vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.03. 

Morvai Krisztina majdnem Medgyessy minisztere lett

Kevésen múlt, hogy az SZDSZ plakátjain most nem Morvai Krisztina testesíti meg a szabad, demokrata szavazókat a "félelemkeltő" Árpád-sávosokkal szemben.

A kilencvenes években a homoszexuálisok érdekében kifejtett jogvédő tevékenységéért Freddy Mercury-díjban részesített, a közéletet mostanában „magukfajtára" és „magunkfajtára" osztó jogásznőt sokáig a liberális holdudvarhoz sorolták. Kutatási területe a „családon belüli erőszak" volt, 2005-ben könyvet írt például a brutális nevelőapját agyonlövő Simek Kittivel (a kötet borítóján a szocialista-szimpatizánsnak megismert Szegvári Katalin újságíró, a TV2 szerkesztő-riportere, Bombera Krisztina és az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv írója, Rácz Zsuzsa ajánlotta a művet a közönség figyelmébe).

 Ennél is érdekesebb azonban, hogy a politikai szerepvállalás már 2006 előtt is megkísértette meg a Jobbik mai listavezetőjét. A kilencvenes évektől feminista jogvédőként megismert Morvai Krisztina 2004-ban szóbakerült az MSZP európai parlamenti listájára felkerült Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter lehetséges utódjaként. Legalábbis ez derül ki az MTI 2004. február 4-i tudósításából. A hírügynökség arról a kormányülésről számolt be, melyen a Medgyessy-kabinet áttekintette a 2006-ig tartó időszak „politikai, gazdasági prioritásait". Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő, jelenlegi szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott, a kormány célja az életkörülmények „fokozatos, a gazdaság teljesítményével összhangban lévő javítása", a „szolgáltató állam kiépítése", az esélyteremtés. Emellett külön kiemelte „gyűlölködéstől mentes, kiegyensúlyozott közélet" megteremtését.

  „Annak kapcsán, hogy a sajtóhírek szerint Morvai Krisztina jogász és Göncz Kinga, az egészségügyi tárca politikai államtitkára neve merült fel az MSZP európai parlamenti listáján szereplő Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter utódjaként, [Gál J. Zoltán] úgy reagált: nem született még erről döntés, ez nem került még szóba" - olvasható a szövegben. Azaz: a kormányszóvivő nem cáfolta, hogy felmerült a két jelölt neve. A történet folytatása ismert: Morvai Krisztina végül nem lett miniszter, ám idővel mégis politikai pályára lépett.

 

(Forrás: hetivalasz.hu)