vissza a főoldalra

 

 

 2009.11.11. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 45. száma!

Csurka István: Az út 2.oldal

Ez a dolgozat elsősorban befelé vizsgálódik, mint valami önátvilágítás. Milyenek vagyunk, milyenekké lehetünk és milyenekké kellene válnunk? Rendelkezünk-e saját belső vagyonleltárral, vagy elhisszük, hogy minden ész, tudás, vezetési tapasztalat, készség odaát van. Holott csak egy tény nyilvánvaló: nincs annyi pénzünk, mint nekik. Eszköztelenek vagyunk és a pénz még odaát fial hírnevet, hatalmat, vagy ha úgy adódik, leereszkedős népbarátságot, bájolgó karitászt. A liberalizmusnak több mint egy évszázadnyi az uralmi előnye a magyarsággal szemben és ebből 45 év a szovjet bolsevizmussal karöltve gyakorolt nemzetpusztítás. Lendvai István írta az 1920-ban kiadott A harmadik Magyarország című gyűjteményének előszavában az alábbi keserű, de nagyon pontos és ma is égetően igaz szavakat. „Két hamis Magyarország játszotta halálos regényét a magyar élet politikai, gazdasági és irodalmi területein. Egyik sem minket jelentett, mindegyik jelentett belőlünk valamit, s a fajiság legmélyebb érzéseivel, a hivatottság öntudatával tudtuk és láttuk, hogy mi jelenthetnénk mindent. De némákká és tehetetlenekké ítélt a dolgok fonáksága, és összeomlás volt ránk alkudva annak fizetségéül, hogy a szánk parazsát végre szavakká szórhassuk és gúzsainkat szétdobhassuk. Az egyik Magyarország, amelyről 1867 óta mindent elneveztek, s amely olyan kérkedve, olyan öreges hetykeséggel viselte a történelem nevét akkor, amikor a történelmet már régen nem ő csinálta – apáink Magyarországa volt. A másik, amely 1867 óta egyre bátrabban és tornyosabban mozgatta vakondtúrásait, de csak 1918 októberében merte nyíltan magáénak vallani és vállalni 1867 óta csinált magyar történelmét, s tépkedte izgult mohósággal a hosszú évek aranyalmáit, az idegenek Magyarországa volt. Két névbe foglalom össze a két országot, minthogy a két név viselője jelentette is: Tisza István gróf és Jászi-Jakobovits Oszkár nevébe.”

 Köztársaság született „harangszavú délben” 7.oldal

Dr. Szűrös Mátyás, a Harmadik Köztársaság ideiglenes elnöke, a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójára könyvet jelentetett meg arról a bizonyos napról, 1989. október 23-áról, amikor kikiáltotta a két balsorsú köztársasági „kezdeményezés” után a Harmadik Magyar Köztársaságot. Az első köztársaság szóvivője vagy elnöke Károlyi Mihály volt. Félig perverz ember volt. A második köztársaságot Tildy Zoltán jegyezte, egy lelkész, őt a balsors érte utol, Rákosi börtönbe csukatta. Utána jött egy harmadik is, de az nem köztársaság volt, hanem népköztársaság. Szép emlékű Dobi István sokáig ült abban a székben. Ezenközben megszületett a népköztársaság alkotmánya, amely úgy kezdődött, hogy a Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. Egy hang nem volt ebből igaz. Abban az alkotmányban egyetlen egy mondat volt igazmondó, mely szerint Magyarország fővárosa Budapest. Ezek után született meg a Harmadik Köztársaság 1989-ben. Erről Szűrös Mátyás e sorok írójának azt mondta, hogy a harmadik köztársaság kikiáltásának alapjait az ellenzékiek, mármint az akkori ellenzékiek és a reformszocialisták vetették meg. Igaz, a reformszocialisták követő szerepet játszottak ebben a folyamatban. Ez a követő szerep is aktív szerepvállalás volt. Eleinte úgy látszott, hogy a szabad kezdeményezések hálózata, a későbbi SZDSZ is betagozódik ebbe a szerepvállalásba, de a harcos antikommunisták, Pető Iván, Bauer Tamás, Kis János kihátráltak a folyamatból, nekirontottak a népi-nemzeti vonalnak, fő céljuk az volt, hogy eltávolítsák a hatalom közeléből Pozsgay Imrét, a magyart, aki kétségkívül részese és alakítója volt a Kádár-korszaknak, de meghatározó szerepet vitt az MSZMP-n belül a rendszerváltásban. (Győri Béla)

 Centenárium a Bazilikában 9.oldal

A Szent István-bazilika Énekkara idén ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját. A jubileumi, szentmisével egybekötött hangversenyre október 17-én került sor a Szent István- bazilikában. A jubileum alkalmából Fehér Lászlóval, a kórus karnagyával beszélgetett Medveczky Attila.

- A szocializmus idején azt kötötték ki egyedül, hogy egy egyházi kórus maradjon a templom falain belül. Nekem akkor az volt az elvem, hogy itt, a kórusban ne politizáljunk, mert nem óhajtom szétszakítani a társaságot. Ez a kórus egy nagy család. Én így nem csak karnagya vagyok a kórustagoknak, hanem „pótpapájuk” is.

 Szolgálat a teljes életért 9.oldal

(Medveczky Attila írása)

Tizenöt évvel ezelőtt, 1994-ben nyílt meg a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének, a Katolikus Karitásznak a szenvedélybeteg- segítő szolgálata, a RÉV. A RÉV mozaikszó: R=remény, É=élet, V=változás, de jelenti a „révbe” érést is. A RÉV célja a szenvedélybetegek minél szélesebb körben való elérése, a motiváció felkeltése, az életmód, életvitel váltásának ösztönzése, a változás elindítása és segítése, a szerhasználatnak, valamint járulékos ártalmainak csökkentése.

