vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.02. 

Magyar kártya - kedvezménnyel

Hiányoznak a szlovák szállodásoknak a magyar turisták. Sokkal kevesebb külföldi érkezik Szlovákia, a magyar turisták száma pedig egyenesen zuhant az idei első félévben - 40 százalékkal. Az okok között szerepel az erős euró és az erős magyarellenes hangulat is. A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) árengedményeket kínáló magyar turistakártyával próbálja visszacsalogatni a magyar vendégeket.

 A statisztikai hivatal adatai szerint a magyar turisták száma az első félévben közel 40 százalékkal csökkent, bő 52 ezerről 32 ezerre. Úgy tűnik, télen is a megszokottnál jóval kevesebben jönnek síelni. A szállodások szó szerint tragédiáról beszélnek, hiszen nem egy tátrai hotelben a magyar vendégek foglalták le a szobák jelentős részét - voltak sí - központok, ahol a lengyel, a cseh és az orosz kliensek mellett a magyarok voltak többségben. „A nyár siralmas volt. Azok közé a szállodák közé tartozunk, ahol a magyar turisták mindig túlnyomó többségben voltak. Júliusban és augusztusban fele annyi magyar foglalt nálunk szobát, mint egy évvel korábban“ - mondta Adam Karlovič, egy alacsony-tátrai szálloda tulajdonosa.

Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg az idelátogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák-magyar viszony. Tanúsítják ezt azok a szállodatulajdonosok is, akiknek korábban sok magyar vendégük volt. „Mondjon bárki bármit, ez is hatással van a magyarokra. Ki menne olyan helyre nyaralni, ahol szüntelenül a magyarellenesség a fő téma? Mi a sok magyar vendég miatt magyarul tudó alkalmazottakat vettünk fel, és az évek során szlovák alkalmazottaink is megtanulták magyarul a fontosabb kifejezéseket. Azért járt ide sok magyar, mert jól érezték magukat. Most viszont nem jönnek“ - árulta el lapunknak Karlovič. Hozzátette: vendégeik 70 százaléka magyar volt, idén csak feleannyian jöttek, és a téli szobafoglalás is sokkal kevesebb.

A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség a magyar turistakártyában bízik. Árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyar turisták itt töltsék téli szabadságukat. A SACR az akciót a Magyar Természetbarát Szövetséggel készítette elő, és már több tucatnyi üdülőközpont, szálloda és aquapark csatlakozott hozzá.

„Ez is egy módja lehet a magyar turisták visszacsalogatásának. Emellett részt veszünk a budapesti Hó Show idegenforgalmi kiállításon, hogy Szlovákiát népszerűsítsük“ - mondta érdeklődésünkre Zuzana Nemcová, a SACR kommunikációs osztályának vezetője.

 

(Forrás: ujszo.com)