vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.27. 

Putyin nem bocsájtja meg az EU-nak, hogy Ukrajnát választotta

Oroszország felülvizsgálja viszonyát az Európai Unióval, ha jelét látja annak, hogy Moszkva érdekeit figyelmen kívül hagyják - jelentette ki Vlagyimír Putyin orosz kormányfő a március 23-ai sajtókonferenciáján Szocsiban, miközben kommentálta a brüsszeli nemzetközi konferencia eredményeit. Putyin ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ezt a lehetőséget mindenképpen szeretnék elkerülni. Az orosz kormányfő megjegyezte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy az orosz fél kihagyásával tárgyalnak az orosz gázról. Oroszország kész konstruktív tárgyalásokra a partnereivel, ehhez azonban Moszkva hangját is meg kell hallaniuk - jegyezte meg Putyin.

Szerinte komoly problémákat okozhat a deklarációban említett gázmennyiség, Oroszországot ugyanis senki sem kérdezte meg, hogy képes-e, vagy akar-e ekkora mennyiséget transzportálni. Oroszország nem fogja elfogadni, hogy figyelmen kívül hagyják az érdekeit - jelentette ki Putyin.

 Brüsszelben nemzetközi befektetési konferenciát tartottak az ukrajnai gázszállítási rendszer modernizálásával kapcsolatban. A konferencián az Európai Unió képviselői, Ukrajna és néhány nemzetközi pénzintézet közös deklarációt írtak alá a modernizáláshoz szükséges összeg kiutalásáról.

 Az orosz delegáció az eredmény kihirdetése után kivonult a fórumról.

 Az UNIAN hírügynökség értesülései szerint a gázvezetékrendszer modernizálása 2,5 milliárd dollárba fog kerülni. Ukrajna a szükséges összeget a Vilgábanktól, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, valamint az Európai Befektetési Banktól kaphatja meg.

 Az ukrán kormány lapértesülések szerint kötelezte magát, hogy teljesen nyitottá teszi a rendszert a külső társaságok számára valamint átlátható gazdasági feltételek mellett hozzáférést biztosít a harmadik felek számára az ukrajnai földalatti tározókban található földgázhoz.

 A modernizáció magába foglalja a gázvezetékek és a mérőállomások felújítását, új állomások építését (Beregszász, Ungvár, Tekeháza stb.) és a két földalatti tározó felújítását is.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)