vissza a főoldalra

 

 

 2009.03.27. 

Frontokon edződött háborús tudósító

Szaniszló Ferenc 1960. október 7-én született Csengerben. Csegöldön telt gyerekkora, Fehérgyarmaton serdült, Szegeden katonáskodott, Moszkvában végezte az egyetemet. Tanúja lehetett egy világbirodalom romlásának és összeomlásának. Huszonöt esztendősen már a Magyar Hírlap moszkvai tudósítójaként élte meg Gorbacsov korát, majd a Magyar Televízióban, amelyet számára Sugár András fedezett föl, és ahová Chrudinák Alajos hívta, a Panoráma munkatársaként előbb a volt szovjet térséggel, majd a Balkánnal foglalkozott. Valamennyi balkáni háborúról tudósított. Két filmje – a srebrenicai tömeggyilkosságról és a kárpáti szovjet titkos radarállomás leleplezéséről szóló – elismerésben részesült a monte carlói nemzetközi tévésfesztiválon. 1989-ben Lázállam címmel írt könyvet Sztalin és Berija haláláról. Társszerzője volt a Magyar Hírlap két kötetének: 1987-ben a Magyarnak lenni, 1988- ban a Sztalin címűnek. Indulása óta rendszeres szerzője a Metropol című, legnagyobb példányszámú hazai napilapnak. 1992-ben Petőfi Sándor Sajtószabadság díjat kapott – az elsők között. 2000-ben pedig – szintén elsőként – Európa-érmet a polgári újságírásért.

 – Gyermekkori álma volt, hogy újságírással foglalkozzon?

 – Szüleim, testvéreim, s a tágas rokonságban szinte mindenki tanító. A tiszántúli reformátusok konok akaratosságával és eleve elrendeltségével nekem is azzá kellett volna lennem, de kedves költőm, József Attila szavaival úgy gondoltam: én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon, tanítani. Gyerekkoromban először költőnek készültem, aztán írónak, és ebből alakult az újságírás, amit nagy szeretettel csinálok. Moszkvában végeztem ösztöndíjjal. Elvtársi, baráti háttér nélkül kerültem ki. A hetvenes években, mint vidéki diáknak, aki világot szeretne látni, lehetőségem volt jelentkezni nemzetközi újságírás szakra, Moszkvába. Egy olyan intézménybe, amely annak idején a világ egyik legjobb egyeteme volt. Ezt az egyetemet végezte el Chrudinák Alajos, Szűrös Mátyás, de mondhatnék nagyon sok nevet a mai jobb- és baloldalról egyaránt, akik szintén ott végeztek. Nekem ez az egyetem nem csak arra volt jó, hogy idegen nyelveket tanultam és világot láttam, hanem tanúja lehettem egy világbirodalom romlásának és összeomlásának is. A brezsnyevi szocializmus tetőfokától a hanyatlásig. A kis iskola az egyetem volt, de a nagy iskola a világbirodalom, amelyről mindenki azt hitte, hogy megrendíthetetlen.

 – Hogyan élte át az összeomlás folyamatát?

 – Az egy embertelen rendszer volt. Akkor már tömegesen nem hurcolták el az embereket a Gulágra, de naponta több órát kellett sorban állni az alapvetően pocsék minőségű élelmiszerért, és a hatalom durván bánt az emberekkel. Feleségem orosz, moszkvai, akinek a nagyapja lengyel volt, és Sztalin kivégeztette. Feleségem a Nemzetközi Baráti Társaságok Szövetségében dolgozott, a szocialista országok baráti kapcsolatait ápolta ez a szervezet. Innen ki kellett lépnie, mert összebarátkozott egy szocialista országbeli diákkal – velem. Ezután meghurcoltatások, kihallgatások áldozata lett. Úgy bántak vele, mintha egy illegális ellenzéki disszidenssel lett volna kapcsolata. Ez volt a nagy szocialista barátság. A szovjet szocializmus egy életképtelen rendszer volt, de mivel az ország óriási katonai létszámmal rendelkezett, ezért senki nem gondolta, hogy szét fog hullani.

