vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.13. 

Az ENSZ is aggódik a tarthatatlan ukrajnai korrupció miatt

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége ezúttal az ukrajnai korrupcióról állított össze jelentést. A jelentést összeállító munkacsoport tagjai aggodalmukat fejezték ki a tarthatatlan korrupció miatt, amely véleményük szerint az egész jogvédelmi rendszer tekintélyét aláássa.

 A jelentés szerint "siralmas" az ukrajnai fogvatartottak helyzete. Az ENSZ szerint sokszor indokolatlanok a fogvatartások, többségük pedig be sincs jegyezve. A védelmi rendszerben ugyanakkor rengeteg a hiányosság.

 Az ENSZ szerint a korrupció elleni fellépésben közel sem kielégítő az Ukrajnának juttatott európai uniós támogatások eredményessége, és a migráció és a menekültügy terén sem kielégítő a helyzet.

 A szervezett szerint Ukrajnában rendkívül kevés a menekülttábor, a külképviseletek és bevándorlási hivatalok munkája ezzel kapcsolatosan pedig gyakorlatilag eredménytelen.

 Menekült státuszt kapni Ukrajnában pedig szinte lehetetlen. A statisztikai adatok szerint a több százezer kérelmező közül mindössze 4-5-en kapnak pozitív visszajelzést.

 Az Európai Unió Elszámolás Hivatala nemrég szintén élesen bírálta Ukrajnát a menekült kérdés elhanyagolása és az erre a célra kiutalt támogatási összegek elpazarlása miatt.

 Szerintük "undorító" a menekültek helyzete Ukrajnában.

 A jelentés összeállítói 2008 végén látogattak Ukrajnába. A látogatás során többszáz személlyel folytattak bizalmas beszélgetéseket, köztük fogvatartottakkal és menekültekkel is.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)