vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

Megint kavar a külügy

A kassai magyar főkonzulátus esetleges megszüntetése ellen tiltakozik mintegy félszáz, a felvidéki városban működő magyar intézmény és szervezet - közölte Kolár Péter, a Csemadok kassai választmányának elnöke május 27-én az MTI-vel.

Nagy felháborodást váltott ki a régió magyarsága körében a Magyar Köztársaság kassai főkonzulátusa tervezett bezárásának híre - olvasható az MTI miskolci irodájához eljuttatott közleményben.

A Kassa városközpontjában lévő diplomáciai képviselet az elmúlt években nemcsak a Magyar Köztársaság állampolgárainak nyújtott segítséget és biztosított érdekképviseletet, de szimbolikusan a városban élő magyar nemzetiségű lakosságot is bátorította, segítette - közölte Kolár Péter, megjegyezve: a kassai magyar főkonzulátus a régióban élő magyar kisebbség számára erkölcsi támogatást is nyújt.

Érthetetlen, hogy a bezárást éppen abban az időszakban tervezik, amikor feszült a két ország viszonya, a felvidéki magyarság számára egyre problematikusabb a szlovák-magyar együttélés - mutatott rá a Csemadok-vezető. Hozzátette: "a két ország jelenleg kiélezett politikai viszonyában" Magyarország külügyi képviselete bizonyos értelemben védelmet jelent a határon túli magyarságnak is.

Ha a konzulátust bezárják, az sok induló közös vállalkozás helyzetét is kedvezőtlenül befolyásolná. Miután Pozsony Kassától messze van, a Szlovákia keleti régiójában működő gazdasági társaságok számára megnehezedne az ügyintézés - olvasható a közleményben.

A kommüniké kitér arra is, hogy Kassa és Miskolc testvérvárosok, közöttük reményteljes együttműködés indult be az utóbbi időben a gazdaságban, az oktatásban és a kultúrában, amelyet a kassai főkonzulátus megszüntetése "derékba törhet".

Balázs Péter külügyminiszter szerdán közölte, hogy kevesebb mint nyolcvan országban maradna nagykövetsége Magyarországnak, a diplomáciai hálózat karcsúsításától évi kétmilliárd forintos megtakarítást remél a Külügyminisztérium. Emlékeztetett, hogy Magyarországnak ma 118 külképviselete van, s szerinte kevesebb mint 80 országban kellene nagykövetséget, s egy tucat, de lehet, hogy több főkonzulátust fenntartani. Hozzátette: a főkonzulátusok közül 5- 6 a szomszédos országokban lenne. Egy-két héten belül lesz meg a végső döntés - mondta.

A Magyar Nemzet hétvégi számában arról írt, hogy a külügyi tárca először az európai főkonzulátusokat zárná be, egyebek mellett a kassai, a lyoni, a krakkói, a düsseldorfi és a milánói képviseletet. Bezárnák továbbá a Sao Pauló-i és a torontói főkonzulátust is. A nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait is - írta a napilap.

Horváth János fideszes képviselő május 26-án a külügyi bizottságban arról beszélt: a chicagói főkonzulátus bezárásáról is érkeztek hírek.

 

(Forrás: felvidek.ma)