vissza a főoldalra

 

 

 2009.11.13. 

Vallásüldözés vár Európára?

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2009. november 4-én hozott ítélete szerint az olaszországi állami iskolákban ezentúl tilos a feszület kifüggesztése. Az Emberi Jogok Európai Bírósága már korábban is hozott ehhez hasonlóan botrányt keltő ítéletet, amikor elfogadhatónak minősítette a legtöbbek számára rombolást, gyilkosságokat, elnyomást, emberek kizsákmányolását jelképező vörös csillag használatát.

 Ma Európa népeinek talán minden korábbi korszaknál nagyobb szükségük van közös identitásuk erősítésére. Az európai egység három alappillére a keresztény értékek, a római jog és a görög filozófia. Ha ezek közül az értékek közül bármelyiket elvitatják, akkor elvitatják az európai történelem folytonosságát is. Rendkívül felháborító, hogy a nemzetközi szervezet mindezt éppen Olaszországban teszi, ahol e közös európai értékek különösen mély történelmi gyökerekkel rendelkeznek.

 A huszadik század tömeggyilkos diktatúráiban élő százmilliók számára sokszor éppen a szeretetet, önfeláldozást, összetartást és egységet jelképező kereszt jelentette az egyetlen vigasztalást. Tűrhetetlen, hogy ennek ellenére ma van olyan európai intézmény, amelyik e két évezredes jelkép használatát tiltaná, de a tömegpusztító kommunizmus jelképét, a vörös csillagot engedélyezné.

 

Kultúrpart