 – Később a Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Hogyan figyeltek fel önre itthon?

 – A Magyar Hírlap egy kis szellemi műhely volt. Kis lap révén, többet megengedhetett, mint akkoriban más újságok. Abból a szerkesztőségből majdnem mindenki sikeres lett, akár jobb vagy baloldalon. Az akkori lap vezetése úgy döntött, hogy tapasztalataimnak köszönhetően huszonöt évesen kiküldenek moszkvai tudósítónak. Pedig nem voltam párttag, ráadásul a KISZ-ből Moszkvában tettek ki, tehát politikai szempontból nem voltam nagyon megbízható, nem voltam pártkáder, ezért is kerülhettem „csak”, de inkább azt mondom, hála az Istennek, a Magyar Hírlaphoz. A szovjet követség többször feljelentett néhány őszinte írásomért. A Gorbacsov-érában visszakerülni a Szovjetunióba nekem nagy történelmi lehetőség volt. Akkor kezdődött a peresztrojka, a rendszer átalakítása. Így nyilvánosságra kerülhetett sok, korábban tiltott téma, mint például a harmincas évek brutalitásai, a sztalinizmus rémtettei, a Gulág szörnyűségei.

 – A kelet-európai szocializmus bukását országról-országra kísérhette végig. A délszláv frontokról is ön tájékoztatta a magyar embereket.

 – Nekem Moszkva és a Gorbacsov-éra volt a kezdet, ott szereztem szakmai nevet. Az ottani munkáimnak köszönhettem, hogy a televízióból felfigyelt rám Sugár András. Az ő műsorában ment le életem első tévés anyaga, ami az afganisztáni szovjet veteránokról szólt, és szintén tiltott téma volt akkoriban. Azután Buharin özvegyével, aki több évtizedet töltött a Gulágon, készítettem interjút, amit Chrudinák Alajos adott le. Ezek után figyeltek fel rám a televízióban. Komoly megtiszteltetés volt, hogy a szakma nagy nevei hívtak a Panorámához dolgozni. Eljutottam a Kaukázus frontjaira, Csernobilba, Irakba, Kurdisztánba, Abháziába. Több nívódíjat, fesztiváldíjat szereztem. A csernobili zónáról szóló dokumentumfilmem cseh fesztiváldíjat kapott, s bejutott a Prix Itália döntőjébe. Voltam Kárpátalján, ahol egy kis faluban, ha megjelentünk, néha megfordítottuk jelenlétünkkel, műsorunkkal a választási eredményeket. Akkor a Panoráma a térségben fogalom volt. Nemcsak a magyarok számára. Erdélyben Chrudinák folytatott forradalmi tevékenységet, Sugár Andris a Felvidékre, illetve Csehszlovákiába járt, ott hajtott végre történelmi tetteket. Nekem pedig a Balkán jutott. Békeidőkben mentem ki, az 1944-es magyarirtásról készítettem dokumentumfilmet, amit be is tiltott az akkori televíziós vezetés. Példátlan módon, az adásnapon vették le a műsorról. Amikor elkezdődtek a háborúk, úgy éreztem, ott kell lennem. Sportszerűtlen lett volna akkor kiszállni a térségből, másrészt ez egy történelmi lehetőség volt számomra. Így a kezdetektől végigjárhattam az összes háborút. Beszámoltam Szentlászló és más magyar falvak szerb terroristák általi lerombolásáról. A milosevicsi hatóságok is annyira komolyan vettek bennünket, hogy nagyon sok helyen a Vajdaságban a Panoráma adásidejében lekapcsolták a villanyszolgáltatást, hogy ne nézhessék a tévét.

