vissza a főoldalra

 

 

 2009.11.20. 

Pótválasztások lesznek Horvátországban december 6-án

December 6-án pótválasztások lesznek, ahol a nemzeti kisebbségek 6 zsupánhelyettest, 10 polgármester-helyettest és 29 elöljáró-helyettest választanak meg utólag. Ami a magyarságot illeti, a Darázsi és az Ernestinovói járásban van jogunk egy-egy elöljáró-helyettesi poszthoz. Azon horvátországi nemzeti közösségek számára, amelyek létszáma az adott önkormányzati egységen belül meghaladja az összlakosság 15%-át, és a májusi önkormányzati választásokon nem sikerült mandátumot szerezniük (elöljáró/polgármester/zsupán vagy ezeknek a helyettesei), a kormány december 6-ára időközi választásokat írt ki.

- Ezen a választáson szavazati joguk kizárólag az adott kisebbséghez tartozó személyeknek lesz. Újdonság, hogy az önkormányzati választásokon most első ízben a kisebbségi civil szervezetek is állíthatnak jelölteket, vagyis gyakorlatilag a politikai pártokkal azonos jogosítványokkal rendelkeznek, de jelöltállítási joguk lesz az állampolgároknak is, a függetlenek indításához 100 támogató aláírás szükséges - mondja Jankovics Róbert, a HMDK országos szervezetének titkára.

Országosan összesen 45 poszt talál majd gazdára december 6-án: 6 zsupánhelyettesi, 10 polgármester-helyettesi és 29 elöljáró-helyettesi helyről van szó.

Magyar elöljáró-helyettes a Darázsi és az Ernestinovói járásban is

- A megválasztandó tisztségviselők túlnyomó része szerb nemzetiségű, míg mi magyarok csupán két eszék-baranyai járásban, a Darázsiban és az Ernes-tinovóiban vagyunk érdekeltek, hiszen ezekben a járásokban a má-jusi önkormányzati választásokon nem sikerült magyar elöljáró-helyettest választani. A jelöltállítás határideje november 7-e, szombat éjfél - tette hozzá Jankovics.

Köztársasági elnököt is választunk

Decemberben nemcsak pótválasztások lesznek, hanem karácsony után, pontosabban december 27-én köztársasági elnököt is választunk. Valószínűleg 13 jelölt közül választhatunk majd a két ünnep között.

 

(Forrás: Új Magyar Képes Újság)