vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.06. 

Elfogadhatatlan Mikolaj döntése

Frantisek Mikloško szlovák konzervatív államfőjelölt szerint elfogadhatatlan a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) arra irányuló igyekezete, hogy korlátozza a szlovákiai magyar nemzeti kisebbség jogait.

"A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) köreiből származó minden olyan intézkedést, amely sérti a szlovákiai nemzeti kisebbségek eddigi jogállását, az eddigi status quot, a kormánykoalíciónak meg kell szüntetnie. Ez a kisebbségi oktatásügyi intézkedésre is vonatkozik" - mondta az ismert szlovák politikus az MTI tudósítójának március 4-én Pozsonyban.

 Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szól Ján Mikolaj oktatási miniszter döntéséhez, amely szerint a szlovákiai magyar gimnazisták a jövőben kizárólag a lefordított szlovák történelemkönyvekből tanulhatnak, Mikloško leszögezte: "Egyszerűen elfogadhatatlan ilyen döntéseket hozni a mi helyzetünkben, amikor mindketten (Szlovákia és Magyarország) tagjai vagyunk az Európai Uniónak, és kötelességünk betartania a szervezet normáit."

 Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke a szlovákiai magyarság elleni durva támadásnak minősítette Ján Mikolaj döntését a tankönyvügyben. Rámutatott: "Ez kimondottan szélsőséges szlovák nacionalista megközelítés, ami ellen nem elég csak tiltakozni, hanem tenni kell".

 A politikus szerint Mikolaj döntésével "veszélyezteti a szlovákiai magyarok nemzeti önazonossága megőrzéséhez szükséges eszközök használatát".

 Duray jó példaként a magyarországi gyakorlatot hozta fel, ahol egy tankönyvtanács dönt ilyen kérdésekben, s ennek döntését a politikusok nem tudják felülbírálni.

 " A szlovákiai magyaroknak még a régi kommunista rendszerben is - az ideológiai irányultságtól, ballaszttól eltekintve - olyan tankönyveik voltak, amelyek nemzeti történelmüket is bemutatták és ami nagyon fontos, nem sértették őket" - jegyezte meg Duray, aki a szlovákiai magyarság jogaiért való nyílt kiállása miatt a volt csehszlovák rendszerben börtönbüntetést is szenvedett.

 

(Forrás: bumm.sk)