vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.09. 

Ülésezett az MKP Országos Tanácsa

Érsekújvárban ülésezett az MKP Országos Tanácsa, melynek fő programpontjai mellett - a pártprogram-tervezet megvitatása, megyei választások, az október 17-i közgyűlésre való előkészületek - arról is döntött, hogy a kongresszuson Csáky Pál pártelnök bizalmi szavazást kér személyével kapcsolatban. Az OT-ülést követően Csáky Pál elnök és Farkas Iván, az MKP Országos Tanácsának elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

Farkas Iván elmondta: Az Országos Tanács tagjai meghallgatták Csáky Pál elnök beszámolóját az aktuális politikai helyzetről, az MKP álláspontjáról az időszerű politikai kérdéseket illetően. Ezután az öt kerületi elnök beszámolt a megyei választási lista összeállításáról, a megyei választásokra való felkészülésről. A megyei választások kampányával kapcsolatban Csáky Pál úgy vélte, hogy néhány régióban az "éles", hiszen az újonnan alakult politikai párt is az MKP potenciális választópolgáraik egy részét próbálja majd megszólítani. Egy nyilatkozat elfogadásával zárult a tanácskozás, ebben a párt állásfoglalása olvasható több konkrét társadalmi problémával kapcsolatosan.

 Csáky Pál úgy jellemezte a párt jelenlegi állapotát, hogy az MKP "akcióképes", az öt parlamenti képviselő kilépése után még 167 tag hagyta el párt sorait, és összesen 234 új tag lépett be, a mérleg tehát pozitív. A megyei választásokon 105 képviselőjelölt indul az MKP színeiben, Nyitra megyében elnökjelöltet is állít az MKP Biró Ágnes kulturális alelnök személyében. A Besztercebányai kerületben még tartanak az egyeztetések, hétfőn döntenek arról, indul-e MKP-jelölt az elnöki pozícióért. A megyei választások során élesebb küzdelem várható, mint korábban, mert az MKP meg akarja őrizni szavazóbázisát.

 A párt országos kongresszusának előkészületeihez tartozik, hogy megvitatták a párt programtervezetét, ezt a kongresszus fogja véglegesíteni, és az MKP honlapján elolvasható a 28 oldalas tervezet, "Modern párt, életképes közösség" címmel. Hosszútávú, két évtizedre előre mutató programról van szó. Újságírói kérdésre a pártelnök elmondta, az "autonómia" kifejezés nem szerepel a programban, azonban több helyen jogi helyzetük javítását tűzték ki célul. Farkas Iván szerint fő prioritásuk közé tartozik a szlovákiai magyarság asszimilációjának a megállítása.

 Az Országos Tanács ülésén alapszabály-módosítással is foglalkoznak. A platformok létrehozásának lehetőségéről az MKP korábbi, júliusi országos tanácskozásán döntöttek, és az OT döntése érdekében a kongresszuson javasolni fogják a napirendi pontok között, annak ellenére, hogy az elnökség és az elnökök tanácsa együttes ülésén elvetették a javaslatot. Ha kongresszus küldöttei továbbra is időszerűnek tartják a platformok létrehozását, akkor október 17-én megvitatják.

 Elfogadták azt a javaslatot, hogy az október 17-i országos kongresszuson legyen bizalmi szavazás az elnök személyéről.

Csáky Pál a bizalmi szavazást azért tartja fontosnak, mert 2007-ben a kongresszustól kapott bizalmat, és mivel az ő elnöksége idején távoztak többen a pártból, úgy korrekt, ha titkos szavazással a kongresszusi küldöttek szavaznak az elnök személyéről.

 Az MKP OT Nyilatkozata:

 1. Az MKP OT megállapítja, hogy az elmúlt hónapokban sikeresen zárult az MKP konszolidációja. A párt minden szinten hatékonyan működik.

   2. Megyei választások előtt állunk. Az MKP OT megállapítja, hogy jelentős esély, de veszély is rejtőzik ezen választásokban.

Esély, mert az MKP jó szereplésével megyei szinten jelentős mértékben ellensúlyozni tudjuk a kormánykoalíció gazdaságpolitikai hibáit, valamint nacionalizmusát. Veszély, mert ma már sok helyen nemcsak szlovák nagykoalíciókkal kell harcolnunk, hanem más csoportosulás jelöltjei is programszerűen csökkenthetik a szlovákiai magyarok esélyeit. Szavazataink szétforgácsolódása súlyos következményekkel járhat. Előre tudható, ha az általunk lakott megyékben nem lesz erős képviseletünk, akkor átrajzolják majd a választási körzeteket oly módon, hogy soha többé ne lehessen beleszólása az itt élő magyaroknak a megyék döntéseibe. A tét tehát óriási.  Ezért kérjük választóinkat, minél többen vegyenek részt a megyei választásokon, szavazzanak majd az MKP jelöltjeire, mert továbbra is mi képviseljük a megbízhatóságot, a szlovákiai magyar politikai folytonosságot, és így tudjuk megakadályozni a szlovákiai magyar szavazatok szétszóródását.

 3. Az Érsekújvárban ülésező MKP OT felszólítja Szlovákia kormányát, hogy ne bújjon ki a párkányi papírgyár bezárásával járó felelősség alól. Ezt a súlyos dél-szlovákiai gazdasági-szociális problémát ne egy újabb szlovák-magyar téma felvetésével tegye mellékvágányra, hanem rendezzen kihelyezett ülést Párkányban, folytasson intenzív párbeszédet a helyi és megyei választott tisztégviselőkkel a helyzet kezelése érdekében. Az MKP OT felszólítja továbbá a szlovák kormányzatot, hogy hasonlóképpen cselekedjen minden olyan régió esetében, ahol tömeges elbocsátásokra kerül sor.

4. Az MKP OT szolidaritást vállal és támogatásáról biztosítja azt a 105 bírót, akik a szlovákiai igazságszolgáltatás megtisztulása és hatékonysága növelése érdekében közös nyilatkozatot fogalmaztak meg. Az MKP OT megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a jelenlegi kormányzat ideje alatt e területen példa nélküli rombolás zajlik. Az MKP OT felhatalmazza az MKP elnökségét és felkéri parlamenti képviselőit, hogy tegyenek meg mindent az igazságszolgáltatáson belül uralkodó helyzet megváltoztatása érdekében.

 

(Forrás: Felvidék Ma)