vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.13. 

Jegyet kellene váltani! - a Magyar Református Presbiteri Szövetség közgyűléséről

„Vissza kell térnünk önmagunkba, meg kell keresnünk önmagunkat!” – fogalmazott a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) március 7-én Budapesten, a Dunamelléki Egyházkerület székházában megtartott évi rendes közgyűlésén Szabó Dániel elnök. Az összejövetelen elhangzó fő gondolatok nemzetünk erkölcsi megújulása és a határon túli magyarokkal való szorosabb kapcsolattartás körül forogtak.

 Márkus Mihály nyugalmazott dunántúli püspök a közgyűlést megnyitó áhítatában az 1Tim 4,12 alapján arra kérte a presbitereket, hogy legyenek példái a hívőknek, különösen is az utánuk jövő nemzedéknek a templomba járásban, a napi bibliaolvasásban és az imádságban, valamint a beszédben, a szeretetben, a magaviseletben és a tisztaságban is. Az igehirdető szerint a 21. század nagy kérdései mind erkölcsi kérdések lesznek. „De hol tanítanak ma erkölcstant hazánkban? Tíz év óta csak tervezik!” – hívta fel erre a hiányosságra a figyelmet a nyugalmazott püspök.

Az MRPSZ ügyvezető elnöki tisztségéről közelmúltban lemondott, és ezentúl a szervezet elnökségének munkájában részt vevő Ritoók Pál több évtizedes szolgálatát Szabó Dániel elnök méltatta, majd az elnöki beszámoló hangzott el.

Szabó Dániel elmondta, hogy a közelmúltban lezajlott egyházi választásokon szervezetük számos tagja felelős pozícióba került, ahol elkötelezetten képviselhetik a szövetség céljait. Hozzátette, hogy a szövetségről egyházi közvéleményünkben a szolgálni akaró közösség képe alakult ki, aminek egyre szélesedő tevékenységi területe az egész Kárpát-medencére kiterjed. Az elnök az MRPSZ előtt álló kihívásokra is felhívta a figyelmet. A népszámláláskor magukat reformátusnak vallókra, de az egyházhoz nem kötődőkre utalva elmondta: „Történelmi egyházunk alig megszólítható közösségeiért is felelősek vagyunk.” Szabó Dániel hangsúlyozta: „Isten úgy döntött, hogy ezer évvel ezelőtt népünk találkozzon az evangéliummal, és azóta sem akarja föladni, hogy ezen a kősziklán építsen meg bennünket, hiszen itt helyezte el megmaradásunk, szolgálatunk és létünk értelmének az alapjait. Nem fogunk más alapokon holnapot nyerni és áldássá lenni! Vissza kell térnünk önmagunkba, meg kell keresnünk önmagunkat! Ahogy József Attila mondta: »Jó volna jegyet váltani, és elutazni magamhoz.« Jó volna jegyet váltani nemzetünknek, és elutazni az Úrhoz, hogy magunkra találjunk.”

Ritoók Pál ügyvezető elnöki beszámolójában a presbiterképzés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy tavaly több presbiteri összejövetelre és konferenciára került sor, mint a korábbi években. A presbiterekkel meglátása szerint többnyire bibliaiskolák formájában foglalkoznak, ami bár fontos, de látni kell, hogy a speciális feladatokkal kevésbé foglalkoznak ezek a képzések, jóllehet a lelkipásztor válláról elsősorban nem a lelki munkát, hanem az adminisztrációs terheket kellene levenni. Az előadó a frontális előadások helyett az interaktív módszerek bevezetését tartaná szükségesnek a presbiterek képzése területén is. Ritoók Pál kiemelte az egyházi szervezetek közötti hálózatépítés és a határon túli magyar és nem magyar presbiterekkel való kapcsolattartás fontosságát is. A beszámoló arra is emlékeztetett, hogy az MRPSZ többször figyelmeztetett arra: társadalmunk elsődleges rákfenéje az erkölcs hiánya, ezért a szövetség javaslatot dolgozott ki a kötelező hit- és erkölcstanoktatás bevezetésére, amit el is juttatott az egyházi és világi hivatalosokhoz. A leköszönő ügyvezető elnök szerint a magyar református presbiter különleges felelősséggel tartozik egyházáért és nemzetéért, és ha sokszor kicsinek is érzi magát, egyvalamit akkor is megtehet: imádkozhat. „Szomorú, sötét világban is lehet a kisközösségekben világosságot teremteni” – tette hozzá az előadó.

Békefy Lajos felelős szerkesztő a Presbiter című folyóirat munkájáról tartott rövid beszámolót. Elmondta, hogy a tavalyi évben megjelent hat lapszám 227 írása mögött 180 szerző térítésmentesen végzett munkája áll. Hozzátette, hogy a tizennyolc évvel ezelőtti kezdetekkor megfogalmazott, öt pontból álló lapszerkesztői koncepció – küldetés, hitvallásosság, közösségépítés, tájékoztatás, megerősítés a szolgálatra – tartható lett, és a jövőben is e szerint kívánja folytatni a lap szerkesztését. A felelős szerkesztő kiemelte, hogy a május 22-én megszülető egységes Magyar Református Egyház szellemiségének megfelelően négy oldallal bővítették az újságot azért, hogy a határon túliakról is hírt tudjanak adni.

A közgyűlés bezárása előtt sor került több határon túli egyháztest és presbiteri szövetség bemutatkozására is. Erdélyből Balla Árpád, Királyhágómellékről László Kálmán számolt be szövetségük munkájáról. Hallgató Imre főgondnok a Szerbiai Református Keresztyén Egyház, és Csonka Attila, az MRPSZ amerikai kapcsolatokért felelős tagja az amerikai magyar reformátusok életéről szolgált hírekkel.

A közgyűlés elfogadta a Felügyelő Bizottság 2008. évről szóló beszámolóját, a Gazdasági Bizottság 2009. évre előterjesztett költségvetését, valamint az alapszabály és a szervezeti és működési szabályzat módosítását.

A közgyűlést a szövetség elnöke által pártfogolt miskolci Hankó és Burai családok zenei előadása tette színesebbé.

 Kiss Sándor

 

(Forrás: reformatus.hu)