vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.06. 

Karadžić nem vallott bűnösségéről

Ezúttal sem nyilatkozott bűnösségéről Radovan Karadžić, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori vezetője a Nemzetközi Törvényszék előtt, de az ENSZ-testület bírái az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően ezt úgy könyvelték el, mintha ártatlannak vallotta volna magát.

A boszniai háború politikai főbűnösének tartott Karadžićnak március 3-ai újabb előzetes meghallgatásán azért kellett volna ártatlansága vagy bűnössége mellett állást foglalnia, mert az ügyészek módosították az ellene szóló vádiratot.

Ám ő ismételten csak azt az álláspontját erősítette meg, hogy a hágai székhelyű törvényszék nem jogosult ügyének elbírálására.

A tavaly nyáron elfogott, 63 éves Karadžić most hetedszer jelent meg perének kezdete előtt a törvényszéken, de eddig még egyszer sem beszélt arról, hogy bűnösnek tartja-e magát. Többször jelezte ugyanakkor, hogy nem fogadja el a testület illetékességét ügyében.

Vádiratát az ügyészek annak érdekében módosították, hogy gyorsítsák a majdani eljárást. A törvényszék szeretné elkerülni, hogy Slobodan Milošević volt jugoszláv államfő - valamennyi múlt évtizedi délszláv háború fővádlottjának - ügye megismétlődjék. Milošević ugyanis elhunyt börtönében, mielőtt a törvényszék igazságot szolgáltathatott volna.

A módosított vádirat mindazonáltal megtartotta a legfőbb vádakat, köztük a népirtást. Karadžićnak a százezer halottat és 2,2 millió menekültet maga után hagyó 1992-1995-ös boszniai háborúban játszott politikai és katonai vezető szerepéért kell felelnie, beleértve a második világháború utáni legszörnyűbb európai hadműveletet, a srebrenicai tömegmészárlást.

Az egykori boszniai vezető keddi megjelenése mindössze néhány mondat erejéig tartott. Iaian Bonomy, az elnöklő brit bíró azonnal berekesztette a tárgyalást, amint megállapította, hogy a vádlott állásfoglalásának hiányában a törvényszék úgy veszi, hogy Karadžić áratlannak vallotta magát.

Karadžić korában arra is hivatkozott, hogy amerikai illetékesekkel annak idején megállapodott: nem kerül nemzetközi bíráskodás elé. Richard Holbrooke korabeli amerikai különmegbízott tagadta ilyen egyezség létezését.

A per egyelőre még el nem döntött időpontban veszi majd kezdetét Hágában.

 

(Forrás: vajma.info)