vissza a főoldalra

 

 

 2009.11.13. 

Tőkés László körül alakult újjá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) küldöttei november 7-én délután Kolozsváron gyűltek össze, hogy döntsenek a szervezet jogi személyként való bejegyzésről, és alapjaitól újjáalakítsák azt. A gyűlésen három régió 171 küldöttje vett részt. A kezdeményezők az újjáalakuló EMNT elsődleges céljaként az autonómia különböző szintjeinek megvalósítását tűzték ki.

A rendezvény imával kezdődött, melyet Radnai László református lelkész vezetett, a küldöttek elé hozva az '56-os hősök példáját. Ezt követően az ülésvezető, az EMNT eddigi egyik alelnöke Toró T. Tibor Kolozsvár és az EMNT kapcsolatával kezdte bevezető beszédét, hiszen 2003-ban a kincses városban alakult meg a tanács, valamint 2008-ban, az ötéves évforduló alkalmával ugyanitt döntöttek az újjáalakulásról is.

A gyűlést Orbán Viktor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke videóüzenetben üdvözölte, amelyet elsőként tűztek napirendre. A Fidesz elnöke „régi barátként” és „egy kormányzásra készülő magyar párt elnökeként” szólt a küldöttekhez, és az erdélyi magyarság zsákutcába jutott politikáját, illetve az európai kettős mércét tette meg beszéde fő témájának. Orbán Viktor kifejtette, hogy nem szeretnék Budapestről megmondani, hogy hogyan működjön a külhoni magyar politika, de fontosnak tartják, hogy „feddhetetlen szerveződések jöjjenek létre Erdélyben”, melyek alkalmasak az együttműködésre. A Fidesz elnöke ígéretet tett arra, hogy „a következő magyar kormány harcolni fog azért, hogy Európában ne érvényesüljön a kettős mérce”, és hogyha Spanyolországban, Finnországban létrejöhetett autonómia, akkor ez az erdélyi magyarok számára is egy megvalósítható lehetőség legyen.

A videóüzenet elhangzása után a Fidesz képviseletében Németh Zsolt, a Magyar Parlament Külügyi Bizottságának az elnöke lépett a mikrofonhoz. Az autonómiával kapcsolatban arra figyelmeztette a küldötteket, hogy azt sem a magyar-magyar, sem a magyar-román kapcsolatok, sem a november 7-i dátumhoz kapcsolódó történelmi öszefüggéséből nem szabad kiszakítani. Hiszen azzal, hogy az EMNT a szovjet forradalom születésnapján tartja tisztújító közgyűlésé, a 20 éve történt temesvári forradalom örököseként a kommunizmus felülírására törekszik. A Magyar Köztársaság képviseletében még Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul köszöntötte a jelenlevőket, aki az erdélyi magyarság előtt álló kihívásokra mutatott rá beszédében. Nevezetesen a hatékony szórványoktatást, az átfogó felsőoktatási stratégiát, az autonómiát, valamint a magyar közösségek közötti konszenzus megteremtésének igényéről ejtett szót.

Dicséretes, hogy a szervezők az erdélyi magyar politikai szerveződések mindenikét igyekeztek megszólaltatni. A Székely Nemzeti Tanács képviseletében Toró Tibor Izsák Balázs elnököt kérte, hogy szóljon a küldöttekhez. Izsák többek között az államelnök-választásról mint asszimilációnk első lépcsőfokáról beszélt, mely ellen csak érvénytelen szavazatokkal lehet tiltakozni. Elmondta még, hogy „a székelység a magyar nemzet részeként, de népként határozza meg önmagát. És az autonómia népeket illet.” Ezért természetes a Székelyföld területi autonómiája iránti igény. Végezetül Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács aktív támogatásáról biztosította a megújuló EMNT-t.

Az RMDSZ részéről Kovács Péter ügyvezető alelnök, egyben az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum alelnöke és Kelemen Hunor kampányfőnöke volt jelen, aki az elnökjelölt kampányprogramjával próbálta bizonyítani, hogy az RMDSZ és az EMNT között nincs ellentét. Farkas Csaba a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Házbizottságának az elnöke és az MPP alelnöke egy paradigmaváltásról beszélt, mely az érdekvédelem, önszerveződés, intézményes együttműködés alapjain nyugszik. Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke többek között arra mutatott rá, hogy az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumból „két játékos” még mindig hiányzik, így továbbra is mindenki a maga útját járja az erdélyi politikában. „Egyre több a szervezet, de egyre kevésbé vagyunk szervezettek” – vonta le a következtetést a MIT elnöke. Utolsóként Solomon Adrian, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki a moldvai csángók magyar öntudatának állapotáról mondott megrendítő szavakat.

