vissza a főoldalra

 

 

 2009.05.29. 

Idős emberek halálára spekulál a kormány

Az MSZP már több brutális támadást is indított a nyugdíjasok ellen, de ez a mostani egy nagyon aljas támadás – szögezte le Iván László országgyűlési képviselő.

 – Képviselő úr, mivel indokolja azt a kijelentését, miszerint a kormány az idős emberek halálára spekulál az ingatlanadó bevezetésével?

 – Az állam akkor juthat az idős emberek ingatlanjai után adójához, ha ők meghalnak, és örököseik valahogyan kifizetik a felhalmozott tartozást. De az idős emberek nem azért dolgoztak egész életükön át és gyűjtögettek, hogy a kormány a halálukat lesse, hanem azért, hogy vagyonukat utódaikra hagyják. Biztonságot szeretnének maguknak és a következő nemzedéknek. Az MSZP már több brutális támadást is indított a nyugdíjasok ellen. Ez a mostani egy különösen aljas támadás. A kormány óráról órára változó javaslatokkal, gondolatokkal, ötletekkel áll elő. Ezért nem beszélhetünk racionális kormányzásról. Nyilván nem egy elfogadott ingatlanadóról van szó. Ezek változó tervezetek. A napokban megint változtattak, és az MSZP-frakció elfogadta a Bajnai-féle új módosítást, hogy vagyonadóra és ingatlandóra együttesen tesznek javaslatot. Ez azt jelenti, hogy a harmincmilliónál olcsóbb ingatlanoknál meghagyják a beszedés lehetőségét az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok a saját értékbecslés, területkijelölés szintjén élhetnek ezzel a jogukkal. Harmincmillió fölött, összevonva a vagyonadóval, úgynevezett nagy értékű vagyonokat is belevesznek az adóztatásba, ami azt jelenti, hogy ezeket hozzáadják a nagy értékű ingatlan árához, és ennek alapján vetik ki az adót. Ha az adó összegét az örökösökre terhelnék, hitel- és forgalomképtelenné válnak az érintett ingatlanok. Ennek következtében kölcsönt nem vehetnek fel rá, el nem adhatnák. Számításaink szerint 10–15 év alatt a felhalmozott adótartozás elvinné magát a hagyatékot, és akár a temetési költséget is. Ez veszélyezteti az idős emberek kapcsolatát örököseikkel, a segítő támogatásukat – törődést és gondozást –, és véglegesen lerombolná a nemzedéki transzfereket, valamint megszakadna az úgynevezett tradicionális öröklési lánc. A nyugdíjasok kiegészítő jövedelme is elveszne, hiszen a meglévő ingatlanjaikat, ha ezeket nem terhelné adó, hasznosítani tudnák, akár szobakiadással, vagy más megoldásokkal. Az áfa emelésével, a nyugdíj visszavágásával, a gyes és a gyed lerövidítésével, valamint a családi pótlék megadóztatásával Bajnai Gordon és az őt támogató MSZP–SZDSZ-koalíció lehetetlen helyzetbe hozza családok százezreit. És teszi mindezt úgy, hogy erre semmifajta társadalmi felhatalmazással nem rendelkezik. Az idős emberek halálára spekulálás nem egy ártatlan szándék, nagyon súlyos nemzedéki ellentéteket, és a jövő szempontjából nagyon komoly megélhetési válságot eredményezhet.

 – Az ingatlanadót jelenleg az önkormányzatok szedik be, belátásuk szerint. Ezzel a lehetőséggel a szegényebb települések testületei nem is élnek. Tehát ez azt jelenti, hogy a városok, települések forrásaira pályázik a kormány?

 – Természetesen. A harmincmilliós forgalmi érték alatti ingatlanok adójának beszedését meghagyják az önkormányzatoknak, eddig legalábbis úgy tűnik, a többit az állam besöpri magának. Egy nagyon súlyos restrikció lesz, terhelés lesz az önkormányzatoknak is. Hiszen az önkormányzatok is a nagy értékű ingatlanokra vetették ki eddig az ingatlanadót, és nem a kis értékű panellakásokra. Az önkormányzatokat ez a tervezet nehéz helyzetbe sodorja, szociális ellátórendszerüket ellehetetleníti.

 – A miniszterelnök erre azt mondta, aki nem bírja fizetni a költségeket, költözzön kisebb lakásba.

 – Bajnai Gordon minden határon túlment, amikor egy televíziós műsorban azt tanácsolta az ingatlanadó bevezetése miatt nehéz helyzetbe kerülő magyar embereknek, hogy azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ugyanakkor Bajnai Gordon 40 éves korára embereken átgázolva lett milliárdos. Két hatalmas, összesen 650 négyzetméternyi háza van, most pedig nem átallja azt mondani az embereknek, hogy adják el otthonaikat. Ez vérlázító szemtelenség. Az a személy, aki arra szólítja fel az embereket, hogy veszítsék el egész életük munkájának eredményét csak azért, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány félrekezelte a válságot, alkalmatlan és méltatlan a vezetésre, a miniszterelnöki posztra. Egy biztos: az ingatlanadó tervezete és annak megvalósítása olyan csapást mér az idősödő, időskorú emberekre és az utódaikra is, hogy a jövőt is bizonytalanná, lehetetlenné teszi. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök bocsánatot kért szavaiért, továbbra is fenntartom az álláspontomat, hogy mondjon le a pozíciójáról. Ez a magyarázkodás nem tekinthető bocsánatkérésnek. Az új tervezetben nem beszéltek arról sem, hogy megmarad-e a garázsok és üdülők 1 százalékos adóztatása, vagy nem. Oszkó Péter pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy többféle változat van még, több dologról tárgyalnak. Kíváncsian várjuk, hogy ebből az összekutyult halmazból mit fognak előterjeszteni a parlamentben.