 49 év egy levél miatt 10.oldal

2009. október 23-án Kézdivásárhelyen a délutáni megemlékezés a református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd a több száz fős tömeg a Függetlenség utca előtti kis parkba vonult a céhes város önkormányzata, a Volt Politikai Foglyok Háromszéki Szervezete és az Erdélyi ’56-os Bajtársi Társaság által a felső-háromszéki mártíroknak állított emlékműhöz. Az ünnepségen alkalmi verseket szavalt Róth-Balázsi Hunor egyetemi hallgató és Szilágyi Árpád volt politikai fogoly, a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetségének elnöke, s közreműködött a Tanulók Klubjának fúvószenekara. Az ő kálváriájáról, s arról, hogy ma a fiatalok mennyit tudnak arról, hogy 1956-nak voltak erdélyi hősei is, Szilágyi Árpád urat kérdezte Medveczky Attila.

-A szekusok agyba-főbe vertek a puskatussal, míg lekísértek a harmadikról az első emeletre. Ott volt a börtön felcsere, aki egy vasdoronggal a kezében várt már engem. Addig vert, amíg lezuhantam a földre, akkor belémrúgott a mocskos, véres csizmájával. Szinte eszméletlenül hevertem a cementen. Akkor megfogták a lábamat, s úgy húztak le a lépcsőkön a földszintre, ahol több mint 300 ember feküdt hason a cementen. Engem is közéjük fektettek. A falak véresek voltak, s az emberek jajveszékeltek. Régebben voltam a kolozsvári vágóhídon, de ott sem láttam annyi vért, mint a szamosújvári börtönben. Volt, aki bele is halt a verésekbe. Fa és vasdoronggal ütötték a foglyokat. Volt, akinek a szemét verték ki, másnak a füleit szakították le, fogait verték ki.

 Jobbik blöff: súlyos árat fog fizetni érte az ország 11.oldal

Kiskutas Zalaegerszegtől néhány km-re fekvő kis falucska. Bár zuhogó esőben érkeztünk a találkozóra, a falun az esőben és a sötétben is látszott, rendezett, szép falu ez, a kiskutasiak otthonuknak tekintik. Érdekli saját sorsuk az ittenieket. Szinte a fél falu eljött a fórumra, amely kedves dramaturgiával kezdődött. A polgármester egyedül lépett a színre, ahol két szék között a kisasztalon lámpás világított a Lámpás-program okán.

Halász Gábor Kiskutas polgármestere:

„Miután kizárják az MDF-ből, új pártot alapít, a Magyar Igazság és Élet Pártját, amely 1998-2002 között tagja a Parlamentnek. Pártja 2006-ban választási koalíciót köt a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, ám a parlamenti küszöböt nem sikerül átlépniük. Mindkét politikai párt a radikális jobboldalt képviseli Magyarországon, ám míg a Jobbik állandó sajtófigyelemnek örvendhet, látványos és drága kampányának köszönhetően három mandátumot is szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon, addig a MIÉP-ről nem hallani semmit.” Végszóra belép a vendég, Csurka István.

 A kultúrával kell építkezni 12.oldal

Medveczky Attila Bobory Zoltán, költővel beszélget

Az október 6-ai rendezvényeken sok minden elhangzott, így Utassy József Zúg március c. költeménye is, ami akkoriban be volt tiltva, s a költőt a partvonal szélére lökték. Az Egy mondat a zsarnokságról pedig nyilvánosság előtt, 1956 óta, nálunk, Fehérváron hangzott el először a ’80-as évek elején.

 Szőcs Zoltán: A betű hatalma 15.oldal

Az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar Nyelv Évének nyilvánított Kazinczy-évforduló keretében egy sosem látott gazdagságú kiállítást állított össze a hiteles, eredeti, ősi magyar nyelvemlékekből. Az 1055-ben kiadott Tihanyi alapítólevél nyitja a sort, és egészen a XVI. század elejéig – lényegileg a nyomtatás elterjedéséig – követik őt a kézzel írott magyar nyelvű dokumentumok, oklevelek, kódexek, imakönyvek. Félévezred könyvészeti hagyatéka a Gutenberg előtti korból, és – eltekintve a nyelvi varázstól – megdöbbentő már az anyag mennyisége is: ki gondolná, hogy csak az Árpád-kor három évszázadából körülbelül 4500 királyi oklevél maradt fenn, de a nem királyi, hanem alacsonyabb rangú személy által kiállítottakat is beleszámítva mintegy 10000!

 Peter Sebök: Nemzet és bebábozódás 18.oldal

A jövő évi választásoknak egyetlen értelmes célja lehet, megszerezve a 2/3-os többséget, új alkotmányt, új törvényeket hozva, megteremteni annak a valódi rendszerváltás alapjait, ami 20 évvel ezelőtt elmaradt. Változni és átalakulni soha nem késő. Utat mutatni és értékeket formálni most kell. A baloldal már osztaná az ingyen bablevest, a közép a földeket, a Jobbik meg az egyenruhát. Közben egyikük sem beszel a tényekről. A munkanélküliségről, a filléreken tengődő nyugdíjasokról, az éhező gyerekekről és arról, hogy a magyar munkaerő, aki szerencsére még dolgozhat, nagy részben éhbérért gürizik és kussol. A minimálbérek országa lettünk. Ahol dolgozni nem érdemes, ahol a megélhetéshez mutyiznia es csalnia kell mindenkinek, mert különben elvinné az emberek feje felől a tetőt az állam.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Információ: info@magyarforum.hu