vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.25. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 12. száma!

Csurka István: Leltár és program (2-3.oldal)

Gyurcsány szombati felemás bejelentése a miniszterelnök-cseréről megint taktika, olcsó időhúzás és szabad út nyitása a még rosszabb megoldás előtt. Akár a minden porcikájában csak zsidó érdeket kiszolgáló Surányi György, akár Bajnai Gordon(ka) következik, akár senki, akár Gyurcsány tárja szét a karját: nem találtam jobbat magamnál, már nem is vagyok miniszterelnök, csak a zsákmányszerző jogait gyakorolom, csak a kizsákmányolás és a rablás folytatódását jelenti. Megbuktak, végük van, nincs lehetőségük a megújulásra, de megteremtik a lehetőségét egy még képtelenebb megoldásnak. Ez természetesen kockázatos játszma. Eddig minden aljasság sikerült nekik, most elérkeztek arra a pontra, amikor nem sikerül maguknál rosszabb embert, megoldást találniok. A kezdeményezés, a megoldás mégiscsak átcsúszik a társadalom kezébe. Ezért most a bukásukat helyesebb tényként kezelni, és már csak a következő korszak teendőivel, a programmal érdemes foglalkozni.

 

Bölcskei Gusztáv püspök-elnök a Kálvin-évfordulóról (4.oldal)

(Győri Béla interjúja)

– Az iskolaügyről a főtiszteletű püspök úr teljesen ökumenikus szellemben beszél.

- Ez így van, mert amikor az egyházi intézményekről beszélünk, erre is érvényes Ravasz László mondása, amit én Erdő Péter bíboros köszöntésekor idéztem az ökumenikus kapcsolatokra tekintettel: lövészárkokban ritkák a hitviták. Amikor közösen sújt bennünket az az intézkedéssorozat, ami klerikális tevékenységnek tekinti az intézmények meglétét, nekünk nem lehet célunk, hogy valamit egymás ellenében próbálunk elérni. A három nagy történelmi keresztény egyház között van is hivatalos megállapodás arról, hogy hogyan folyik a más felekezetűek hitoktatása az adott iskolákban. Valóban nem beszélhetünk arról, hogy mi egymás piszkálásával lennénk elfoglalva, mi igyekszünk egymással egyeztetett álláspontot képviselni.

 

A felmosórongyként használt pártkongresszus – Oláh János dr. Stumpf Istvánnal beszélget (5.oldal)

Nagyon nehéz lesz találni egy olyan kormányfőt, aki mögé a parlament többsége felsorakozik, és való igaz, hogy a kisebbségi kormány agóniája lassan egy éve tart. Valós válságkezelési politika helyett mindenféle ötletelés folyik, kormányzati tesze-toszaság, és ez ellen már a helyi szocialista politikusok is fellázadtak. Gyurcsány azzal, hogy lemondott a miniszterelnökségről, de ragaszkodik a baloldal vezetéséhez, egy olyan gesztust tett, ami az MSZP-kongresszus küldötteinek nagy részét eufórikus hangulatba hozta. Ezzel több voksot kapott, mintha a szavazás este lett volna, a kormány munkáját, teljesítményét értékelő vita után.

 

Operakritika – Győrben is „meghalt a cselszövő” (9.oldal)

A Hunyadi Lászlót megrendezték már történelmi tablónak, voltak, akik a tőrbecsalás motívumát élezték ki, s most Győrben egy pszichológiai királydrámát kreált belőle a rendező, Káel Csaba. Ezzel viszont sajnos a színpadi látvány mentes lesz mindentől, ami nemzeti. A jelmezek hol a japán rajzfigurák hangulatát idézik, máskor – főleg a második felvonásban – azt hisszük, hogy az alakok Alíz csodaországából léptek elénk.

 

A nemzet karmestere: Medveczky Ádám (10.oldal)

De a rokon- és ellenszenveken az alkotó szellemek felülemelkednek, ha nem, az áporodottság légköre uralkodik el. Ez vezetett odáig, hogy egyesek úgy vélték, Medveczkynek távoznia kell a művészeti vezető posztjáról. Jöjjön a karmester helyett még egy klarinétművész, Berkes Kálmán, aki ugyan a karmesteri pályán nem tekinthető húzónévnek, de hát így döntött az igazgató, Fűke, városi engedéllyel, tehát önkormányzati hozzájárulással. Medveczky Ádám nekem azt mondta, hogy ő nem foglalkozik, soha nem foglalkozott, és már nem is fog az intrikákkal. Nem vártam én hálát – mondta keresetlen egyszerűséggel a karnagy: egy-két kolléga részéről határozott ellenszenvet tapasztaltam, de ennek nem tulajdonítottam és tulajdonítok jelentőséget.

 

Egy profi magánszínház

Művészinterjú Molnár Lászlóval, a Musical Színház tulajdonosával (12.oldal)

A színházi szakmát kifejezetten baloldaliak, s az SZDSZ-vonalhoz tartozók irányítják. Ez a nagyvilágban is így van, elég megnézni a filmipart. Csak én ezt nem akarom tudomásul venni, nem szeretnék saját hazámban elhallgatott színész, rendező és színházcsináló lenni. Éppen ezért végzem a munkámat.

 

Szőcs Zoltán: Napi 10 perc Rostand (15.oldal)

Egyre inkább nyilvánvaló számomra ugyanis, hogy az a társadalmi apátia, amely a magyar nemzetet, mint gomolygó köd, lassan teljesen befedi – lehetetlenné téve minden biztató orientációt –, alapvetően nem gazdasági, nem pénzügyi, nem politikai, hanem mindenekfelett mentalitáskérdés. Méghozzá pofonegyszerű mentális kérdés, amit akkor ismertem fel, midőn egyik este a tévé kikapcsolása után – amelyben közel egy órán át hallgattam a legkülönfélébb pártszínezetű politológusi handabandázást arról, hogy Gyurcsány „váratlan lemondása” milyen új, lehetséges parlamenti perspektívákat és társadalmi kiegyezést hoz, ha hoz – kézbe vettem kedvenc Rostand- kötetemet és véletlenül hátulról, a nemes lelkű Cyrano haldoklási monológjánál kezdtem el olvasni. A nagy harcos élete utolsó pillanataiban is küszködik hat leggyűlöltebb ellenfelével, és sorra meg is szólítja őket: Hazugság, Előítélet, Alku, Gyávaság, Paktum, Butaság.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!