 – A Panoráma a rendszerváltás utáni időszak áldozata lett. Hogyan tekint a magyarországi eseményekre?

 – Egyrészt nem volt Magyarországon rendszerváltás. Rendszert váltottak azok, akikhez mi jártunk, tehát Prágában forradalom volt, az emberek kockáztatták az életüket a változásért, de Varsóban is a Szolidaritás idejében, a rendkívüli állapot alatt kockáztattak a lengyelek is. Még Romániában is harc folyt, és később Belgrádban is. Nálunk a hatalmat egyszerűen az egyik kézből a másikba rakták, semmi nem történt, a nép pedig minden kompromisszumot elfogadott. Úgy érzem, rendszert ott váltanak igazán, ahol az alapoktól kiásva rendezik át az állami berendezkedést, nem pedig tovább reformálják a deformáltat. Itt nem volt egy közös társadalmi élmény, egyszerűen a fejünk felett gazdát cserélt az ország. Nem Moszkva, hanem Washington lett az úr, ennyi történt. Ennél rosszabb, ennél eladósodottabb helyzetet még a Kádár-rendszerrel sem értük volna el, bár ne értsen félre, nem sírom vissza az akkori körülményeket. Az, hogy azóta a magyar ember járhat külföldre, vagy vehet külföldi árut, nem elég a szabadsághoz. Nézzük meg a cseheket, vagy az oroszokat, ők nemzeti politikát folytatnak, nemzeti kincseiket, értékeiket hazai kézben hagyták, pedig volt kísérlet rá, hogy kiüssék a kezükből. Nagyon sok orosz ismerősöm mondja: ma jó orosznak lenni. Nézzünk szét az utcán, jó magyarnak lenni? A cseheknél is ez a helyzet. Nem úgy privatizáltak, esztelenül és a dolgozókat kisemmizve, hogy csődbe vigyék az országot. Ezek az országok, amelyek mögöttünk voltak, most fényévekre vannak előttünk. Prágában húsz évvel ezelőtt közlekedni siralmas volt, ma pedig Budapesten közlekedni siralmas. A Don-kanyarban, Voronyezsben járt nemrég a településem polgármestere, és csodálkozva nézte, hogy a milliós orosz nagyváros infrastruktúrája jobb, mint Budapesté. A szomszédos országokat a nemzeti politizálás juttatta előrébb, ami Magyarországról sajnos hiányzott.

 – Az egyik legnagyobb hiba, hogy a médiában nem tettek rendet, hagyták a régi MSZMP-s káderek kezében a televíziót, a sajtót.

 – Sajnos ennek az újságnak is adott interjút olyan újságíró, akivel én soha sorsközösséget nem vállalnék. Igaz, mi is elhittük róla, hogy őszintén „rendszerváltó”. Mára visszatért ugyanabba a nyájba, ahonnan küldték. Tehát a jobboldalon is rengeteg volt az MSZMP-s. Olyan időszak volt előtte, hogy legfeljebb rovatvezető lehetett az, aki nem lépett be a pártba. Nekem szerencsém volt, soha nem voltam párttag. Voltak rendes baloldaliak, de ők nem sokra vitték. Ha teljesen tiszta pályával kezdtünk volna, akkor engem is eltávolítanak. Pedig attól, hogy valaki Moszkvában végzett, nem feltétlenül lett kommunista, sőt, ott utálhatta meg igazán a kommunizmust. Most, már látjuk, hogy kik voltak gazemberek a kollegák közül, kik voltak a beépítettek. Sokról még nem is tudjuk, hogy milyen kártékonyak voltak. Amikor a délszláv háborúban forgattam, Antall József volt a miniszterelnök. A nemzeti televízióban – mert azt hittük akkor, hogy nemzeti – mégis meg kellett küzdenem azért, hogy a Híradóba bekerüljenek a tudósításaim. Nem értettem, hogy az én anyagaimat miért nem veszi át az állítólag „nagy magyar” főszerkesztő, viszont a liberális szerkesztőktől lehoztak mindent. Pedig homlokegyenesen mást mondtak, mint a valóság. Aztán kiderült, hogy az illető az MSZP és az SZDSZ szekerét tolja. Ezektől kellett volna megszabadulni. Ezek sajnos besároztak minket is, és részben ők tették tönkre ezt a rendszerváltozásnak nevezett tragikomédiát.

