vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.13. 

Románia tárgyalásokat kezdeményez az uniós pénzügyi segítségről

Románia elküldte az Európai Bizottságnak (EB) azt a levelet, amelyben az uniós pénzügyi segítségről szóló hivatalos tárgyalások elkezdését kéri - olvasható a román pénzügyminisztérium március 10-én közzétett közleményében.

 A dokumentum szerint a hitel mértékét az EB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel folytatandó tanácskozások során állapítják meg. Románia eddig csak előzetes tárgyalásokat folytatott az uniós pénzügyi segítségről, az EB-nek küldött levél révén azonban Bukarest már a hivatalos tárgyalások elkezdését kérvényezte - nyilatkozták román kormányzati források a Mediafax hírügynökségnek. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a külföldi hitel és a kormány gazdaságélénkítő intézkedései szavatolják középtávon Románia pénzügyi stabilitását, és így az ország visszanyerheti a befektetők bizalmát a román gazdaság potenciáljában. A kabinet szerint a nemzetközi hitelfelvételről hozott döntés azt a célt szolgálja, hogy Románia elkerülje az esetleges túl késői beavatkozást, ami majd kedvezőtlenül érintheti a makrogazdasági egyensúlyokat.

 Román hírügynökségi jelentések szerint megérkezett Bukarestbe az IMF küldöttsége. A március 25 –ig Romániában tartózkodó delegáció a román hatóságokkal olyan megállapodásról tárgyal, amely az Európai Unió és a Világbank, valamint más nemzetközi pénzügyi intézetek által támogatott többoldalú finanszírozási program része lesz. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse bejelentette, hogy az Európai Unió pénzügyi segítségről kezd tárgyalásokat várhatóan Romániával. Traian Basescu román államfő kijelentette, hogy a külföldi kölcsön "biztonsági övet" nyújtana Romániának a gazdasági válság körülményei között. Román pénzügyi elemzők úgy vélik, hogy a román magáncégeknek és bankoknak összesen mintegy 8 és 25 milliárd euró közötti külső hitel bevonására lenne szükségük ahhoz, hogy fedezni tudják az idei évben a külső eladósodottság miatt keletkező hiányukat.

 

(Forrás: erdon.ro)