vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.09. 

Huszonöt éves kérdés

Mit kezdhet egy kallódó ország kallódó egyháza egy kallódó ifjúsággal? – tette fel a kérdést huszonöt évvel ezelőtt Szabó István dunamelléki püspök, aki az akkor elindított Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió (KIMM) első elnöke volt. Ugyanezt a kérdést járták körül a meghívott szakértők, lelkipásztorok, felépült szenvedélybetegek és politikusok a misszió negyed évszázados munkájáért hálát adó ünnepségen, és együtt próbálták meg kifejteni, hogy mi is a kallódó ifjúság, a mentés és a misszió?

 „Mi mind a világosság fiai vagyunk” – emlékeztetett nyitóáhítatában Pál apostol szavaira Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök. Az 1Thessz 5 alapján kiemelte: a bomló egységek sötét világában az a dolgunk, hogy vigasztaljuk és építsük egymást, mert hitünk szerint eljött már az igazi világosság ebbe a világba, akivel felépülhetünk azzá, aminek az Isten megálmodott minket.

„A KIMM igen fontos stratégiai szolgálat – tette hozzá köszöntőjében Czibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője –, mert a drogbeteg fiúk bizonyságtételével Jézus fel tudja rázni az embereket, és rámutat: ti magatok is rabok vagytok. Kijelentette, hogy fontosnak tartja, hogy az egyház kezdettől fogva támogassa az induló diakóniai szolgálatokat – ahogyan ez a Victorné Erdős Eszter vezette KIMM-mel nem történt meg a kezdetekben. Pedig a kallódók köre messze túlmutat a drogosokén, és sok olyan célcsoport létezik, akiket még meg kell találni, és gyógyulásuk után befogadni őket a közösségeinkbe.

A köszöntők után a meghívott előadók három kerekasztal-beszélgetésen keresték a választ arra, hogy kik a kallódók, milyen lehetőségei vannak az őket fogadó ellátórendszernek, illetve hogy az ellátás hogyan érhet misszióvá. A vitaindító előadásokat Koós Tamás belgyógyász, Grezsa Ferenc pszichiáter és Bagdy Emőke pszichológus tartották, ezeket követték a beszélgetések Balog Zoltán, Velkey György, illetve Vargha András vezetésével. Minden kerekasztal-beszélgetésben részt vett egy felépült szenvedélybeteg (Petrics Soma, Centgráf Károly és Orsolics Zoltán), egy, a misszióhoz kötődő lelkipásztor (Selmeczi Lajos, Szabó Judit, Szabó István püspök), a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet egy munkatársa (Felvinczy Katalin, Topolánszky Ákos és Demetrovics Zsolt), valamint egy politikus (Rétvári Bence, Mikola István, Harrach Péter).

Megfogalmazódott, hogy Magyarország egy kallódó ország, és drogpolitikájában – ami bár szakpolitika, de mégis sokszor a pártpolitika használja fel egyéni céljai elérésére – a szükségletek felmérése és kiszolgálása lenne igen fontos, hogy hatékony lehessen. Mivel a drogkérdés Magyarországon mederben tartott probléma, így továbbra is csak marginális kérdésként tekintenek rá, és ugyanúgy képezi beszéd tárgyát, mint a misszió indulásakor, amikor egyáltalán nem volt szabad a drogkérdést szóba hozni. Pedig a probléma korántsem elhanyagolható mértékű.

Az ellátórendszerről Selmeczi Lajos elmondta: a Válaszút segítségét azok veszik igénybe, akik már sehová máshová nem tudnak menni a problémájukkal. Sürgető kérdésként jelent meg a kettős kórképű (azaz a drogfüggőség mellett még egyéb súlyos pszichiátriai betegséggel küszködő) kliensek és a kamaszok ellátása is – ugyanis a jelenlegi intézményrendszer nincsen felkészülve ezen csoportok ellátására, és az erre irányuló törekvések forrásait is elapasztották. Probléma továbbá, hogy a segítő szakma egyre inkább elszemélytelenedik – ez ellen is fellépnek az egyházi intézmények személyközpontú terápiás módszerei, mert vezetőik tudják: a precíz szakmaiság mellett a szeretet gyógyít igazán. „Lélekkel teli szakma kell, és szakmával felvértezett lélek” – jelentette ki Topolánszky Ákos.

„A magyar társadalom 54%-a anómiás tünetekkel küzd, úgyhogy tulajdonképpen mi tartozunk a betegek közé” – tette hozzá Mikola István, aki a hitevesztett, hektikus társadalomban felhívta a hívők figyelmét saját felelősségükre, akik „imádságukkal világfolyamatokba avatkozhatnak be”. Bagdy Emőke a fogyasztói társadalom nyomása alatt utat tévesztett fiatalságra hívta fel a figyelmet, és a missziót, mint feladatot, felemelést, szolgálatot értelmezte, és kiemelte annak fontosságát, hogy megtaláljuk az utat a keresőkhöz még a kamaszkor szenzitív korszakában. Ahogyan Szabó István püspök fogalmazott: „beléjük szeretni az Isten kegyelmét”, és megtartó közösséget adni nekik. Demetrovics Zsolt elmondta: a drogok nem önmagukban, hanem az egyénre nézve, az egyénhez képest veszélyesek. A konferencia résztvevői egyértelműen kiemelték az egészséges családok és a megtartó szeretet fontosságát a mai, elkeserítő, valamint kijelölték a politika szerepét is ebben a mentő munkában. Harrach Péter kijelentette: a politika dolga, hogy anyagi-törvényi kereteket biztosítson, és megfelelő családpolitikával erősítse a prevenciót. Nagy hangsúly került továbbá a felelősség kérdésére: az egyén életében, hogy a gyógyulásra vivő döntést meghozza, a hívők életében pedig, hogy hordozzák a kallódókat. Ki a kallódó? Petrics Soma ezt így fogalmazta meg: „Én egészen addig kallódtam, amíg meg nem ismertem az Istent.”

Bagdán Zsuzsanna

 

(Forrás: reformatus.hu)