vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.20. 

Székelyföld mint közigazgatási egység?

Eltűnik a térképről Hargita megye, legalábbis abban az esetben, ha Traian Băsescu érvényt tud szerezni akaratának, emlékeztetett Korodi Attila. A parlamenti képviselő az elnök álláspontjára hivatkozva kérte fel a Hargita és Kovászna megyei tanácsokat, hogy kezdjék meg azt a szakmai felkészülést, amely majd lehetővé teszi, hogy érdemben vehessenek részt a régiók átrajzolásában.

 Korodi Attila felhívást juttatott el Hargita és Kovászna megye tanácselnökeihez, a dokumentumban olyan szakmai tanulmány elkészítésére kérte őket, amely szociológiai, társadalompolitikai, tulajdonjogi, közigazgatási, infrastrukturális, valamint kisebbségjogi szempontból elemzi az 1968-as megyésítés hatásait. Korodi Traian Băsescu januári beszédére alapozva fordult a tanácselnökhöz. Mint ismeretes, az államfő az év elején bejelentette, a hatékonyabb adminisztráció érdekében a jelenlegi 41 megye helyett 9-12 közigazgatási régiót kellene létrehozni

 – A Hargita megyei közbirtokosságok tulajdonában levő területek mintegy 30 százaléka más megyében van. Ez rengeteg adminisztrációs, illetve tulajdonjogi problémát okozott és okoz mind a mai napig – mutatott rá a képviselő az 1968-as megyésítés egyik, sok gondot okozó következményére.

– Úgy gondolom, hogy a jelenlegi régiók átrajzolásánál figyelembe kellene venni a hagyományos, megyésítés előtti közigazgatási régiókat. Ahhoz, hogy a jövőben érdemben részt vehessen a két székely megye a régiók újrafelosztását érintő vitákban, szükség lenne az említett tanulmányokra – mondta Korodi.

 A Hargita megyei önkormányzat részéről Borboly Csaba elnök pozitívan reagált a megkeresésre, ám kiemelte, hogy a megye- és régióhatárok kialakítására, a meglevők átrajzolására csak a helyi társadalom beleegyezésével kerülhet sor.

– Az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezetei világossá tették, hogy a Székelyföld esetében csak olyan átalakítás képzelhető el, amely megteremti a Székelyföld önigazgatását. A területi igazgatás átszervezésében természetesen helye van a szakmai koncepcióknak, a történeti áttekintéseknek is. Ezek kidolgozásában Hargita Megye Tanácsa szívesen közreműködik – jelentette ki Borboly.

Ha sikerül az esetleges tárgyalóasztalnál alaposan alátámasztott érveket felhozni a történelmi régiók érdekében, talán létrejöhetne egy önálló székelyföldi régió, amely a térség magyar ajkú lakóinak álma váltaná valóra. Băsescu korábban, az alkotmánymódosítás lehetőségét is érintő beszédében hangsúlyozta:

-Az ország adminisztratív felosztása olyan rendszer, amely elveszítette ésszerűségét. A jelenlegi megyéket olyan körülmények között hozták létre, amikor nem egy szabad ország kormányzása, hanem az állampolgárok lehető leghatékonyabb megfigyelése, illetve ellenőrzés alatt tartása volt a cél. Ma már Románia nem rendőrállam, nincs szükség ilyen sok adminisztrációs intézményre, amely egyben nagyszámú bürokratát is jelent. Egy új közigazgatási térképre van szükség, 9-12 megyével, ahogyan az alkotmány nevezi a közigazgatás területi alegységeit, vagy éppen régióval, ahogy egy új, a jövőben születő alkotmányban állna.

 

(Forrás: erdely.ma)