 – Óriási hatással van a média az emberekre, és nem a jó irányba vezeti a magyarságot. Mit lehet tenni ez ellen 2009-ben?

 – Aki értelmes és jövőt akar, az sajnos elmegy ebből az országból. Ez is a szándék. Aki meg nem megy el, azt butítani kell. A buta ember bután fogyaszt, annak minden eladható. A buta ember bután szavaz, azzal minden megetethető a politikában is. Az a cél, hogy buta embereket kell nevelni. Ennek azért van egy hátulütője is: a buta ember időnként megrázza magát, és akkor nekiugrik annak, aki elbutította.

 – A Világ-Panorámában a magyarok elől eltitkolt külföldi események is megjelennek, bemutatva, hogy van más lehetőség.

 – Nem szabad mindent a kereskedelmi csatornákra fogni, nem kötelező azokat nézni, hallgatni, vagy olvasni a bulvárt. Nem lehet gyenge az ember, ha van hite, van családja, mert ezek erős várak, és segítségükkel ki lehet védeni a káros befolyásokat. A buta világban a televíziók is butulnak. A mi szakmánk is azért ment tönkre, mert igénytelenség uralja. Emlékszem a régi Panorámánál – amit kétmillióan néztek – az egyszerű emberek leveleire. Bányászok, földművesek, gyári munkások írtak értelmes kérdéseket, véleményeket. Ma már ez is megváltozott. Az embereknek több figyelmet kéne fordítani az igényességre. Azt, hogy külföldről mi jön be, ellenőrizhetjük mi magunk is, ha megvan bennünk a függetlenség iránti vágy. A műsorommal ezt szeretném elősegíteni. Ez a korszak telekommunikációs szempontból a végét járja, teljes a válság. A nézői szokások, a digitalizálás teljesen kiszorítja a mostani rendszert. Átalakulásra van ítélve. Persze nekünk ez csak akkor jó, ha Magyarország önálló, független lesz. Olyan, amilyennek a nyolcvanas évek végén gondoltuk. Most azt látom, hogy akármilyen kormánya is lesz az országnak, olyan kevés mozgástérrel rendelkezik, mint egy parafadugó az árvíz közepén. De ezen lehet változtatni. A kérdés, akar-e változtatni a nemzet, és merjük-e vállalni azt, amit nem valósítottunk meg. Most a nyakunkba zúdították ezt a gazdasági válságot is, ami erősen el van túlozva, mert átmegyünk Ausztriába, Szlovákiába, de még Szerbiába is, és semmit nem tapasztalunk belőle. Ez csak a kormány egy újabb ürügye magatehetetlen politikájának elfedésére.

 – Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

 – Kaptam az Echo Tv-ben egy nagyszerű lehetőséget, hogy vezethetem és szerkeszthetem a Világ-Panoráma műsorát. Azt teszem, amit szeretek, amihez értek, és itt jól érzem magam. Másrészt, az emberek visszajelzéseiből és a nézettségből kiderül, hogy van igény komoly hangvételű külpolitikai háttérműsorokra. Bemutatni nem csak a történéseket kell, hanem a mögöttük lévő dolgokat is, hogy az emberek el tudják helyezni Magyarországot a világban. A televíziós munkám mellett írok egy könyvet is. A háborús emlékeimet rendezem, és vannak még terveim, amelyeket szeretnék megvalósítani. Az igazamért nekem is meg kellett harcolnom, akárcsak őseimnek.

 

Oláh János József