vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.14. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 41. száma!

Csurka István: Az új proletárpárt (2.oldal)

Már nemcsak a baloldali volt proletár és csorda szelleműek, hanem magasabban kvalifikált értelmiségiek is besorakoznak a Jobbikba és azokra neheztelnek, akik leleplezik a Jobbikot. Miért nem fogunk össze velük, kérdezik tőlünk. Az egész társadalom egy folyamatos és hullámzó, hol alábbhagyó, hol felgerjedő Jobbik-agymosásnak van alávetve, miközben a Fideszt és a Fidesz egész táborát elfoglalja a már leírt MSZP elleni küzdelem és a választások megnyerésének gondja és várható öröme. Csakhogy a Jobbik a választások utánra kell, a proletárpárt mindig a rombolásra szerveződik meg. Előbb nemzetellenes aknamunka, aztán hősi antifasiszta harc. Ságvári Endre és Sallai meg Fürst. Ma a Jobbik egész proletár bázisában, gondolván, hogy a MIÉP-et már megették, mély, vak, sűrű Fidesz-ellenesség és Fidesz-gyűlölet dívik. Merthogy a széf 2010-ben a Fideszhez kerül – gondolják ők.

 Hússzoros aranyérmes – és magyar (4.oldal)

Paksy Tímea kilencszeres világ- és tizenegyszeres Európa-bajnok kajakozóval Kovács Attila beszélget.

-Annak ellenére, hogy a világ efelé tendál, én nem vagyok híve annak, hogy sportolókat honosítsunk, vagy edzőként más nemzet sikeréért dolgozzunk. Én magyar lány vagyok, eszembe sem jutna más ország színeiben rajthoz állni! Ugyanezt vallom arra nézve is, ha egyszer edző leszek. Azt szeretném, ha a szaktudásomból a magyar kajakosok profitálnának majd, és tanítványaim Magyarország színeiben érnének el sikereket!

 Az istenek élete unalmas (7.oldal)

Márai Sándor: Béke Ithakában c. művét Győri Béla mutatja be.

A nagy utazó Odüsszeusz történetének Homérosz- féle befejezése, a hazatérés öreguras megbékélése valamiképpen mindig is a történet továbbszövésére sarkallta az embereket. Talán azért is van, hogy alakja számtalan művészeti ág számtalan alkotásában él tovább, és hogy tengernyi olyan mű született, amely az eredeti befejezést átírva – elhagyva – tovább folytatja a nagy csavargó kalandos életét. Ezek közé tartozik a XX. századi hontalan, Márai Sándor regénye is, amely a címben jelzett otthoni békét egész más színben láttatja. Így ajánlja Márai Sándor könyvét, a Béke Ithakában című művet az olvasóknak a kiadó, jelesül a Helikon Kiadó. Márai Sándor könyve végén illő módon köszönetet mond azoknak, akik könyve megírásában jeleskedtek tanáccsal, a forrásmunkák eredetiségével, és jó szóval. Egy szerzővel kötött barátságot ez alkalommal Márai Sándor, neki mond köszönetet könyve végén. Ez az egy valaki maga Homérosz. Különös élmény a Béke Ithakában című könyvet olvasni, különös élmény, mert a világmindenségről beszél, és az ember szinte elfeledkezik arról, mi is van most magyar honban.

 Csak szegénypolitika van (8.oldal)

Adótörvények – a gyermek már a tervezetből is hiányzik címmel október 7-én sajtótájékoztatót tartott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) . A gyermekétkeztetésről, s arról, hogy a tervezett adóváltoztatások milyen hatással lehetnek a gyermeket nevelő családokra, dr. Szabó Endrét, a NOE elnökét kérdezte Medveczky Attila.

 Adósságcsere (11.oldal)

Interjú Boros Imrével

A jegybankból söpörték ki ingyen a dohányt. A kamatokat majd téríti az államkassza, vélhetően a Fidesz-kormány alatt.

 -A cseheknél 1,2% alatt van a vezető kamatláb, de őket pozitív értelemben meg lehet dicsérni, mert ott az infláció soha nem ért el 10%-ot, mindig lehetett a kis- és középvállalatoknak hitelt kapni ésszerű kamatért, privatizációs hiteleket, köszönik szépen, van egy újgazdag réteg, az építgeti a saját vonalakat belül, nem minden kereskedelmet nyúltak le a multik, amikor beengedték őket, szép dolgokat csináltak, lásd a Skoda gyár. Akinek Skoda gépkocsija van, látja, hogy árarányban veri a Volkswagent, veri az Audit, vannak eredmények. Meg hát Klaus papa ennek ellenére is időnként morog az Európai Unióra, nem tudom, hogy miért, de időnként morog, lehet, hogy még többet ki akar maguknak csikarni.

 Nem engedünk a nemzeti minimumból! (11.oldal)

Nagy sikernek értékeli a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az augusztus 31-én elfogadott nemzeti tanácsokról szóló törvényt, hangzott el a párt sajtótájékoztatóján, amelyet Józsa László, a letelt mandátumú Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Korhecz Tamás, tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségügyi titkár, valamint dr. Várady Tibor, a törvényjavaslatot kidolgozó szakcsoport tagjai tartottak Szabadkán. A jogszabállyal viszont elégedetlen Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke. Erről kérdezte a pártelnököt Medveczky Attila.

 Minden politika (12.oldal)

Rupnik Károly színművésszel, a Győri Nemzeti Színház örökös tagjával Medveczky Attila beszélget.

Mindenkinek meg kell élni valamiből, s tisztességesen. A számlák pedig hónapról hónapra érkeznek, s az összegek emelkednek. Így sokan szappanoperákban, vetélkedőkben, haknibrigádokban próbálnak meg a pályán maradni. Arról nem a színészek tehetnek, hogy a médiában beszélgetős és politikai műsorokat favorizálnak, s a művészeti produkciók kiszorulnak.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

info@magyarforum.hu