vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.13. 

Róma fedezze fel újra keresztény gyökereit – mondta a pápa a Capitoliumon

XVI. Benedek pápa március 10-én délelőtt kereste fel a Róma történelmi központjában fekvő Capitoliumot, és beszédet mondott a közigazgatási tanács rendkívüli ülésén. Arra bátorította a város vezetőit, hogy osztozzanak a rómaiak elvárásaiban és reményeiben, válaszoljanak problémáikra.

 Róma továbbra is legyen az élet és a szabadság, az erkölcsi civilizáció és a fenntartható fejlődés világítótornya. A posztmodern korban a város szerezze vissza polgári és keresztény gyökereit. Csak ezáltal válhat egy új humanizmus előmozdítójává, amely az embert a maga teljességében helyezi a középpontba. Ha az embert elválasztják Istentől, megfosztják természetfeletti hivatásától. A kereszténység az emberről szóló igazság fénylő üzenetét hirdeti. Az egyház ennek az üzenetnek a letéteményese és tudatában van felelősségének a mai kulturális környezetben – fogalmazott a Szentatya.

 A pápát valamivel 11 óra előtt Gianni Alemanno polgármester és rómaiak lelkes tömege fogadta a Capitolium bejáratánál. A Szentatya a protokollnak megfelelően aláírta a vendégek aranykönyvét, majd meghallgatta a polgármester üdvözlő szavait. „Róma a befogadás városa” – hangsúlyozta Gianni Alemanno, majd bejelentette a helyi önkormányzat döntését: a pápa történelmi látogatása alkalmából XVI. Benedekről nevezték el azt az új központot, amelyet nehéz körülmények között élő fiatalok befogadására hoztak létre.

 A pápa megköszönte a polgármester szavait, majd szólt azokról az új kihívásokról, amelyekkel a mai Rómának szembe kell néznie. A soknemzetiségű és -kultúrájú metropoliszban olykor nehéz az idegenek beilleszkedése. A katolikus közösség mindig hozzájárul ahhoz, hogy megvédjék az ember alapvető jogait a törvényesség tiszteletben tartásával. A pápa a közelmúlt erőszakos cselekményeire utalva kifejtette: a spirituális elszegényedés jeleiről van szó, amely korunk emberét sújtja. Isten és törvényének figyelmen kívül hagyása az emberi ömmegvalósítás érdekében nem érte el célját. Éppen ellenkezőleg: megfosztja az embert spirituális bizonyosságaitól és attól a reménytől, amely szükséges a mindennapi nehézségek leküzdéséhez. A családok, a fiatalok csak akkor reménykedhetnek jobb jövőben, ha az individualizmus helyett testvéri együttműködés valósul meg a polgári társadalom és a keresztény közösség között. Az új befogadóközpont járuljon hozzá, hogy Róma a kultúra és a hit, a társadalmi élet és a vallási tanúságtétel helye legyen.

 Az ajándékok átadásakor Benedek pápa Az egyház társadalmi tanításának kompendiumát, valamint Róma történelmi emlékeinek térképét nyújtotta át Alemanno polgármesternek, aki a történelmi pápalátogatás alkalmából kibocsátott aranyérmet ajándékozott a pápának. Capitoliumi látogatása után a pápa fölkereste a Római Szent Franciska által alapított Tor de’ Specchi monostort. A pápát az elöljárónő, Maria Camilla Rea nővér fogadta.

 Szemlélődés és tevékenység, imádság és karitatív szolgálat, szerzetesi eszmény és társadalmi elkötelezettség – így jellemezte a Szentatya a „legrómaibbnak” tartott szent által alapított monostor lelkiségét. Mint mondta: egy nyüzsgő nagyvárosnak szüksége van egy lelki tüdőre. Ezt a szerepet töltik be a monostorok, a csönd és az elmélkedés oázisai, ahol a föld mindig nyitott az ég felé. Rómának napjainkban is szüksége van olyan nőkre, akik egészen Istennek és a felebarátnak szentelik magukat – állapította meg a pápa.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)