vissza a főoldalra

 

 

 2009.11.20. 

Finisben

-November 22-én lesz Romániában az államfőválasztás első fordulója. Milyen események lesznek a kampány finisében?- kérdezem Kovács Pétert, az RMDSZ-es Kelemen Hunor kampányfőnökét.

 -A választások előtti utolsó héten természetesen a szavazáson való részvételre és Kelemen Hunor támogatására fektetjük a hangsúlyt. Minden olyan megyében, ahol tömbben élnek a magyarok, megjelennek választási karavánjaink. Jelöltünk pedig megpróbálja kihasználni a médianyilvánosságot, és ott van az összes vitában, melyen az államfőjelöltek vesznek részt. Így tudjuk tolmácsolni minél több magyar felé, hogy mi az igazi tétje a választásnak.

 -Mi a tétje az indulásnak? Hiszen sokan mondják: nincs esélye bekerülni Kelemen úrnak a második fordulóba.

 -Ezt a „magyar” kishitűséget jó lenne végre magunk mögött tudni. Ha minden magyar választópolgár elmenne szavazni, és a jelöltünket támogatná, akkor Kelemen Hunornak lenne esélye bejutni a második fordulóba. Itt az idő, hogy felmutassuk a romániai magyar közösség erejét, és november 22-én bebizonyítsuk a magyar összefogás sikerét. Azt próbáljuk tudatosítani támogatóinkkal: annyian vagyunk, amennyien most vasárnap az RMDSZ jelöltjére szavazunk.

 - A szavazatok hány százalékának elnyerését tűzték ki célul?

 - Ez a kampány számunkra nem számháború. Tekintettel arra, hogy a romániai társadalom még nem érett arra, hogy elfogadja egy magyar elnök hivatalba lépésének gondolatát, a választási sikert nem lehet kizárólag százalékban mérni. Ha sikerül közbeszéd témájává tenni a magyar közösség gondjait, elvárásait, céljait, akkor jól dolgoztunk, elértük célunkat.

 -Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint most nem a versenynek, hanem az összefogásnak van az ideje az erdélyi magyarok közt. Egyetért ezzel?

 -Megelégedéssel vettük tudomásul, hogy az RMDSZ-en kívüli magyar erők legreprezentatívabb szervezete, az EMNT, jelöltünk támogatásáról adott ki november 16-án. Azt gondoljuk, hogy most is, mint az EP-választásokon szükség van a magyar összefogásra, hiszen Kelemen Hunor az egyetlen magyar államfőjelölt, és így közösségünk és Erdély érdekeit ebben a minőségében csak ő tudja majd képviselni.

 -Fiatalokat is meg tudják szólítani?

 -A fiatalok számára külön kampánymódszerrel élünk. Az ifjú generáció tagjait a legegyszerűbben az interneten tudjuk elérni. Éppen ezért egy nagyon intenzív, sokszínű és a 21. századi elvárásokhoz igazított kampányunk volt. Ha bárki meglátogatja jelöltünk honlapját, láthatja, hogy egy színes, érdekes, tartalmas, állandóan megújuló internetes oldalról van szó. Több magyar ifjúsági szervezet vett részt ebben a kampányban, s remélem ennek meg lesz a hozadéka is.

 -Magyarok nem csak Erdélyben élnek Románia terültén, hanem Moldvában is. Eljutottak a csángómagyarokhoz?

 -November 19-én veszünk részt egy egész napos kampánykaravánban Bákó megyében. Tudjuk, ott él a legtöbb csángómagyar. Az RMDSZ ott alelnöki szinten lesz képviselve, mert nagy valószínűséggel akkor lesz a bukaresti televízióban az államfőjelöltek közt a vita. Ha ez a vita elmaradna, eltolódna, akkor Kelemen Hunor is ott lesz Bákóban. Tudjuk: sokkal több helyen kéne jelen lennünk a kampány során, de nem tudtunk az összes magyarlakta városba, községbe eljutni. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettünk a médiára, hogy a jelölt a tévékben és rádiókban tudja közölni üzenetét. Tapasztalatom, hogy az emberek igénylik egy magyar jelölt jelenlétét az államelnöki tisztségért folyó versenyben, aki megfogalmazza a magyarság gondjait, elvárásait. Kedvezően fogadják azt is, hogy a Szövetség jelöltje egy fiatal politikus, aki kellő politikai, közéleti tapasztalattal rendelkezik.

 

Medveczky Attila