 – A nyugdíjasokat már több csapás is érte a Bajnai- kormány részéről.

 – A 13. havi nyugdíj elvétele, a 2009. évi korrekció átütemezése, a 2010-es korrekció teljes elhagyása és a GDP-hez kapcsolódó prémium, ami ugyancsak teljesen zavaros. Ez a kormány arról beszél, hogy mi lesz 2010-ben és utána. Például az előre hozott nyugdíj, pedig közben lesz egy választás. Közép- és hosszú távú programokat akarnak kicsikarni a parlamenttől, amivel az ellenzék egyáltalán nem ért egyet, sőt ezeket vissza fogjuk fogni és vonni, ha mi kapunk kormányalakítási megbízást. Amíg csak lehet, ez a kormány minden pénzt megpróbál lenyúzni az emberekről, a legtehetetlenebb rétegekről, pedig ő okozta ezt a gazdasági válságot. Az MSZP azokat a nyugdíjasokat sújtja, akiknek köszönheti, hogy kétszer egymás után megnyerte a választásokat.

 – Bejelentette a kormány a nyugdíjkorhatár emelését is.

 – A fiatalok az iskolából kikerülve pedig nem kapnak állást. Arra spekulálnak, valódi háttértanulmányok nélkül, hogy gondoskodjanak magukról az emberek. Fel kívánják számolni a társadalmi segítséget, és a nyugdíjasoktól azt várják el, hogy öngondoskodókká váljanak. De hogyan tudna öngondoskodni egy nyugdíjas, vagy egy érett felnőtt ember, ha olyan megszorításokat kap, amelyek a létét veszélyeztetik? Több mint egymillió ember a nyugdíjasok közül a létminimumhoz közeli állapotban van. Az, hogy meg tud élni, már önmagában is csoda. Azt mondják, emeljük meg a nyugdíjkorhatárt, és maradjanak meg az emberek a munka világában. Nyilván a fejlett világban az a cél, hogy az emberek minél tovább tudjanak részt venni a munkavállalásban, önmaguknak, és másoknak is a segítségére. Csakhogy az egyes európai országoknak egészen más története van, más gazdasági feltételekkel, és alapokkal, Magyarország egy kifosztott országgá vált, pláne az utolsó hét esztendőben. A fiatalok nem kapnak állást, ráadásul egyre csak nő a munkanélküliek, az elbocsátott dolgozók száma. A mostani nyugdíjkorhatár közelében lévőket bocsátják el leginkább, azokra nincs szükség. Tehát abszurd, amit a kormány gondol, hogy ilyen feltételekkel, ezek az emberek még tovább tudnak maradni a dolgozók világában, és semmiféle védelem nincs részükre, nyugdíj előtt lesznek munkanélküliek. Pont azt a réteget sújtják ezzel, amely a legkiszolgáltatottabbá vált. Érdekképviseletük, az Idősügyi Tanács nem egy egyszerű civil szervezet, hanem a mindenkori kormány tanácsadó testülete. Ez a tanács mindig elfogadta azokat a megszorításokat, amiket a kormány elé terjesztett, hiszen a főnökük a miniszterelnök, titkára meg az egyik államtitkár. Nyilvánvaló, hogy ezek nem értek el semmi eredményt. Most hirtelen már náluk is leesett a tantusz, és többségük erősen tiltakozik.  

– Viszont a nyugdíjasoktól nem lehet elvárni, hogy tömegtüntetéseket szervezzenek.

 – Gondoljunk bele, Magyarországon a hatvanévesnél idősebbek közül több mint ötven százalék idült betegségben szenved, több mint tíz százalékuk kétfélében, és négy százalékuk három vagy több betegséggel kénytelen élni. Ezeknek az embereknek az életük fenntartása is nehézséget okoz, a szociális elnyomorodás pedig csak fokozza gondjaikat. Ez PPP kormányzás, pótkormánnyal, pártkormánnyal, préskormánnyal. Az is lehet, hogy ezt az intézkedést azért dobták be, hogy teszteljék: a közvélemény, a szakmák, a civilek hogyan reagálnak rá, miután látják, hogy óriási a felháborodás, a kétségbeesés, elkezdenek maszatolni, átláthatatlan megoldásokra tesznek nyilatkozatokat, amivel megint félrevezetik az embereket. Ezzel azt a jóságos kormányzati imázst akarják mutatni, hogy látjátok, mi hallgattunk rátok.  

– Ha be is vezetik az ingatlanadót, felmerül a kérdés, milyen szolgáltatást kap érte a lakó?

 – A kormány biztatta az embereket a hitelfelvételre. Fiatalt, középkorút, sőt az időseket is, azután kialakult a bankok nyomása. Most ott tartunk, hogy a bankok többszöri kamatemelése következtében tömegesen dőlnek be a hitelek. A kormány folyamatosan és felgyorsítottan hárítja át a felelősségeket, holott az államnak a közért vállalt felelősségét, az Alkotmányban rögzítetten, rendeletekben, törvényekben szabottan kellene biztosítani. A tervezett ingatlanadót valóban nem kívánják visszaforgatni a házak felújítására, hanem a hitelek kamatait törlesztenék belőle. Tehát az így beszedett pénz külföldre kerülne, és ezzel még nehezebb lenne a lakók helyzete.

 

Oláh János József