vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.13. 

40 milliárdos elvonás a mezőgazdaságtól

Font Sándor országgyűlési képviselőt kérdeztük a tervezett intézkedés hatásairól.

– Teljesen értetlenül fogadták a gazdálkodók, hogy miért pont velük akarja megfizettetni a Gyurcsány-kormány tehetetlenségének az árát. Harminchárommilliárd forintot terveznek elvenni a nemzeti kiegészítő támogatásból, ez a földalaphoz járó támogatás, valamint négymilliárdot a Földművelésügyi Minisztérium egyéb hatókör intézkedéseiből. Azért nem értjük, hogy miért a mezőgazdaságot büntetik, mert ez egy olyan ágazat, amely 1990 óta egyetlen évet sem mondhat igazán nyereségesnek. Gráf József politikája miatt teljesen leépült az állattenyésztés, a földművelés, a termelés, így pusztán alapanyag- ellátó rendszerré süllyedt az ágazat. A gabonatermesztés haszna nepperek kezébe került. Az évek során közel százezer őstermelő hagyott fel a klasszikus gazdálkodással, ezzel szociális eltartottá váltak. Mi úgy ítéljük meg, hogy Gráf miniszter úr cserbenhagyta és súlyosan becsapta azokat a gazdálkodókat, akiket a kormánynak kellett volna megvédenie. 2006 júniusában, miniszteri meghallgatásán Gráf József még azt mondta, „portásnak nem megy be az FVM-be dolgozni”, csak akkor, ha tisztességes körülmények között, teljes szakmai kompetenciát kap. A történések azt mutatják, hogy Gráf mégiscsak ezt a portás szerepkört vállalta el. A Gyurcsány– Veres páros azonban már a portásfülkét is lebontotta körülötte. Gráf József elhagyta őrhelyét, amelyet rábíztak miniszterként, és cserbenhagyta azt a sereget, amelyet neki kellett volna vezetni és védeni. Ha Gráf nevét adja a 40 milliárdos elvonáshoz, úgy ő maga is hozzájárul a magyar mezőgazdaság pusztulásához. Akkor a Gyurcsány–Veres páros azt csinál vele és a minisztériummal, amit csak akar.

 – Sokan mondják, hogy a mezőgazdaság lehetne az az ágazat, ami az országot ki tudná húzni a gazdasági válságból. Ön ezzel egyetért?

 – Ez a vélemény a logikus gondolkodás eredménye. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy gazdasági válságok idején a mélypontból hogyan léptek tovább az érintett országok. Nem kérdéses, hogy minden gazdasági válságból a belső fogyasztás növelése lehet a kiút. Ezen belül az élelmiszerfogyasztás az, ami jelentősen hozzájárulhat a növekedéshez. A jelenlegi kormányt sajnos ez nem nagyon hatotta meg, úgy leépítették a mezőgazdaságot, hogy még a környező országokkal szemben is elvesztettük a pozíciónkat, Nyugat- Európáról már nem is beszélve. A szlovákok, lengyelek, csehek és most már a románok is elhagytak minket. Versenyben maradni, visszaszerezni pozíciónkat egyre nehezebb, reménytelenebb feladat. Ez a kérdés nagyon helytálló, mert Magyarországnak az adottságai olyanok, hogy a mezőgazdaság jelentős erőforrásnak számít. Közel hatmillió hektáron lehet földet művelni, jók az éghajlati adottságaink, tehát ez a terület lehetne a kitörési pont. Tudnánk tiszta, olcsó élelmiszert termelni, amire egyre nagyobb az igény a világpiacon. Senki nem szeret génmanipulált termékeket fogyasztani. Ennek ellenére épp a leépítés felé viszi a kormány az ágazatot.

 – Ön szerint tudatosan akarják tönkretenni a mezőgazdaságból élőket, a hatmillió hektár termőföldet pedig idegenek kezére játszanák?

 – Sajnálatos módon ennek a logikának is van alapja, mert különben nem lehet megmagyarázni azt, ami most történik. Itt már nem lehet véletlenszerűségről, hozzá nem értésről beszélni, látjuk, hogy ez egy tudatos eseménysorozat. Be akarják bizonyítani a mezőgazdaságból élőknek, hogy abból nem lehet megélni, nincs hozadéka, és ne is gondoljanak arra, hogy majd a gyermekeiknek, unokáiknak átadják a családi vállalkozást. Viszont, ha Nyugat- Európára tekintünk, láthatjuk, hogy a gazdáknak nagyon tisztességes jövedelmet biztosít a mezőgazdaság. Amennyiben sikerül elhitetni a magyar paraszttal, hogy semmi reménye nincs a tisztességes megélhetésre, akkor megszabadulhat utolsó vagyonától, a termőföldtől is. Még nem volt válsághelyzet, de a legjobb befektetésként ajánlották a bankok a termőföldvásárlást, mert nem tudtak ehhez mérten hasonló nyereséges befektetést nyújtani azon milliárdosok számára, akik ugrásra készen állnak, hogy a tőkéjüket a magyar föld megvásárlásába fektessék. Ausztria, Olaszország, Németország termőföldáraihoz viszonyítva egytizedért lehet megvásárolni a jobb minőségű magyar földet. Ezeket a profitorientált milliárdosokat abszolút nem érdekli, hogy termel vagy sem, hogy az adott országnak szüksége van-e élelmiszerre, a falunak, kisvárosnak munkahelyteremtésre, környezetvédelemre. A tőkebefektetőt mindez egyáltalán nem érdekeli, csak az, hogy a befektetett pénze mennyi hasznot hoz. Ezt a folyamatot erősíti a Gyurcsány Ferenc által vezetett kisebbségi kormány.

 – Mit tehet ilyen helyzetbe a magyar gazda és az őt képviselő szervezetek?

 – Elsősorban a helyzet valódi veszélyeire próbáljuk felhívni a figyelmet. Ha ezt megértik a gazdák, akkor talán nagyobb kitartásra ösztönözzük őket, hogy ne váljanak meg a termőföldjeiktől. Korábban már leírtuk, hogy van más mezőgazdasági út is, nem csak a tsz-alapú tőkés nagybirtokrendszer kiépítése. A középbirtokon alapuló, sokszereplős családi birtokok kialakítása a cél, ami egész Európában jól működik. Nem egy idegen elméletről beszélünk, hanem egy százéves hagyományról van szó, amit a Nyugattól át lehetne venni. Most a gazdálkodók kénytelenek berendezkedni a túlélésre. Semmi sem tart örökké, „sötétség után, jön a világosság”. Ez a hosszú „éjszaka”, amit a Gyurcsány-kormány ránk hozott, és most ezzel a közel negyvenmilliárdos elvonással tovább nehezít, reméljük, hogy hamarosan véget ér.

 – Bizonyára a következő választásokra gondol, de nem lesz túl késő?

 – Természetesen ismertek azok az ellenállási lehetőségek, tüntetések, blokádok, amikkel fel tudunk lépni a gazdák védelmében. Az a kérdés, hogy a tavaszi egyeztetések során milyen álláspontra jutnak a gazdaszervezetek. Nem csodálkoznánk, és teljesen egyetértenénk a gazdálkodókkal, ha netán egy permanens tüntetéssorozattal fejeznék ki a nemtetszésüket az MSZP-kormány intézkedéseivel szemben.

 

Oláh János József