A köszöntőbeszédeket a tényleges munkaülés követte, melynek nyitányaként Toró T. Tibor az újjáalakulás folyamatáról beszélt. Bejelentette, hogy egy kettős határozattervezet kerül a küldöttek elé, egyrészt az EMNT jogi bejegyzésének tervezete, másrészt a civil-politikai mozgalommá való alakulás. Ez utóbbit úgy magyarázta, hogy az EMNT nem pártpolitikai, hanem civil mozgalmi eszközökkel igyekszik politikai célokat elérni. A határozzattervezeteket Mátis Jenő terjesztette elő. A mozgalom szervezési elve is kettős, egyrészt területi, másrészt szakmai ágazati jellegű. Mindkét szférában a mandátumok egy évre szólnak. A területi szervezettséget a három régióelnök (Orbán Mihály – Partium, Bánság; Gergely Balázs – Közép-Erdély; László János – Székelyföld) ismertette egy-egy rövid beszámolóban, az eddig létrehozott szakbizottságokat pedig az ülés vezetője sorolta fel: Autonómiabizottság (Bakk Miklós), Kül- és nemzetpolitikai bizottság (Szilágyi Zsolt), Oktatáspolitika (Dávid László és Lászlóffy Pál), Gazdaságpolitika (László János), Szociálpolitika (Ábrám Noémi), Támogatáspolitika (Bodó Barna), Ifjúságpolitika (Rácz Norbert), Önkormányzat és régiófejleszés (Nagy István), Sport- és ifjúságpolitika (Toró Tamás), Jogsérelem (Kali István), Mezőgazdaság (Szilágyi István), Médiapolitika (Boros Zoltán), Környezetvédelem (Para Zoltán).

A napirend következő pontjaként Tőkés László elnöki beszámolója következett. Az Európai parlamenti képviselő először az idei év évfordulóit, a kommunizmus bukásának huszadik, Trianon kilencvenedik évfordulóját idézte fel, hozzátéve még a Ferenc József Egyetem megszüntetését, a Bolyai Egyetem beolvasztását, és pozitív emlékként a tízéves, frissen akreditált Partiumi Keresztény Egyetemet is. Beszédében az összefogás-széthúzás ellentétpárja mentén tekintette át az EMNT hat évét, kiemelve az Erdélyi Magyar Összefogás és az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrejöttét, melyek „hiányosak ugyan, de nem lebecsülendők.” Tőkés László átfogó beszédének egyik fontos eleme volt, amelyben ismét felhívta a figyelmünket: Romániában folyamatos vértelen etnikai tisztogatás folyik, melynek szimbolikus helye Kolozsvár, Erdély kulturális központja. Ez ellen az EP-képviselő konkrét célkitűzéseket is megfogalmazott: a magyar ügy európai üggyé emelése, a román közvélemény és Băsescu elnök megnyerése, a Trianon-szindróma „gyógyítása” egy jövőre tervezett Trianon emlékév által.

Az elnöki beszédet hozzászólások követték, végül a tisztújításra került sor. Az első menetben a küldötteknek az elnök személyére kellett szavazniuk. A gyűlésen egyetlen jelölt neve hangzott el, a Tőkés Lászlóé, akit egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett választottak meg ismét. A további tisztségekre már a régi-új elnök tett javaslatokat, akiket a küldöttgyűlés szintén nagy többséggel fogadott el. Így az EMNT ügyvezető elnöke Toró T. Tibor lett, az alelnökök pedig Szilágyi Zsolt, Nagy Pál, Papp Előd, Boros Zoltán, Sándor Krisztina. A küldöttek a jegyzőkre is voksoltak, és a területileg megválasztott régióelnököket is elfogadták.

Az, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egy hatékonyabb szerveződési formában alakult újjá és, hogy ebbe sikeresen vonta be az erdélyi politikai élet gyakran széthúzó erőit, a valós egység megvalósulását vetíti előre. Fontosak a közös célok, de még fontosabb az összehangolt cselekvés ezek érdekében, mert Tőkés Lászlót idézve: „nincs veszíteni való időnk, ha megmaradásunkról van szó.”

 

(Forrás: erdely.ma)