vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.27. 

Több mint kétezer embert végeztek ki tavaly világszerte

A világ 52 államában legkevesebb 8864 embert ítéltek halálra az elmúlt évben, amelyek közül legkevesebb 2390 ítéletet hajtottak végre.

A kivégzések közül egyedül Kínában 1718-at hajtottak végre, azaz az ázsiai országban több embert öltek meg, mint a világ összes többi országában együttvéve - derült ki az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet jelentéséből. Az AI elemzése arra is rámutat, hogy Európában már csak egyetlen ország, Fehéroroszország alkalmazza a halálbüntetést - itt tavaly négy embert lőttek fejbe.

 A jelentés szerint aggasztó, hogy egyes országokban kifogásolható eljárások után ítéltek embereket halálbüntetésre. Gyakran diszkriminatív módon róttak ki halálbüntetést például Iránban, Szudánban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban, ahol aránytalanul sokszor sújtottak le szegényekre. Az összegzés szerint ráadásul változatlanul fennáll az ártatlanok kivégzésének valószínűsége, amint azt a siralomházból Amerikában tavaly kiengedett négy, ártatlannak bizonyult ember esete példázza.

"A halálbüntetés a legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetés. Lefejezés, akasztás, árammal való kivégzés, méreginjekció, agyonlövetés és megkövezés tűrhetetlen a 21. században" - értékelte a jelentés megállapításait Irene Khan, az Amnesty International főtitkára.

 

(Forrás: erdon.ro)