vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.11. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 10. száma!

Csurka István írása: A Rubicon túlpartja (2-3.oldal)

Orbán Viktor március hatodikai, évértékelő beszédével megindult a Rubicon felé, hogy majd átlépje. Aztán, hogy átugrat-e majd rajta, mint Caesar tette, vagy megtorpan, azt még nem tudjuk. Megtörténhetik, el sem ér a kis folyócskáig, mert ha nagyon nagy sereg gyűlik köré a barbárok – rablók, bitorlók, stb. – kiverésének és legyőzésének szándékával, és ellenségei éppen azért, mert serege nagy, gondoskodhatnak hátba szúratásáról. Ezért most a belső rend, a magyar egység a legfontosabb. Orbán nemzetközi fejleményekből levezetett, jól és higgadtan alátámasztott igénybejelentése az országra, annak visszafoglalására, a lényegi irányváltásra – tulajdonképpen hadüzenet. Gyökeresen más szerkezetű társadalmat látomásozott Orbán, mint ami most roggyant össze.

 Hiller találmánya: előkészítés alatt álló ötlet – Oláh János interjúja Kerpen Gáborral, a PDSZ elnökével (4.oldal)

Az egységes tanterv szerint működő iskolákkal a kormány átnyúl a nevelőtestületek és a szülők feje felett. A közösség érdekei sérelmet szenvedhetnek. Azt a célt, hogy az esélyegyenlőség növekedjen Magyarországon, mi már évek óta támogatjuk. Viszont a kormány az utóbbi években tízmilliárdokat vont ki évente a közoktatás alapfinaszrozásából, aminek egy részét a fenntartók számára nem tervezhető módon: pályázattal kívánta visszapótolni a rendszerbe.

 Interjú Dr. Raisz Ivánnal, az év feltalálójával (Medveczky Attila anyaga) (5.oldal)

– Professzor úr, gratulálunk a díjhoz, amit a Metanolelőállítás kommunális hulladékból című találmánnyal nyertek el. Olvastam, hogy egyik kutatási területe a hulladékgazdálkodás. Mióta foglalkoztatja önt a hulladékkezelés problematikája?

– Majdnem 40 éve. Első hulladékokkal kapcsolatos találmányomat tanítványommal együtt 1981-ben nyújtottam be.

– Kérem, mondja el találmányuk lényegét.

-A kommunális hulladék szerves részét (egyszerű szétválasztás után) egy speciális, kétaknájú generátorban kezeljük, ahol mindvégig a hidrogén túlnyomó koncentrációja található. A lényeg: nem folyik égetés. Ezen hulladékokban olyan komponensek vannak, hogy égetés során ugyanúgy dioxinok keletkeznének, mint a palotai szemétégetési folyamatban. A dioxinok eltávolítása pedig rendkívül költséges és sohasem tökéletes.

 Tömegesen dőlhetnek be a devizahitelek – interjú a Banki Hitelkárosultak Egyesülete elnökével (5. és 8.oldal)

– Magyarországon a bankok egyoldalúan is módosíthatják az ügyféllel megkötött és aláírt szerződést. Önök hogyan értékelik ezt a helyzetet?

-Mindig is rossznak tartottuk. Nonprofit szervezetként mi többször is hangot adtunk ennek. Itt az a legnagyobb baj, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a PSZÁF-nek azt a tevékenységet, hogy diktáljon a bankoknak. Csak ajánlásokat fogalmazhat meg, hogy ezt jónak találja, vagy sem. Ellenben azt is beláthatnák a bankok, hogy azok a nehézségek, amiket az ügyfelek elé gördítenek, mert nem csak a devizahitelek kockázatát kell megfizesse az ügyfél, hanem a kamatemeléseket és olyan járulékos költségeket, amelyekre sok esetben azt mondja a bank, hogy a befektetés biztonságát kell megfizetni, ezért emelkedik a hitel.

 Oláh János interjúja Boros Imrével - A jegybank elnöke síel valahol (8.oldal)

– Kiknek jó ez a drámai árfolyamromlás?

-A Magyarországon bent lévő cégeknek nem túl jó, csak az export szempontjából. Ezt mindig túlhangsúlyozzák. Ugyanakkor viszont jó hatással van azokra a spekulánsokra, akik mindig egy lépéssel előbbre vannak az információval, s a csúcson eladják a devizájukat. Amikor kell, „bejönnek a forintba,” és ha majd egy kicsit erősödik, akkor meg szépen kimennek, addig is ülnek a zsíros forintkamatokban. Tehát mind a kettőből, az árfolyamból is meg a kamatból is bőven részesednek.

 Beszélgetés Drávapiski polgármesterével (9.oldal)

Több százezer nem fizető ügyfelét tette a Bankközi Adatnyilvántartó Rendszerbe a Provident Zrt. az utóbbi nyolc évben. Az uzsorások ellen küzdő Mali Zoltán szerint mindezt törvénytelenül tette, ugyanis ehhez nem voltak meg a törvényben előírt feltételek. Drávapiski polgármestere szerint a Provident gyorskölcsönt folyósító pénzügyi szolgáltató tevékenysége kimeríti az uzsora-bűncselekmény tényállását. Közben az adósok egy része pertársaságot alakított, és polgári peres eljárásban kérik a hitelszerződések semmissé nyilvánítását.

 Kiállunk Medveczky Ádám mellett! (9.oldal)

A Magyar Fórum ez évi 8. számában megjelent „Mit vétett Medveczky Ádám?” c. olvasói levélre több e-mailt kaptunk, melyekben – szinte kivétel nélkül – kiállnak a karmester mellett. Az olvasói levél írója és több komolyzenei internetes fórumban tudják, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar – fideszes többségű önkormányzati testület által kinevezett – igazgatója, Fűke Géza, szeptembertől megválik az eddigi művészeti vezetőtől, Medveczky Ádámtól, aki a következő évadban csupán vendégkarmesterként dirigálhat Győrben. „Emlékezzünk csak vissza: mikor más művész 1994 után rettegve lapult, akkor ő felvállalta a Keresztény Értelmiségi Szövetség hangversenyeinek vezényletét. Ez tehát kiállásáért a hála? Arra kérem lapjuk olvasóit, hogy álljanak ki Medveczky Ádám mellett, mert ha hallgatunk, s hagyjuk, hogy a hazai kulturális élet egyik prominens alakját a partvonal szélére lökjék, akkor megérdemeljük sorsunkat” – idézünk a múlt heti levélből. Támogatását várjuk a kultura1@indamail.hu elektronikus postacímre, vagy a Magyar Fórum szerkesztőségének címére (1464 Budapest, Pf. 1591.).

 Művészinterjú Marik Péter operetténekessel (12.oldal)

Szükségem van a színpadra. Ameddig hanggal és fizikailag bírom, addig játszom a színházban. Öt évvel ezelőtt még főszerepeket játszottam, most meg karakterfigurákat. Ez nem bánt engem, mert bármit is játszom, azt szívből teszem.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!