vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.07. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 40. száma!

Csurka István: Mindent elmondani (2.oldal)

Egyik-másik fideszes vagy KDNP-s képviselő mérhetetlenül eldurvult kampányt jósol. A Fidesz hivatalosan is kinyilvánítja ezt. Azt állítja, hogy az MSZP tele van pénzzel, hogy soha ennyi dohánya nem volt a bandának. Akkor történik ez, amikor a társadalom mérhetetlenül szegény és semmire nincs pénz. Ezt a pénzt összelopták és összeharácsolták, részben azok, akik most levonulnak a pályákról. Az újságok, a híradások tele vannak botrányokkal, végkielégítésekkel, mérhetetlen tolvajlásokkal, az elkövetők azonban egyelőre csak az előzetesig jutottak el és egyáltalán nem a főbűnösök. Hunwald és a kiskőrösi fickó egyáltalán nem főtolvaj, hanem csak kiszolgáló bandatag. A főbűnösök érintetlenek.

 Ki fizeti a Jobbikot? - MSZP-tag a láthatáron (3.oldal)

Az EP-választások óta nem tudjuk, hogy ki adta a pénzt a Jobbik kampányára. Mint ismeretes, Szabó Gábor és Vona Gábor egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy 26 millió forintot a Harmadik Út pénzéből költöttek a kampányra, a többit magánszemélyek adták. Majd, amikor kiderült, hogy a Harmadik Út jobbikos tagjai miatt nem lehetett időben beadni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé az elszámolásokat, illetve az ÁSZ a hiányt szóvá tette, akkor azt nyilatkozták, hogy nekik semmi közük a Harmadik Úthoz. A dokumentumok szerint az ÁSZ felé Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatója járt el Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megbízásából a Harmadik Út ügyében. Vagy így, vagy úgy, de hazudtak.

 Multik, a vámügyek és egyéb nyalánkságok (Győri Béla interjúja) (7.oldal)

Boros Imre tárca nélküli minisztert kérdezzük, igaz-e a hír, hogy egyetlen hazánkba települt multit sem számoltak fel, csak hazai cégeket?

– Ez az igazság. Mondjon nekem valaki egy komoly multit, akit fölszámoltak. Jól megy a dolguk, mint a nótában a juhásznak. 2003 óta felszámolási és csődrekorderek vagyunk. Ezer cégre vetítve nálunk számolják fel a legtöbb céget. De ezek mind magyar, belső tulajdonú cégek. Szigorúan.

– S ezzel fokozatosan emelkedett a hivatalos munkanélküliek aránya is?

- A munkanélküliek aránya emelkedik, ráadásul ezzel a számmal még vissza is él a hatalom. Fontos mutató ugyan, de ennél lényegesebb, hogy Magyarországon az úgynevezett aktivitási arányszám rendkívül alacsony.

 Sötét jövő (9.oldal)

Megszűnhet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), mivel a tervek szerint az állam 80 százalékkal csökkentené állami támogatásukat – erről a szövetség tájékoztatta a sajtót. Minderről dr. Szőke Lászlót, az MVGYOSZ elnökét kérdezte Medveczky Attila.

 – Mekkora az az összeg, amit most elfogadhatónak tartanának ahhoz, hogy fennmaradjon az MVGYOSZ?

- Mivel 2002 óta 207 millió forintos támogatást kapunk, ezért ebből túl sokat levonni nem lehet. Ismerjük a gazdasági válság következményeit, s tudjuk, spórolni kell. Azt gondolom, hogy még egy 10%-os csökkenést el tudnánk viselni. Akkor szövetségünk működését szigorú keretek közt biztosítani tudnánk.

 56. VÁSÁRHELYI ŐSZI TÁRLAT – Kalimpáló (10.oldal)

(Győri Béla írása)

Az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat kedvence Kutas László alkotása, a Kalimpáló. A nő kék ruhácskában, fején csinos kalappal, karjai az ülőalkalmatosság karfáján, szinte hanyag mód pihennek, és elképesztően szép, csinos lábai a felhőkig kalimpálnak. Az alkotás derűs, szép, illik rá a kifejezés: szépművészet. Remekmű. Csodálom, hogy a kisplasztika nem kapott nagydíjat. Nem baj, a kiállítás maga a dicsőség. Az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlatra a rendezők csaknem 600 alkotót hívtak meg, és több mint 600 alkotást küldtek be a meghívottak. A beküldött művekből 223-at mutattak be.

 Az aranypálcás karmester (11.oldal)

Kovács János, az Operaház vezetőségi tagja, első karmestere – aki együtt kezdte akadémiai tanulmányait az ünnepelttel – köszöntőjében elmondta, hogy a Ferencsik Jánost követő karmesternemzedék tagjai közül Medveczky Ádámot jellemzik leginkább azon szakmabeli tulajdonságok, amelyeket a hajdani legendás dirigens is magáénak tudhatott. „Milyen ember Medveczky Ádám? Olyan, akinek őszintesége, embersége minden kollegájára kihat.” A méltatásokra Medveczky szerényen, Wagner Hans Sachsát idézte: „csak egy vagyok közületek.” Majd elmondta, hogy ide született, ebbe a színházba, s a jó Isten áldásának tartja az énekkar és zenekar szeretetét. Való igaz, hogy a tagság szeretete végigkísérte eddigi pályafutását.

 Esztergomtól Montrealig

Budai Lívia operaénekesnővel Medveczky Attila beszélget (12.oldal)

Itthon igen kis szerepeket kaptam. Az első a Parasztbecsület Lucia mamája volt. A zeneileg kiváló előadásokat az ön édesapja vezényelte. Fura volt, mert huszonévesen kellett anyai csókot adnom az idősödő tenoroknak. A szófiai énekversenyen pedig azért nem nyertem – pedig pontozással én álltam az első helyen –, mert a magyar zsűritag féltékenységből megtiltotta, hogy az általam jónak látott szerepet énekeljem el. Nem lehettem Carmen, pedig ügyesen táncoltam és kasztanyettáztam is, hanem Amnerist kellett énekelnem minden színpadi rutin nélkül, nekem, a kezdőnek. Így a bolgár Ghena Dimitrovának, aki akkor már befutott énekesnő volt, sikerült engem „leénekelnie” a színpadról. Aztán később sokat énekeltem vele a világ különböző operaházaiban, s ilyenkor viccelődtünk az első találkozásunkon, mikor még riválisok voltunk.

 Szőcs Zoltán: Fogalmak zűrzavara (Széljegyzetek az aradi 13 ürügyén) (15.oldal)

Ők tizenhárman ugyanis – mai fogalmaink tükrében – klasszikusan terroristák, semmi mások: szervezetten, felfegyverkezve, nemzetközi kapcsolatokat keresve a Habsburg– Lotharingiai-ház törvényes uralkodása ellen támadtak, részt vettek annak detronizálásában, zavaros nacionalista, fundamentalistagyanús nézeteket vallottak állami függetlenségről és magyarságról, nem kértek a korszellem két nagy alapvetésének – a Habsburgok vezette kelet-európai integrációnak, és a Rothschildok pénzelte nemzetek közötti tőkeáramlásoknak – a beteljesedéséből. Még a békés cári Oroszország biztonságát is veszélyeztették, amíg Ivan Paszkevics tábornok rendet nem csinált. Egy szóval: terroristák voltak a javából. Vagy talán mégsem? Teljesen elbizonytalanodtam. Azt javaslom, ne kapkodjunk, várjuk ki Draskovics miniszter úr álláspontját. Nagy debatter, ő majd eligazít minket.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg!

Információ: info@magyarforum.hu