint valamennyi, illetve csaknem mindegyik feltételnek eleget tett, Szerbia és Crna Gora a követelmények többségének, Bosznia-Hercegovina és Albánia pedig nem tett ugyan eleget, de jó úton halad, hogy ezt idővel megtegye.

Macedónia tehát számíthat arra, hogy feloldják a vízumkényszert polgáraival szemben. Az 1-es számmal rangsorolták, ami azt jelenti, hogy száz százalékban teljesített, Szerbia és Crna Gora 1,75-öt kapott, ami arra utal, hogy a követelmények többségére az intézkedésekkel sikerült kedvező választ adnia. Bosznia-Hercegovina és Albánia értékelése 3-as, ami nem teszi lehetővé, hogy polgárai vízum nélkül utazhassanak az EU országaiba.

A fentiek szerint van lehetőség rá, hogy Macedóniával együtt Szerbia és Montenegró is januártól vízummentességet élvezhessen.

 

(Forrás: vajma.info)