vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.06. 

Az ukrán nemzetbiztonság a Gazprommal kötött eredeti megállapodást követeli

A Naftogaz (Naftohaz) székházát március 4-én "megostromló" ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok az orosz Gazprommal ez év januárjában kötött megállapodás eredeti példányát követelik - közölte szerdán újságírókkal az ukrán vállalat jogi osztályának igazgatója. Szerhij Davidenko szavai szerint ezeknek a dokumentumoknak a hiányában nagyon megnehezül a Naftogaz működése.

"Tájékoztattuk a kormányt a történtekről, és ha léteznek a lefoglalásra vonatkozó dokumentumok, akkor mi feltétlenül a törvénynek megfelelően fogunk eljárni" - mondta. Hozzátette, hogy a vállalat főkönyvelő-helyettesének irodája mellé a székházba benyomuló nemzetbiztonságiak őrt állítottak.

 Valentin Zemljanszkij, a cég szóvivője a nyomozók fellépését előre eltervezett akciónak nevezte, mert arra akkor került sor, amikor a vállalat ügyvezető elnöke, Ihor Didenko az államfő titkárságán tartózkodik, és az ukrán nemzetbiztonság kihasználta ezt a helyzetet.

 Szakértők nem zárják ki, hogy a történtek azzal a bűnüggyel állnak összefüggésben, amelyben az SZBU kezdeményezett vizsgálatot a RoszUkrEnergo cég által állítólag eltulajdonított gáz ügyében.

 Valerij Horoskovszkij, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének első helyettese a parlamentben beszámolt arról, alapos a gyanú, hogy az ügyben egy bűnözői csoport, benne a kormány vezetése 7,4 milliárd hrivnya (mintegy 234 milliárd forint) értékben tulajdonított el tranzitgázt. A bejelentő tranzitgáznak tekinti azt, amit a Gazprom adott el a RoszUkrEnergo cégnek.

 Korábban az SZBU arról számolt be, hogy egy bűnügy kapcsán nyomozást folytatnak a Naftogáz székházában. "Az épületbe nyomozóink érkeztek, akiket az Alfa kommandó munkatársai elkísértek, most azt vizsgálják nyugodt körülmények között, amire felhatalmazták őket" - tartalmazta az esetről kiadott közlemény.

 

(Forrás: karpatinfo.net)